Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk
Samværsaftale
dit dokument oprettes ...
5 - 10
Det tager 5 - 10 i reelt tidsforbrug

Forældremyndighed

En del forældre oplever, at når de får børn, opstår der en masse praktiske spørgsmål. Nogle af de spørgsmål kan være omkring forældremyndighed. Læs med og bliv klogere på, hvem der kan få forældremyndighed, hvordan den kan ændres, og hvordan den håndteres i tilfælde af skilsmisse eller dødsfald. Du kan også nemt lave en samværsaftale med Legal Desk.

Hos LegalDesk

Pris: 499,-

Inkl. moms

Traditionel advokat

Spar kr. 2.000,-

Ift. traditionel advokat

Tidsforbrug

5 - 10 min.

I reelt tidsforbrug

Indholdsfortegnelse

Hvad betyder forældremyndighed?

Når et barn bliver født, fødes det med retten til omsorg og trygge rammer. Denne ret skal imødekommes og efterleves af personen eller personerne med forældremyndigheden. På den måde skal forældremyndigheden ses som en pligt til at handle i barnets tarv. Pligten indebærer også, at barnet ikke må fysisk afstraffes eller på anden måde være udsat for krænkende behandling. I 2007 trådte forældreansvarsloven i kraft, og erstattede den tidligere lov om samvær og forældremyndighed. Selve lovgivningens navneændring har til hensigt, at henlede tankerne på barnets interesser frem for forældrenes rettigheder.

Er du indehaver af forældremyndighed, skal du altså træffe beslutninger på vegne af dit barn. Det drejer sig blandt andet om barnets personlige forhold, såsom medicinsk behandling, skoleforhold, religiøse forhold og lignende. Som værge har du også ansvaret for barnets indtægter og formue.

Hvis du og din ægtefælle skal skilles eller separeres, kan I nemt og hurtigt lave en samværsaftale med Legal Desk, der skaber trygge rammer for jeres børn i en svær tid. Læs mere og lav jeres samværsaftale her.

Hvordan får jeg forældremyndighed?

Du kan enten have delt (fælles) forældremyndighed over barnet eller du kan have eneforældremyndighed over barnet. Forældre har som udgangspunkt fælles forældremyndighed over deres børn. Reglerne for fælles forældremyndighed blev ændret i 2007. Derfor er der forskel på, hvordan I får fælles forældremyndighed, alt efter hvornår jeres barn er født.

Uanset om jeres barn er født før eller efter 1. oktober 2007, har I fælles forældremyndighed, hvis:

  • I var gift med hinanden ved barnets fødsel eller indgik ægteskab senere

  • I har underskrevet en fælles omsorgs- og ansvarserklæring, da barnet blev født

  • I har indsendt en aftale om fælles forældremyndighed til Familieretshuset eller retten

Hvis jeres barn er født før 1. oktober 2007, har I også fælles forældremyndighed, hvis:

  • I var separerede, da barnet blev født, men senere flyttede sammen igen

Hvis jeres barn er født efter 1. oktober 2007, har I også fælles forældremyndighed, hvis:

  • I var gift med hinanden inden for de sidste 10 måneder, før barnet blev født

  • I har boet sammen inden for de sidste 10 måneder, før barnet blev født, og faren i den forbindelse anerkendte faderskabet eller blev dømt til at være far i en faderskabssag ved retten

  • I var separeret eller skilt, da barnet blev født, og faren i den forbindelse anerkendte faderskabet eller blev dømt til at være far i en faderskabssag ved retten

En fælles forældremyndighed fortsætter, også selvom I flytter fra hinanden, bliver separeret eller skilt.

Hvis ingen af disse kriterier er opfyldt, betyder det, at moderen har forældremyndigheden alene.

Ud over ovenstående kan en forælder få eneforældermyndighed, hvis:

  • Begge forældre har aftalt og anmeldt, at én af dem har forældremyndigheden alene

  • Begge forældre har været i Familieretshuset og lavet en aftale om, at én af dem skal have forældremyndigheden alene

  • Forældrene har været i retten, og retten har besluttet, at én af dem skal have forældremyndigheden alene

Hvis du har eneforældremyndighed, er det en rigtig god idé at lave et børnetestamente. Med et børnetestamente kan du få indflydelse på, hvem der skal have forældremyndigheden over dit barn, hvis der skulle ske dig noget.

Se hvordan Legal Desk virker.

Hvordan ændrer vi forældremyndigheden?

