Legal Desk
93 87 78 89. Alle hverdage 9 - 17

Arveafkald

Et arveafkald er en skriftlig erklæring, hvor du kan meddele, at du ikke ønsker at modtage arv efter en bestemt person. Det kan måske virke ulogisk, at nogen skulle ønske at give afkald på deres arv. Men arveafkald bruges typisk, hvis arvingen er så forgældet, at arven alene ville komme arvingens kreditorer til gode. Læs mere om hvad dine muligheder er her.

LEGAL DESK
249 KR.
+
OPRET PÅ
5 - 10 MIN.

I STEDET FOR DEN TRADITIONELLE MÅDE

ADVOKAT
1.500 KR.
Start Nu

Hvad er et arveafkald?

Et arveafkald er en erklæring fra en arving, om at denne ikke ønsker at modtage arven. I den forbindelse kan det aftales mellem arveladeren (den der efterlader sig arv) og arvingen, at arvingen giver afkald på sin arv, for i stedet at modtage et bestemt beløb.

Et arveafkald kan bruges, hvad enten man er legal arving (livsarving efter Arveloven) eller arving i henhold til et testamente. Arvingen skal dog være myndig (mindst 18 år) for at kunne give et arveafkald. Du kan læse mere om Arveloven og livsarvinger her.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

Hvorfor give et arveafkald?

Der er visse scenarier, hvor det kan give mening for en person at give afkald på fremtidig arv. Vi har her listet de mest typiske situationer, hvor arvinger ofte vælger at give et arveafkald:

1) Arvingen er dybt forgældet, og arven vil derfor reelt kun komme arvingens kreditorer til gode

Hvis arvingen er dybt forgældet, bør det overvejes, om denne skal give afkald på sin arv. Hvis arven ikke er tilstrækkelig til at betale arvingens gæld, men i realiteten kun vil tjene som afdrag på uoverstigelig gæld, vil arvingen ikke have meget at vinde ved at modtage arven. Ved at give et arveafkald kan arvingen derfor sørge for, at arven går videre til de øvrige arvinger som for eksempel arvingens børn eller søskende.

I sådan en situation er det vigtigt, at arveafkaldet gives, mens arveladeren (den der efterlader sig arv) er i live. Dette skyldes, at hvis arveafkaldet først gives efter arveladers død, vil det under visse omstændigheder kunne tilsidesættes af kreditorerne. På den måde kan arvingen være tvunget til at modtage sin arv, som så vil gå til kreditorerne. Dette er dog ikke tilfældet, hvis arveafkaldet gives inden arveladers død - medmindre arvingen vidste, at arveladerens død var nært forestående.

2) Arvingen ønsker, at arven skal tilfalde nogle andre, der har mere brug for den - eksempelvis hvis arvingen er meget velhavende

En arving, der er meget velhavende eller af anden grund ikke føler, at denne har behov for arven, kan vælge at give et arveafkald for at lade deres børn, søskende eller andre arvinger modtage mere i arv.

3) Afgiftsbesparende grunde

I visse tilfælde gives et arveafkald af afgiftsbesparende årsager. Et eksempel kan være et dødsbo, hvor arveladeren dør og efterlader sig sin bror og mor. I denne situation kan det rent afgiftsmæssigt være hensigtsmæssigt for broderen at give et arveafkald, så moderen arver alt. Fordelen ved dette er, at broderen skal betale en lavere arveafgift af arv efter moderen end arv efter sin bror. Det kan derfor - rent afgiftsmæssigt - betale sig for broderen at give et arveafkald og lade hele arven gå til moderen. Når moderen afgår ved døden, vil broderen herefter kunne arve fra hende med en relativt lavere afgift.  

4) Arvingen ønsker at modtage arv, men ønsker ikke at deltage i skiftet (deling af boet efter den afdøde)

Særbørn, der kun har haft lidt eller ingen kontakt med arvelader (den person, der efterlader arven), kan have en interesse i ikke at deltage i skiftet efter den afdøde. Særbørn kan i denne situation vælge at modtage et beløb, der svarer til den arv, som de ellers ville have modtaget. Dette kaldes også arveafkald mod betaling.

Blankt eller personligt arveafkald?

Et arveafkald kan enten gives blankt eller personligt. Et blankt arveafkald betyder, at arvingens afkald ikke blot er på egne vegne, men også omfatter arvingens livsarvinger (børn, børnebørn mv.). Et personligt arveafkald betyder modsat, at arvingens arveafkald kun gælder for arvingen, så arvingens livsarvinger (børn, børnebørn m.v.) vil modtage arven i stedet for arvingen.

