Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

15. december 2022

Alkolås

En alkolås giver dig mulighed for at føre et køretøj, selvom du har fået frakendt kørekortet på grund af spirituskørsel. Der findes en frivillig og en obligatorisk alkolåsordning. I denne artikel kan du læse om begge alkolåsordninger, hvordan du får installeret en alkolås i dit køretøj og hvilke regler, du skal overholde, når du kører med alkolås.

Hvad er en alkolås?

I 2015 trådte en ny ordning om alkolåse i kraft. Alkolåsen er en sikkerhedslås, der installeres i et køretøj og forhindrer, at køretøjet kan starte, hvis føreren er spirituspåvirket. Føreren af køretøjet skal altså puste i alkolåsen for at starte køretøjet. Hvis førerens promille er over det tilladte (0,5 promille), kan bilen ikke starte. Alkolåsen er et supplement til de eksisterende sanktioner for spirituskørsel.

Der er to måder, hvorpå du kan blive omfattet af alkolåsordningen - en frivillig og en obligatorisk ordning. I nedenstående afsnit kan du læse under hvilke omstændigheder, du er omfattet af alkolåsordningen.

Den frivillige alkolåsordning

Du er omfattet af den frivillige alkolåsordning, hvis du er dømt for spirituskørsel. Der er to scenarier, hvor du kan være omfattet af den frivillige ordning:

  • Du er blevet dømt for spirituskørsel én gang og havde en promille på mellem 1,2 og 2,0

  • Du er blevet dømt for spirituskørsel to gange og havde første gang en promille på højst 2,0 og anden gang på højst 1,2 

Vælger du at indvilige dig i den frivillige alkolåsordning, giver dette dig mulighed for at generhverve dit kørekort med det samme. Generhvervelsen af dit frakendte kørekort er betinget af, at du indtil din frakendelse er udløbet, skal være en del af alkolåsordningen og dermed køre med alkolås. Vælger du denne ordning kan du altså generhverve dig kørekort efter frakendelsen, hvis du indviliger i ordningen. Indviliger du i ordningen, er du fri for at køre med alkolås så snart frakendelsesperioden er udløbet. Du kan på hvilket som helst tidspunkt i frakendelsesperioden vælge at indvillige i ordningen, og vælge at køre med alkolås i den resterende periode.

Hvis du vil tilslutte dig den frivillige alkolåsordning, er det en betingelse, at du får foretaget en undersøgelse for et eventuelt alkoholmisbrug. Hvis får konstateret et alkoholmisbrug, skal du gå i behandling for det.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

Den obligatoriske alkolåsordning

Du kan blive omfattet af den obligatoriske alkolåsordning, hvis du er dømt for spirituskørsel. Der er to scenarier, hvor du kan være omfattet af den obligatoriske alkolåsordning:

  • Du er blevet dømt for spirituskørsel og havde en promille på mere end 2,0

  • Du er blevet dømt for spirituskørsel flere gange (undtagen tilfælde hvor promillen første gang var højst 2,0 og anden gang var højst 1,2)

Når du er underlagt den obligatoriske alkolåsordning, betyder det, at du efter din frakendelsesperiode må køre bil igen, hvis du får installeret en alkolås, som du skal køre med i 2 år. Hvis du ikke vil køre med en alkolås, skal du vente yderligere 2 år, efter din frakendelsesperiode er udløbet, før du må køre bil igen.

Sådan får du installeret en alkolås

Hvis du vil køre med alkolås, skal du have et alkolåskørekort. Du ansøger om et alkolåskørekort hos kommunen. Hvis du bliver godkendt til at få et alkolåskørekort, skal du gennemføre et såkaldt ANT-kursus (kursus i Alkohol, Narko og Trafik), inden du derefter skal op til en kontrollerende køreprøve. Denne kontrollerende køreprøve består af både en teoretisk og praktisk prøve, som du skal tage hos politiet. Når du har bestået den kontrollerende køreprøve, får du et alkolåskørekort, hvorefter du kan få installeret en alkolås i dit køretøj. Du skal enten købe eller leje en alkolås hos en godkendt leverandør. Du skal selv betale for købet og installationen af alkolåsen. Når perioden, hvor du skal køre med alkolås, er gået, kan du ombytte dit alkolåskørekort til et almindeligt kørekort, uden at du skal op til en ny praktisk prøve.

Regler for deltagelse i alkolåsordningen

Som deltager i alkolåsordningen er der en række regler, som du skal overholde. Disse regler er:

  • Du må kun køre i køretøj, hvor der er installeret en godkendt alkolås

  • Du skal være registreret som ejer eller bruger af køretøjet, hvori alkolåsen er installeret

  • Du må ikke forsøge at starte køretøjet, hvis du er påvirket af alkohol og har en promille på over 0,5

  • Du må ikke manipulere eller deaktivere alkolåsen

  • Du må ikke lade andre puste alkolåsen, hvis du fører køretøjet

  • Du må ikke køre med alkolåskørekortet i udlandet

  • Du skal cirka hver 6. måned have tjekket alkolåsen på et værksted

Du kan være underlagt andre regler, der er særligt påkrævet for din deltagelse i alkolåsordningen.

Hvis du ikke overholder reglerne for deltagelse i alkolåsordningen, bliver din tilladelse tilbagekaldt, hvorved din ret til at føre et køretøj bortfalder i resten af alkolåsperioden.