cart

27. marts 2019

Ny type ejerregistrering - Reelle ejere

En ny type ejerregistrering er trådt i kraft d. 23. maj 2017. Det betyder, at mange virksomheder i Danmark skal registrere oplysninger om deres reelle ejere samt de reelle ejers rettigheder i Det Offentlige Ejerregister. Det er muligt at foretage registreringen frem til d. 1. december 2017.

Hvad er reelle ejere?

En virksomheds reelle ejere er den eller de fysiske personer, der i sidste ende er direkte eller indirekte ejer eller kontrollerer virksomheden. Det vil sige, at den/de reelle ejer/ejere enten besidder en form for ejerandele, stemmerettigheder eller anden form for indflydelse. Der er flere parametre, der spiller ind i forhold til, hvornår man er defineret som reel ejer. Enten skal man eje eller kontrollere ca. 25 % af virksomheden. Men man kan også eje/kontrollere mindre end 25 %, men stadig blive defineret som reel ejer, hvis man altså har en tilstrækkelig grad af indflydelse på beslutninger i virksomheden, eksempelvis retten til at udpege et nyt bestyrelsesmedlem.

Eksempel: Anne og Bertram ejer sammen holdingselskabet AB Holding ApS, der ejer driftsselskabet AB Drift ApS. AB Drift ApS vil altså være 100 % ejet af AB Holding ApS, men da Anne og Bertram hver ejer 50 % af AB Drift ApS igennem deres fælles holdingselskab, skal de registreres som “reelle ejere” med en andel på 50 % hver.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

video

Hvilke virksomheder skal registrere deres reelle ejere?

De virksomheder, der skal lave ny ejerregistrering er virksomhedsformer, der har mulighed for eller skal have mere end én ejer. Disse er følgende: 

Det betyder, at enkeltmandsvirksomheder, og personligt ejet mindre virksomheder ikke skal foretage ny ejerregistrering, da disse to virksomhedsformer kun kan ejes af én person, som allerede er oplyst i Det Offentlige Ejerregister. 

Hvorfor ny ejerregistrering?

Grunden til at der skal foretages ny ejerregistrering af ovennævnte virksomheders reelle ejere, er at det skal øge gennemsigtigheden omkring ejerstrukturen. Det betyder, at det bliver langt nemmere at finde oplysninger om, hvem der er en virksomheds egentlige ejere og deres rettigheder i virksomheden. På den måde forsøger man at sikre, at virksomheder ikke foretager skattesvig eller anden økonomisk kriminalitet. Det betyder, at den nye type af ejerregistreringen både omfatter legale ejere og reelle ejere. Tidligere var det kun en virksomheds legale ejere, der skulle registreres i Det Offentlige Ejerregister. Legale ejere kan både være fysiske personer og juridiske virksomheder, som ejer mere end 5 % af virksomhedens ejerandele eller stemmerettigheder. Det var tidligere derfor mere uklart, hvordan ejerstrukturen var og hvem der var de reelle ejere, da det kun var de legal ejere, der var oplyst, som eksempelvis kunne være et holdingselskab.

Hvordan registreres de reelle ejere?

De reelle ejere skal registreres hos Erhvervsstyrelsen, Virk.dk, hvor oplysninger omkring dem og deres rettigheder skal angives. Derefter vil de være implementeret i Det Offentlige Ejerregistre, som er offentligt tilgængeligt for alle. Det er som nævnt muligt, at registrere de reelle ejere indtil d. 1. december 2017. Hvis dette ikke overholdes kan virksomheden risikere at blive tillagt en bøde. Du kan her finde en udførlig vejledning til, hvordan du registrerer din virksomheds reelle ejere

Business
Borsen
Ekstra Bladet
Politiken
Leder

Dokumenter privat

Dokumenter erhverv