Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

08. januar 2024

Kørselsfradrag

Hvis du har langt til og fra job, er du måske berettiget til at få kørselsfradrag, også kaldet befordringsfradrag. Kørselsfradrag er et skattefradrag, der bliver trukket fra ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst. Læs mere om, hvem der kan få kørselsfradrag her og hvor meget.

Hvad er kørselsfradrag?

Kørselsfradrag er en form for økonomisk støtte til de personer, der pendler langt til og fra arbejde hver dag. Udgifterne til enten brændstof, vedligeholdelse af bil eller offentligt transport kan være en stor udgiftspost, som staten derfor giver et tilskud til i form af fradrag.

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

Hvem kan få kørselsfradrag?

Hvis du har mere end 24 km. til og fra arbejde, det vil sige over 12 km. hver vej, kan du få kørselsfradrag. Det gælder, uanset hvilke transportmidler du benytter dig af. Det vil sige, at du eksempelvis også kan få kørselsfradrag, hvis du cykler til og fra arbejde. Hvis du benytter offentligt transport, er det vigtigt, at du gemmer kvitteringerne/billetterne, for dermed at kunne dokumenterer dine køb.

Kørselsfradrag er for alle, der har et lønnet arbejde, herunder studiejob og løntilskud. Det er dog ikke muligt at få kørselsfradrag, hvis din arbejdsgiver betaler transportudgifterne.

Hvor meget kan jeg få i kørselsfradrag?

Hvor meget du kan få i kørselsfradrag afhænger af, hvor langt du har til dit arbejde, antal arbejdsdage du har om året og om du bor i en udkantskommune. De standardsatser, der bestemmer det præcise beløb, er følgende: 

Kørselsfradrag 2023 og 2024

 Transport pr. dag

Kørselsfradrag pr. km. 2023

Kørselsfradrag pr. km. 2024

 0-24 km.

0 kr.

0 kr.

 25-120 km.

2,19 kr. pr. km

2,23 kr. pr. km.

 Over 120 km.

1,10 kr. pr. km

1,12 kr. pr. km.

 Over 120 km. i   udkantskommuner

2,19 kr. pr. km

2,23 kr. pr. km.

 

Udover selve kørselsfradraget kan pendlere, der kører over Storebælt og Øresund, få et brofradrag. Satserne for brofradraget er følgende:

Brofradrag 2023 og 2024

 Bro

 Transportmiddel

 Brofradrag pr. tur

 Storebælt

 Bil/Motorcykel

 110 kr.

 

 Tog/Offentlig transport

 15 kr.

 Øresund

 Bil/Motorcykel

 50 kr.

 

 Tog/Offentlig transport

 8 kr.

Sådan beregner du dit kørselsfradrag

Kørselsfradraget beregnes ud fra tre forhold:

  1. Antal kilometer til og fra arbejde

  2. Antal dage du arbejder om året

  3. Satsen for det antal kilometer du kører

SKAT har lavet en beregner, hvor du blot skal indtaste dine oplysninger og så beregnes dit kørselsfradrag automatisk. 

Beregn dit kørselsfradrag her

Sådan indberetter du kørselsfradrag

Du skal selv indberette dit kørselsfradrag via din selvangivelse på SKATs hjemmeside. Bemærk, at du altid angiver kørselsfradrag for den periode, der er gået. Det betyder, at når du angiver dit kørselsfradrag i 2024, så er det ud fra hvor meget og hvor langt du kørte i 2023. Kørselsfradraget skal derfor angives på din 2023-selvangivelse, hvilket betyder, at det er satserne for 2023, der anvendes til beregningen af dit fradrag.

Når du indberetter dit kørselsfradrag, har SKAT automatisk udfyldt feltet på forhånd. Dette beløb er dog et standardbeløb, og er derfor ikke beregnet ud fra dine forhold, det vil sige den præcise køreafstand og eventuelle afholdte fridage. Det er derfor vigtigt, at du oplyser, hvor mange dage du præcist har været på arbejde, og den præcise rute du har kørt. Du kan kun få kørselsfradrag for dage, hvor du fysisk har været på arbejdspladsen, hvis du har haft hjemmearbejdsdage, tæller disse altså ikke med i regnskabet.

Ekstra kørselsfradrag for visse personer 

Personer, der tjener mindre end 363.700 kr. i 2024 (353.000 kr. i 2023), kan få ekstra kørselsfradrag. Du kan dog højst få fradrag for 15.400 kr. årligt (2024 og 2023). Fradraget nedsættes gradvist for indkomster over 313.700 kr. til 363.700 kr. i 2024 (303.000 kr. til 353.000 kr. i 2023).

Personer der bor i udkantskommuner eller bor på en småø kan også få et forhøjet kørselsfradrag, hvis der køres over 120 km. om dagen mellem bopæl og arbejde.

Fra 1. januar 2019 kan personer, der bor på ikke-brofaste øer, i en udkantskommune eller på en småø få et ø-fradrag. Fradraget er på 238 kr. pr. nat de dage, hvor personen ikke har mulighed for at komme hjem og overnatte grundet afstanden mellem bopæl og arbejde.

Udkantskommunerne (2024) er:

 Læsø

 Morsø

 Brønderslev

 Norddjurs

 Hjørring

 Tønder

 Frederikshavn

 Vesthimmerland

 Jammerbugt

 Skive

 Struer

 Sønderborg

 Thisted

 Aabenraa

 Langeland

 Ærø

 Svendborg

 Faaborg-Midtfyn

 Odsherred

 Slagelse

 Vordingborg

 Lolland

 Samsø

 Bornholm

 Guldborgsund

 

Småøer i andre kommuner (2024) er:

Aarø Baagø Egholm Endelave
Hjarnø Mandø Nekselø Orø
Sejerø Tunø    

 

Ekstra fradrag beregnes automatisk, når kørselsfradraget indtastes i selvangivelsen på SKATs hjemmeside, uanset om det er grundet indkomst eller bopæl.