cart

06. juni 2019

Arveregler og arveloven

Arvereglerne beskriver, hvem der arver efter dig, hvor meget de arver og en række andre arveforhold. Arvereglerne er primært beskrevet i arveloven, som kan være lidt tung at komme igennem for selv de fleste jurister. Derfor har vi samlet en oversigt her, så du kan finde de nødvendige oplysninger omkring arv hurtigt og nemt.

Hvor finder jeg arvereglerne?

Arvereglerne beskriver de generelle regler for, hvordan arven skal fordeles, når en person går bort. De danske arveregler er generelt beskrevet i arveloven, men der er også områder inden for arv, der er reguleret af andre love. Det gælder for eksempel arveafgift - det vil sige den afgift eller skat, der i nogle tilfælde skal betales af dem, der modtager arven. Arveafgift, der tidligere blev reguleret i det, der hed arveafgiftsloven, bliver nu reguleret i det, der i dag hedder dødsboskifteloven. Derfor bliver arveafgift i dag også betegnet som boafgift. Du kan læse mere om arveafgift/boafgift i vores artikel om arveafgift her.

Sådan virker Legal Desk 

video

Hvad indeholder arveloven?

Arveloven omhandler de mest grundlæggende regler omkring arv i Danmark. Arveloven omfatter blandt andet, hvem der arver, når en person går bort, hvilke regler der gælder for testamente, muligheden for uskiftet bo og en lang række andre regler.  

Du skal være opmærksom på, at pension ifølge arveloven ikke automatisk hører ind under den samlede arv. Hvis du ønsker, at en anden skal arve din pensionsopsparing, skal du derfor håndtere det i policen for den specifikke pensionsopsparing.  Hvis det ikke skrives ind i pensionspolicen, vil pensionsopsparingen gå til  den såkaldte “nærmeste pårørende”. Du kan læse mere om, hvad der gælder for arv og pension i vores artikel om arv og pension her

Hvem arver efter arveloven?

Hvem der arver efter dig, er beskrevet i arveloven. Arveloven arbejder med såkaldte arveklasser, der bygger på den familiære relation. Du kan læse mere om, hvem der arver efter dig i vores artikel om arveret her

Hvad hvis jeg ønsker at andre skal arve?

Hvis du ønsker, at andre end den eller de personer, der ifølge arveloven skal arve efter dig, skal du oprette et testamente. Et testamente er nemlig din mulighed for at vælge, hvem der skal arve efter dig. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke kan gøre en ægtefælle eller børn arveløse, da de har har ret til tvangsarv. Den eneste mulighed der er for, at de ikke skal modtage deres retmæssige tvangsarv, er ved at vedkommende samtykker til ikke at modtage arven og i den forbindelse laver  et arveafkald.

Business
Borsen
Ekstra Bladet
Politiken
Leder

Dokumenter privat

Dokumenter erhverv