Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

Hvordan påvirker arveafgift mit testamente?

Efterlader du dig en arv, bestemmer arvelovens regler som udgangspunkt, hvem arven skal gå til. Dette kan dog ændres ved at oprette et testamente, hvor du selv kan vælge dine arvinger. Når der overdrages arv, skal der også betales arveafgift, men hvordan påvirker arveafgiften egentlig dit testamente? Læs denne artikel og få svaret.

Hos LegalDesk

Pris: 999 kr.

Hos Legal Desk

Tidsforbrug

15 min.

I reelt tidsforbrug

Traditionel advokat

Spar 3.000 kr.

Ift. traditionel advokat

Kan arveafgiften undgås?

Som udgangspunkt er det ikke muligt at undgå arveafgift, når nogen arver – heller ikke ved at oprette et testamente. Et testamente kan derfor ikke bruges som smutvej til at undslippe arveafgiften. Det, som et testamente derimod kan, er at bestemme, hvem dine arvinger skal være og hvor meget, de hver især skal arve. Hvis du ikke opretter et testamente, bliver fordelingen af din arv bestemt af arvelovens regler, og din familie inddeles herefter i arveklasser, som er følgende:

  • Arveklasse 1: Ægtefælle og børn

  • Arveklasse 2: Forældre, dernæst søskende og deres børn

  • Arveklasse 3: Bedsteforældre og deres børn

Arveklasserne viser, hvem der er først i rækken til at modtage din arv. Den arveafgift, der skal betales, afhænger af, hvem der modtager arven. Ægtefæller betaler 0 % i arveafgift, børn, børnebørn og forældre betaler 15 %, mens søskende, bedsteforældre og venner betaler den højeste afgift på 36,25 %.

Arveafgiften kan ikke undgås ved at oprette et testamente på grund af reglen om tvangsarv. Personer i arveklasse 1 er tvangsarvinger til dig, hvorfor du er tvunget til at efterlade dem en del af arven, også selvom det er imod dit ønske. Tvangsarven udgør i alt 25 % af arven. hvilket betyder, at selv hvis du opretter et testamente, hvor dine tvangsarvinger modtager så lidt som overhovedet muligt, er det kun 75 % af arven, du kan give til de arvinger, du hellere vil tilgodese.

Reglen om tvangsarv påvirker dermed kun dit testamente, hvis du efterlader dig en ægtefælle eller børn. Efterlader du dig begge dele, skal ægtefællen have 12,5 % og børnene 12,5 %. Har du flere børn, skal de dele tvangsarven på 12,5 % imellem sig.

Du kan nemt og hurtigt oprette et testamente med Legal Desk her.

Jeg efterlader hverken ægtefælle eller børn

Hvis du hverken efterlader en ægtefælle eller børn, har du ingen tvangsarvinger og dermed ret til frit at uddele 100 % af din arv i dit testamente. Arveafgiften påvirker dog stadig dit testamente på den måde, at de indskrevne arvinger, skal betale en arveafgift afhængig af deres arveklasse.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

video

Hvornår kan jeg undgå arveafgift?

I få tilfælde er det muligt at undgå arveafgiften. Ved oprettelse af et testamente har du nemlig mulighed for at benytte den såkaldte 30 %-regel, hvor du donerer 30 % af din samlede arv til en velgørende organisation mod, at organisationen betaler dine arvingers arveafgift. Muligheden anvendes typisk af enlige uden børn og når personerne, der indskrives i testamentet, skal betale den maksimale arveafgift på 36,25 %.

Hvad er arveafkald?

At gøre arveafkald betyder, at du som arving fraskriver dig retten til at modtage arv (også tvangsarv) fra en bestemt person. Dette er dermed en anden mulighed for at undgå arveafgift, da der naturligvis ikke skal betales arveafgift, når du ikke arver noget. Arveafkald henvender sig primært til tvangsarvinger eller personer, som på forhånd ved, at de er indskrevet i et testamente. Nogle af grundene til, at nogen vil gøre arveafkald kan f.eks. være, at modtageren er dybt forgældet eller meget velhavende og derfor ikke “behøver” arven. Du kan læse mere om arveafkald og grundene herfor i denne artikel.

Gør arveafkald med Legal Desk

Hvis du står i en situation, hvor du ønsker at give arveafkald, kan du oprette det juridiske dokument med Legal Desk. Det er hurtigere, nemmere og billigere end advokaten, og så kan du tilmed gøre det hjemmefra ved hjælp af vores online formular.

Du kan gøre arveafkald med Legal Desk her.

Opret dit testamente med Legal Desk

Du kan også vælge at oprette et testamente med Legal Desk. Så har du den maksimale kontrol over, hvordan arven efter dig bliver fordelt. Det er nemt at udfylde vores online formular, og så koster det kun en brøkdel af advokatprisen.

Klik 'Lav testamente nu' for at gå i gang med dit testamente!

Legal Desk i medierne

Business
Borsen
Ekstra Bladet
Politiken
Leder