Hvis I som forældre er enige om, at forældremyndigheden skal ændres, kan I selv aftale, hvem der skal have forældremyndighed over barnet.

Fra eneforældremyndighed til fælles forældremyndighed

Hvis I er enig om, at der ikke længere skal være eneforældremyndighed, men fælles forældremyndighed, kan I selv ændre dette ved at bruge følgende formular fra Familieretshuset

Fra fælles forældremyndighed til eneforældremyndighed

Hvis I er enige om, at der ikke længere skal være fælles forældremyndighed, men derimod eneforældremyndighed for den ene af jer, kan I selv ændre dette ved at bruge følgende formular fra Familieretshuset.

Overførsel af eneforældremyndighed fra én forælder til den anden

Hvis I er enige om, at eneforældremyndigheden skal overføres fra den ene forælder til den anden, kan I selv ændre dette ved at bruge følgende formular fra Familieretshuset.

Hvis I derimod ikke er enige om, hvem der skal have forældremyndigheden over jeres barn, skal I kontakte Familieretshuset, gennem deres kontaktformular, som findes her. De vil hjælpe jer med vejledning, rådgivning eller mægling, så I selv kan finde på en god løsning mellem jer.

Forældremyndighed ved forældres død?

Hvad der sker, med forældremyndigheden ved en forælders død afhænger af, om der er fælles forældremyndighed eller eneforældremyndighed.

Fælles forældremyndighed

Hvis den ene forælder dør, vil det klare udgangspunkt være, at den anden forælder har eneforældremyndighed fremadrettet. Hvis barnet ikke bor eller har kontakt til den længstlevende forælder, kan andre personer søge om at få forældremyndighed ved Familieretshuset. Den længstlevende forælder vil dog stadig have fortrinsret til forældremyndigheden, medmindre hensynet til barnet taler for, at vedkommende ikke skal have forældremyndigheden.

Eneforældremyndighed

Hvis forælderen med eneforældremyndighed dør, er det Familieretshuset, der skal bestemme, hvem der skal have forældremyndigheden fremover. Den længstlevende biologiske forælder, der ikke har forældremyndighed, vil dog stadig have fortrinsret til forældremyndigheden, medmindre hensynet til barnet taler for, at det er en anden, der skal have forældremyndigheden.

Hvis du som forælder med forældremyndighed ønsker at have indflydelse på, hvem der skal have forældremyndigheden over dit barn, hvis du går bort før, at han/hun er blevet myndig, bør du oprette et børnetestamente. Børnetestamentet er særligt relevant, hvis du ikke ønsker, at barnets anden forælder skal have forældremyndigheden. Læs mere om børnetestamente her.

Forældremyndighed ved skilsmisse

Det helt klare udgangspunkt er, at forældremyndigheden – uanset om det er fælles- eller eneforældremyndighed – ikke ændrer sig, hvis I som forældre går fra hinanden. Det er uanset om, I er gift eller ej. Der kan dog være særlige tilfælde, hvor samarbejdet mellem forældre er så dårligt, at det er nødvendigt for Familieretshuset at skride ind.

Hvis I som forældre går fra hinanden, har barnet stadig ret til at se begge forældre. Hvis I er enige om de praktiske forhold, kan I lave en samværsaftale. Hvis I ikke er enige, kan I bede Familieretshuset om hjælp til at indgå aftale om samvær med barnet. Læs mere om samværsaftaler her.

Lav samværsaftale med Legal Desk

Hvis du og din partner eller ægtefælle har børn sammen, og I ønsker at blive skilt eller separeret, så er det vigtigt at aftale nogle faste rammer for, hvordan I begge to kan bevare en god og ligeværdig kontakt til jeres børn. Dette gøres med en samværsaftale, der beskriver de praktiske forhold.

Det er heldigvis nemt, billigt og hurtigt at lave en samværsaftale med Legal Desk, og det hele kan klares hjemmefra. I udfylder blot vores formular, betaler og modtager straks herefter jeres samværsaftale, klar til underskrift af begge forældre med NemID.

Læs mere om vores samværsaftale her eller gå i gang med formularen med det samme ved at trykke ‘Lav samværsaftale nu’ nedenfor.

Samværsaftale

Få styr på papirarbejdet på 10 minutter

Sikrer trygge rammer for begge parter

Udfyld og modtag straks

Underskriv digitalt

100% tilfredshedsgaranti

+200.000 glade kunder

Kun 499,-

Inkl. moms

Lav samværsaftale nu

Spar 2.000,- ift. traditionel advokat