Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

15. december 2022

Vil firmajulefrokosten resultere i mere end bare tømmermænd?

De næste måneder vil tusindvis af danskere nyde traditionel mad af blandet kvalitet, skyllet ned med juleøl og snaps i gode (og måske mindre gode) kollegers lag - julefrokosterne er over os!

De juridiske konsekvenser ved en lidt for vild julefrokost

Og så er der spørgsmålet, om hvad der gælder, når vinen går ind, og forstanden forventeligt går ud. For har man et særligt fripas til at gramse på de søde piger fra bogholderiet eller til at råbe af piccoloen, som altid kommer for sent med posten, fordi man har fået lidt at drikke?

Her får du en række praktiske eksempler på, hvad der kan ske til en julefrokost - og hvilke konsekvenser det kan få for det fremtidige samarbejde.

Husk dog på, at hvis du kun har været ansat i et par måneder, er du ikke særlig godt beskyttet mod afskedigelser på et mere eller mindre løst grundlag. Det kan derfor være en god idé at holde lidt igen med de våde varer på den nye arbejdsplads.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

Spiser den sidste risalamande

Der er nu ikke noget som julemad. Det er fedt, salt, sødt og det minder os om vores barndom og de gode gamle dage, hvor mormor kogte risengrød i køkkenet, og duften af flæskestegen bredte sig igennem stuerne.

Det er derfor også let at lade sig rive med og måske tage liiidt for meget af desserten - og så sker det, at din chef ikke når at få noget, fordi han lige var optaget af en vigtig samtale med en dyb udskæring.

Det er selvfølgelig ærgerligt for chefen, som måske også råber lidt af dig - men det er dog ikke nogen saglig fyringsgrund, så spis bare løs!

Kaster op på et par dyre sko

De fleste af os har prøvet at drikke for meget. Så meget, at man pludselig overvældes af en voldsomt trang til at tale i den store telefon ude ved siden af håndvasken (som man sagde, da jeg gik i gymnasiet).

Og er det en ekstra stor snaps, der gør udfaldet, kan man komme til at ramme en kollegas nye dyre sko eller dyre bluse. Men selvom det er ulækkert, og selvom man selvfølgelig skal passe på, når man drikker, så er det altså ikke noget, det kan medføre en fyring.

Julefrokost

Vinder over chefen i bowling - og hoverer

Det er meget almindeligt, at julefrokoster indebærer aktiviteter som eksempelvis bowling, hvor medarbejdere fra de forskellige afdelinger kan lære hinanden at kende.

Og selvom det mest normale er, at man er lidt forsigtig med at tæve chefen alt for stort, så er der ikke nogen ansættelsesretlige konsekvenser forbundet med at vinde over sin chef.

Din chef har altså ikke ret til at opsige dig, fordi han er en dårlig taber - heller ikke, selvom du vinder virkelig stort og kommer til at hovere. Men det kan godt være, at han ikke giver dig de mest spændende opgaver på mandag.

I seng med kollega

Du er formentlig ikke den eneste, der drikker alkohol, og alkohol fjerner som bekendt nogle af de sociale hæmninger, vi til daglig bærer rundt på.

Det betyder ikke sjældent, at kolleger der har et godt øje til hinanden, falder i til julefrokosten - og måske med den konsekvens, at man har røde ører om mandagen.

Men så længe begge parter velvilligt deltager, kan den slags udskejelser ikke føre til fyringer efterfølgende. Så du kan nøjes med at bekymre dig om, hvad din ægtefælle vil sige.

I seng med chefens kone

Din chef har måske en flot kone, som endda smiler lidt ekstra til dig, når hun besøger sin mand på kontoret.

Men går du i seng med chefens kone til julefrokosten (eller i andre sammenhænge), er det med risiko for at ryge ud på gråt papir mandag. Du bør nemlig ikke være i tvivl om, at en tur i høet med chefens kone kan skade dit samarbejde med chefen fremover væsentligt - og det er din egen skyld. Også selvom hun gerne ville.

Gramser på en sød kollega

Sexchikane vil ofte være en saglig fyringsgrund, og det er det også, selvom sexchikanen sker til en julefrokost efter lidt for mange snaps.

Selvom for mange snaps (og deraf manglende situationsfornemmelse) måske kan undskylde noget, skal du altså være påpasselig med at være alt for frisk over for de søde damer fra bogholderiet - for de kan få dig fyret, hvis du er for langfingret.  

Skælder kollega eller chefen ud

Temperamenter kommer let i kog, når snapsen går ind, og det kan betyde, at man kommer op at skændes med en kollega eller måske den sure overordnede, der aldrig kan forstå vigtigheden af at gå kl. 16.30. Og nu kan man da passende lige give ham eller hende et alvorsord med på vejen, så tingene måske bliver bedre på mandag.

Det gør de dog nok desværre ikke, og skænderier kan ødelægge stemningen til selv den mest festlige julefrokost, så pas på. Gensidige skænderier vil dog som regel ikke føre til de store problemer efter julefrokosten, fordi man er lige gode om dem.  

Er der derimod tale om en decideret overfusning af enten chefen eller en kollega, kan samarbejdet lide så meget skade, at en opsigelse er nødvendig. Så tænk dig om, inden du læsser af på din sure overordnede/kollega/piccoline.

Slås med kollega

Slagsmål er ikke ualmindelige til julefrokoster, men ligesom med skænderier, kan de lægge en dæmper på festlighederne, og du risikerer at blive sendt tidligt hjem med en taxa.

Et kort slagsmål mellem to, der er lige gode om det, og som kun bruger næverne, vil sjældent medføre opsigelser - selvom de nok bør resultere i moralske tømmermænd.

Men er du involveret i mere end ét slagsmål, er du ekstra provokerende i håbet om at komme det, eller er der tale om et umotiveret overfald (det gælder ikke, at han tog den sidste risalamande og tævede dig i bowling), så vil du formentlig kunne se frem til en opsigelse på mandag.

*****

Og husk så, at hvis du kommer til skade under julefrokosten, kan det være en arbejdsskade. Den er derfor dækket af arbejdsgivers arbejdsskadeforsikring, så husk at melde det!

Rigtig god fest!

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Lise Moth fra Moth Advokatfirma, der tilbyder juridisk rådgivning om ansættelsesretlige forhold.