Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

10. januar 2024

Nyt pas

Hvis du skal uden for landets grænser, er det et lovkrav, at du skal have et pas. Det gælder også for børn uanset alder. Du kan her læse, hvad der skal til, hvis du skal have et pas, eller du skal fornye dit nuværende pas.

Hvordan får jeg et nyt pas?

Hvis du skal have et nyt pas, eller dit nuværende pas skal fornyes, skal du henvende dig personligt hos Borgerservice i en af landets kommuner. For at finde ud af, hvor Borgerservice i din kommune er, kan du trykke her og vælge din kommune, hvorefter adressen for Borgerservice vil blive vist. Alle nye pas skal indeholde ejerens fingeraftryk, som bliver taget hos Borgerservice (undtagen børn under 12 år). Hvis du har et pas uden fingeraftryk, der stadig er gyldigt, skal det ikke fornyes, før at det er udløbet.

For at du kan ansøge om nyt pas, skal du medbringe følgende til Borgerservice:

  1. Dit gamle pas, hvis det skal fornyes

  2. Din dåbs- eller navneattest og sundhedskort, hvis du ikke har et pas i forvejen

  3. Et foto, der ligner dig og som lever op til kravene til et pasfoto. Find kravene her

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

Hvad koster et pas?

Vær opmærksom på, at prisen fordobles, hvis du har mistet dit pas eller det er gået i stykker. Pas inklusiv gebyr for fingeraftryk koster i 2024:

  • 0 – 11 år: 150 kr.

  • 12 – 17 år: 181 kr.

  • 18 – folkepensionsalderen: 893 kr.

  • Personer i folkepensionsalderen: 381 kr.

Hvornår får jeg mit pas?

Som hovedregel går der 11-15 hverdage, fra du ansøger om nyt pas, til du modtager det med posten.

Det er derfor en god ide, at tjekke op på sin pas-situation i god tid, før at man skal rejse uden for Danmarks grænser.

Hvor længe er passet gyldigt?

Gyldigheden for dit pas afhænger af din alder. Dit pas vil derfor have følgende gyldighed:

  • Pas for voksne har en gyldighed på 10 år

  • Pas for børn fra 0 – 2 år har en gyldighed på 2 år

  • Pas for børn/unge fra 2 – 18 år har en gyldighed på 5 år

Pas til børn

Alle børn skal have deres eget pas, uanset hvor gamle de er. Det betyder også, at de samme regler gælder for børn som for voksne, når de skal have et pas. Derfor skal barnet også være til stede hos Borgerservice, når ansøgningen finder sted. Hvis der er tale om fælles forældremyndighed for barnet, der skal have et pas, skal begge indehavere af forældremyndigheden udfylde felterne om samtykkeerklæring i ansøgningen.

Hvis dit barn ikke er navngivet og I skal rejse udenlands, skal du være opmærksom på, at nogle lande ikke kan garantere, at dit barn kan rejse ind i landet uden problemer. Derudover skal du også være opmærksom på, at hvis dit barn er under 18 år og skal rejse til udlandet uden sine forældre, kan dit barn risikere, at han eller hun ikke må komme ind i landet, med mindre der er lavet en samtykke-erklæring til rejse med børn. I begge tilfælde er det dog en god ide, at kontakte det pågældende lands ambassade i Danmark for at få svar på, hvorvidt der er restriktioner i forhold til ovenstående situationer.

Midlertidigt pas

Hvis du af den ene eller anden grund ikke har fået bestilt dit pas i tide, har du tre muligheder for at få leveret dit pas i hastetilfælde. De er følgende:

Forlængelse af eksisterende pas

Det er muligt at få dit pas forlænget én gang ved et stempel. Dog skal dit pas være udløbet inden for de sidste tre måneder eller være tæt på at udløbe. Forlængelsen gælder, indtil du kommer hjem igen eller maksimalt et år. Det foregår hos Borgerservice og det koster ikke noget at få forlænget sit pas.

Midlertidigt pas (nødpas)

Et midlertidigt pas kaldes et nødpas og kan udstedes i tilfælde, hvor:

  • Du har mistet dit pas

  • Du ikke har et pas

  • Du ikke har medbragt passet

  • Dit pas er udløbet for mere end tre måneder siden


Et nødpas kan kun udstedes, hvis du ikke kan nå at få det almindelige pas og udstedes kun for den periode, som du er ude at rejse, dog maksimalt et år. Nogle lande godkender ikke nødpasset, eksempelvis USA. For at få et nødpas skal du henvende dig personligt hos Borgerservice, på samme måde som hvis du skulle have lavet et almindeligt pas. Et nødpas koster det samme som det almindelige pas.

Hastelevering

Hastelevering tager 4 dage og kan bruges i tilfælde, hvor din afrejse er så tæt på, at du ikke kan vente på den almindelige levering, der varer 11-15 hverdage.

Mistet pas i Danmark

Hvis du mister dit pas i Danmark, skal du henvende dig til Borgerservice i din kommune. Den pågældende kommune vil annullerer passet, så det ikke længere er gyldigt. Derefter kan du bestille et nyt pas på almindelig vis. 

Mistet pas i udlandet

Mister du dit pas i udlandet, skal du politianmelde det. Du skal sørge for at få en politirapport og kvittering på anmeldelsen. Derefter skal du kontakte den danske ambassade i det pågældende land, hvor du skal indlevere politirapporten, kvitteringen samt to pasbilleder. Du kan på den måde få udstedt et nødpas af ambassaden, der gælder til du er hjemme i Danmark igen.