Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

15. december 2022

Hvad betyder karantæne ved opsigelse?

Hvis du overvejer at opsige dit arbejde, skal du være opmærksom på, at du kan risikere karantæne fra a-kassen. Det betyder, at du i en periode efter opsigelsen ikke har ret til at modtage dagpenge, hvis a-kassen vurderer, at årsagen til opsigelsen er “ugyldig”. Læs mere om dette her.

Hvad betyder karantæne?

Hvis du er dagpengeberettiget og står overfor at skulle modtage dagpenge eller allerede befinder dig i dagpengesystemet, kan du risikere det, der kaldes karantæne. Karantæne gives af a-kassen, hvis de vurderer, at du enten ikke er aktiv i din jobsøgning, eller at du er selvforskyldt ledig, fordi du har opsagt dit arbejde. Karantæne i dagpengesystemet fungerer derfor lidt på samme måde, som en selvrisiko, da man selv har et ansvar for at være i arbejde. I denne artikel forklarer vi kun den form for karantæne, der gives i forbindelse med opsigelse.

Karantæne i forbindelse med opsigelse er først og fremmest kun relevant for dig, som er dagpengeberettiget. Karantænen kan kun afvikles, mens du er tilmeldt jobcenteret som ledig og den forældes efter tre måneder. Karantænen har derfor kun reel indflydelse på din økonomi, hvis du skal modtage dagpenge efter opsigelsesvarslets udløb. Det betyder, at hvis du opsiger dit arbejde, og starter i nyt arbejde umiddelbart efter opsigelsesvarslet, har karantænen ikke den store betydning for dig.

Hvornår gives der karantæne?

Karantæne i forbindelse med opsigelse gives ud fra a-kassens vurdering af opsigelsens grundlag. Her kan der være tale om “gyldigt” eller “ugyldigt” grundlag. Når man betegner en opsigelse som enten gyldig eller ugyldig, tages der udgangspunkt i om vedkommende er selvforskyldt ledig. Dette betyder ikke, at en ugyldig opsigelse er ulovlig, men blot at du ikke har ret til dagpenge i karantæneperioden. Det står dig altid frit for at opsige dit arbejde - uanset årsag.

Bemærk, at der kan være særlige forbehold for hver enkelt af de nedenstående årsager, og at du derfor altid bør rådføre dig med din egen a-kasse før du opsiger!

Ugyldige årsager til opsigelse:

  • Hvis du selv siger dit arbejde op, eller hvis du forårsager din egen afskedigelse.

  • Hvis du tager orlov fra dit arbejde.

  • Hvis du laver en kontraopsigelse, hvilket betyder, at du siger op efter, du er blevet afskediget, for at forkorte opsigelsesperioden

  • Hvis du accepterer et for kort opsigelsesvarsel (du finder dit opsigelsesvarsel i din ansættelseskontrakt).

  • Hvis du får nedsat din arbejdstid med henblik på at få supplerende dagpenge.

Gyldige årsager til opsigelse:

  • Hvis du på grund af dit helbred er forhindret i eller har svært ved at udføre dit arbejde.

  • Hvis transporttiden mellem din bolig og arbejde er mere end de tre timer, der som udgangspunkt kræves i reglerne om rådighed.

  • I nogle tilfælde kan arbejde i udlandet være en gyldig årsag. Tjek derfor med din a-kasse.

  • Hvis du mangler pasningsmulighed til dit barn.

  • Hvis du modtager støtte i forbindelse med pasning af et handicappet eller alvorligt sygt barn eller en nærtstående, der ønsker at dø i eget hjem.

  • Hvis du er deltidsforsikret, og din arbejdsgiver pålægger dig en arbejdstid på mere end seks timer dagligt.

  • Hvis du skal aftjene værnepligt.

  • Hvis din ret til supplerende dagpenge bortfalder. Bemærk at du kan opsige og fratræde din stilling inden 26 uger efter, at din ret bortfalder. Herunder gælder det også, hvis du siger op, fordi din arbejdsgiver ikke vil udstede en frigørelsesattest eller tilbagekalder en eksisterende.

  • Hvis du oplever almindelige arbejdsretlige problemer på din arbejdsplads.

  • Hvis din ægtefælle eller samlever er flyttet i forbindelse med arbejde eller studie, og transporttiden fra boligen til det nye arbejde er på mere end tre timer.

  • Hvis du i forbindelse med fratrædelse modtager godtgørelse fra arbejdsgiveren, der medfører fradrag i dagpengene.

  • Hvis du skal starte nyt arbejde af mere end fem ugers varighed eller på uddannelse af minimum et års varighed. 

Se hvordan Legal Desk virker

Hvor lang tid varer karantænen?

Karantænen er på tre uger, men omtales stort set altid som 111 timer. Det er i denne periode, at du ikke har ret til at modtage dagpenge. Når de 111 timer er udløbet, har du som udgangspunkt ret til at modtage dagpenge igen. Karantænen træder i kraft dagen efter opsigelsesvarslet udløber, og er kun aktuel så længe, du er dagpengeberettiget.

Hvis du får indberettet 185 timers ustøttet arbejde i Indkomstregistret, efter at karantænen er blevet givet, forældes karantænen med det samme.

Hvis du får flere karantæner

Hvis du får karantæne to gange inden for 12 måneder, mister du din ret til dagpenge. Du kan kun optjene din ret til dagpenge igen, hvis du i en sammenhængende periode på tre måneder har 300 timers ustøttet arbejde (gælder for månedslønnede). Hvis du er 14-dageslønnet er kravet på 276 timer.

Hvis du er deltidsforsikret gælder samme periode på tre måneder, men her er kravet til timeantal på 150 timer for månedslønnet, og 138 timer for 14-dageslønnede.

Alle timer skal være indberettet i Indkomstregisteret, før du kan få ret til dagpenge igen.

Lav din skriftlig opsigelse her