Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

29. juli 2021

Kodicil – Hvad er et kodicil?

Hvis du ønsker at foretage ændringer i dit testamente, er én af dine muligheder at oprette et kodicil. Et kodicil fungerer som et tillæg til testamentet, hvorfor testamentet stadig er gyldigt med undtagelse af de specifikke bestemmelser, der er omfattet af kodicilet. Du kan læse mere om dine muligheder for at ændre i dit testamente med et kodicil her.

Hvad er et kodicil?

Du kan ændre i et gyldigt testamente ved at oprette et kodicil. Et kodicil fungerer som et tillæg til et eksisterende testamente, der beskriver en ændring, som kun vedrører en del af testamentet. Det betyder, at testamentet forbliver gyldigt, men at dele af dets bestemmelser bortfalder og bliver erstattet med kodicilets indhold.

Hvordan bruger jeg et kodicil?

Når et testamente er oprettet og underskrevet foran en notar eller to vidner, er testamentet gyldigt i al sin helhed. Et testamentes gyldighed er dog ikke ensbetydende med, at du ikke kan ændre i indholdet. Ønsker du at ændre indholdet i et tidligere oprettet testamente, kan du enten vælge at tilbagekalde testamentet og oprette et nyt, eller du kan vælge at oprette et kodicil.

Vælger du at oprette et kodicil (tillæg) til dit nuværende testamente, er testamentet stadig gyldigt, men med undtagelse af de bestemmelser, som du ønsker ændret gennem kodicilet. Sagt på en anden måde, så bliver kodicilet vedhæftet som et tillæg til det eksisterende testamente, hvori de nye bestemmelser erstatter de tilsvarende tidligere bestemmelser.

Eksempel: Du har oprettet et testamente, hvori din ægtefælle og dine børn arver ligeligt. Ønsker du efterfølgende, at dine børn skal arve en større procentdel af arven end din ægtefælle, kan du oprette et kodicil, hvori du angiver, at dine børn skal arve 75 % og din ægtefælle skal arve 25 %. Den nye fordeling i kodicilet vil herefter overtrumfe den tidligere fordeling fra testamentet. Alle de øvrige bestemmelser i testamentet vil altså ikke blive påvirket af kodicilet – kun arvefordelingen mellem ægtefælle og børn.

Skal jeg oprette et nyt testamente eller et kodicil?

Der findes både fordele og ulemper ved begge metoder, som du skal tage stilling til, før du foretager et valg. Ulempen ved at oprette et kodicil er, at der kan opstå tvivlstilfælde angående testamentets indhold og kodicilets indhold, hvis formuleringerne er uskarpe. Udgangspunktet i sådanne tvivlstilfælde er, at hvis bestemmelserne i et kodicil klart modsiger testamentets indhold, så er det kodicilet, der er gældende. Er det derimod ikke klart, hvad der bestemmes i kodicilet, kan testamentet blive gyldigt i al sin helhed. Fordelen ved et kodicil er til gengæld, at det er væsentligt billigere end at oprette et helt nyt testamente. Det skal dog stadig tinglyses foran en notar for at blive gyldigt.

Vil du gerne være helt sikker på at undgå tvivlstilfælde, vil den rette løsning være at tilbagekalde det tidligere testamente og oprette et nyt. På den måde tager du fuldstændig kontrol over din arv og efterlader intet til tilfældighederne. Ulempen herved er, at du skal betale for et nyt testamente. Du kan dog spare rigtig mange penge ved at oprette dit testamente hos Legal Desk.

Opret testamente hos Legal Desk

Med Legal Desk kan du nemt, hurtigt og sikkert oprette et juridisk gyldigt testamente, og på den måde sikre at arven fordeles præcis efter dine ønsker. Når du opretter dit testamente hos Legal Desk, sparer du tilmed op mod 3.000 kr. i forhold til advokatens pris.

Det eneste, vi skal bruge fra dig er, at du udfylder formularen på hjemmesiden. Når du er tilfreds med dine svar og har betalt, vil du med det samme modtage dit testamente, som herefter blot mangler at blive underskrevet foran notar. Du modtager naturligvis en grundig vejledning til, hvordan du bærer dig ad.

Læs mere og opret testamente her

Bemærk, at du ikke kan oprette et kodicil med Legal Desk. Til gengæld er prisen for vores testamente så lav, at det som udgangspunkt stadig vil være billigere at lave et helt nyt testamente hos os, end at få en advokat til at udarbejde et kodicil.

Legal Desk i medierne

Business
Borsen
Ekstra Bladet
Politiken
Leder