Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

04. november 2020

Business angel

En business angel er en privatperson, der direkte investerer sine egne penge i en start-up, som har brug for et kapitalindskud for at kunne videreudvikle sin forretning. Derfor har business angels – også kaldt forretningsengle, angel investor og engleinvestor – som regel også en høj nettoværdi og en masse relevant erhvervserfaring. Læs mere om business angels her.

Hvad er en business angel?

En business angel er en privat person, ofte med en høj nettoværdi, som direkte investerer hendes/hans penge i nyt voksende start-up. Business angels kan investere udover tilførsel af kapital, med deres erfaring. Typisk bliver der investeret mindre end hvad der bliver investeret af venture kapitalister.

De fleste business angels forventer at se et afkast på deres investering på mellem to og 40 gange deres investering inden for tre til otte år, og nogle vil tage en aktiv rolle i investeringsforretning. Dette betyder muligvis at sidde i din virksomheds bestyrelse eller fungere som rådgiver, hvor de deler deres netværk samt erfaring, mens andre kan ønske en mindre aktiv rolle og blot give din virksomhed kapital.

Hvad kan en business angel tilbyde?

Business angels er en god måde for en ny virksomhed at skabe øget vækst på. Som nævnt ovenfor giver business angels meget mere end bare penge. Mange angels er enten succesrige iværksættere eller har haft meget vellykkede karrierer i deres branche, som er en stor kilde til erfaring, indsigt og mere end noget andet, giver adgang til deres netværk af potentielle leverandører, distributører, købere og andre Business angels.

Det kan også være en god måde, hvis din virksomhed gerne vil være udviklet nok til at modtage funds fra venture kapitalister (VC).

Hvordan adskiller business angel sig fra VC?

Business angels er generelt de første investorer i virksomheden. De investerer tidligt, og de fleste fortsætter med at investere i hele virksomhedens levetid. De tager de risici, som VC'er ikke er villige til at tage.

VC investerer gennem forvaltede midler, der indsamles med offentlige eller private penge, og de er bundet af administrative begrænsninger og et behov for hurtigt at se et rentabelt afkast.

Derudover har venture kapital investeringer en tendens til at overstige 1 mio, hvor business angels som regel investerer 1 mio. og under.

Hvad leder business angels efter, når de foretager en investering? 

Business angel investorer er både på udkig efter forretningsidéer, der både er spændende og hvor de ser der er potentiale for vækst, men det er lige så vigtigt, hvem de iværksætter der står bag virksomheden. Business angels ønsker at støtte iværksættere, de tror på. Forretningsplanen skal være sund, og de vil naturligvis også gerne forhandle en god handel.

Hvordan får jeg en business angel ombord med mit startup?

Business angel kan være svære at komme forbi, så du bliver nødt til at gå all-out for at vinde dem. Du skal kigge efter en passende investor - en der har en personlig interesse i din virksomhed eller projekt, det kan være en som allerede har arbejdet på det samme felt.

Du er nødt til at sælge dem din idé ved at komme med et godt pitch, der viser dit start-ups potentiale. Glem ikke, at de tager en risiko ved at stole på dig og investere i din virksomhed. Du har også brug for at overbevise dem om, at din forretningsidé er god, men du skal også vise dem, at der er et reelt potentiale for vækst. Dette betyder ikke, at du skal oversælge din start, men at du skal give realistiske tal for at begynde at opbygge et forhold til gensidig tillid.

Foretag grundig markedsundersøgelse og udarbejd en sund forretningsplan. Forklar, hvad der får dig til at skille dig ud fra dine konkurrenter, og hvordan du har til hensigt at skabe et overskud (for jer begge). Vurdér, hvor meget du har brug for at investere, illustrér din idé’s potentiale, præsenter realistiske mål osv. Kort sagt, være overbevisende. 

Hvad du skal huske

For at sikre, at dit partnerskab er en succes, skal du opbygge et solidt fundament af gensidig tillid. Dette vil betyde at arbejde sammen for at overvinde udfordringer og forhindringer, som undertiden kan skabe spænding eller føre til frustration eller bekymringer.

Opret virksomhed med Legal Desk

Husk du nemt og hurtigt kan komme i gang med din virksomhed ved at oprette den gennem Legal Desk. Det gælder uanset, om du drømmer om en enkeltmandsvirksomhed, et ApS eller et A/S. Hvis du tilvælger vores registreringsservice, så sørger vi også for at bekræfte selskabskapitalen og registrere din nye virksomhed på Virk.dk.

Læs mere og opret din virksomhed med Legal Desk her.

Legal Desk i medierne

Business
Borsen
Ekstra Bladet
Politiken
Leder