Bindende effekt

Det er vigtigt at være opmærksom på, at et arveafkald er bindende, og at arvingen derfor ikke kan fortryde dette senere. Arveladeren (den person der efterlader arven) kan dog vælge at se bort fra et arveafkald og alligevel lade arvingen arve. Dette kan for eksempel være relevant, hvis grundlaget for arveafkaldet har ændret sig, såsom at arvingen er sluppet ud af sin gæld.

Gaveafgift

Hvis arveafkald gives mod betaling, betragtes denne betaling som en gave og kan derfor være afgiftsbelagt. Om der skal betales afgift afhænger af, hvem der skal modtage betalingen og hvor stort et beløb, der skal modtages. Du kan dog give arveafkald mod betaling uden at betale afgift, hvis betalingen er under en vis værdi. Hvis arveafkaldet derimod er over denne værdi, skal du betale gaveafgift. Du kan læse mere om gaveafgift og de forskellige satser her.

Hvordan gør jeg min erklæring om arveafkald gyldig?

Når du har udfyldt formularen og gennemført betalingen, modtager du din erklæring om arveafkald med det samme. Dernæst skal dokumentet dateres og underskrives af både arvingen og arvelader. Dit arveafkald vil herefter være gyldigt, og der er altså ikke noget krav om tinglysning, advokatassistance eller lignende. Det er ikke påkrævet, men vi anbefaler dig at bruge vitterlighedsvidner i sager om arveafkald.

Start din erklæring om arveafkald her.

Start Nu

Det siger vores kunder

"Jeg fik lavet en ansættelseskontrakt lynhurtig og meget let. Ansættelseskontrakten beskrev lige præcis det jeg ønskede. Jeg vil helt klart anbefale Legal Desk."


HM Køreskole

"Tak for hjælpen med udarbejdelse af Ægtepagt. Brugervenligheden er i top og alt fra udfyldelse af dokument til vejledningen til efterfølgende at få ægtepagten tinglyst var meget intuitiv."


Anne Have Meyland

"Dejligt nemt og overskueligt site. Ganske brugervenligt og gennemtænkt. Jeg påtænker allerede at bruge jer igen senere idag :) Seriøst og ligetil."


Daniel Niels Nielsen

"Fantastisk nemt og hurtigt. Let overskueligt og dejligt at jeg kunne se/prøve at udfylde det hele før det skulle betales :) Fantastisk at der er standardbegrundelser, men at man også har mulighed for at skrive selv."


Gabrielle Lampl

"Jeg sad og skulle bruge et hurtigt dokument til afgiftfri pengegaver til børn. Jeg må sige, at det var det letteste i verden at oprette dokumen-tet. Let guided vejledning - superlet - siden kan bestemt anbefales."


Ib Olesen

”Nemt, intuitivt og billigt! Man er aldrig i tvivl, om det man gør er rigtigt, og det er samtidigt hurtigt og nemt. Jeg vil helt sikkert vende tilbage, næste gang jeg skal bruge et juridisk dokument.”


Anna Linnet

"Jeg fik lavet en ægtepagt, det er både hurtigt og nemt, samtidig bliver man rådført igennem hele processen på en måde der gør selv jura forståelig. Vil bestemt anbefale Legal Desk til andre."


Christian Lyck

"Det er enkelt og nemt, og da jeg i første omgang havde tastet forkert, skrev jeg blot en mail, hvorefter jeg fik hurtig hjælp til at udfylde korrekt, og fik også krediteret det første testamente uden problemer."


Marie Arendttorp

"Da jeg står overfor at skulle giftes med min kæreste havde vi et ønske om at oprette et særejedokument. Igennem hele processen følte man at der var styr på tingene. Ligeledes er outputtet professionelt udført."


Mikkel Holm Schou

”Det var utrolig nemt og overskueligt at bruge hjemmesiden! Det var dejligt, at man først betalte til sidst, så man kunne prøve at udfylde det, og dermed se, hvad det indeholdt. En super god oplevelse!”


Sidsel Linneberg

”Super service! Følte mig tryg hele vejen og fik endeligt den låneaftale på plads til mit firma. Havde lavet aftalen, printet og underskrevet på under 20 minutter.”


Lennert Stepien

"Overraskende nemt og billigt at bestille en ægtepagt hos legaldesk.dk. Kan klart anbefales, så uden tvivl 5 stjerner fra os."


Søren Jerne

"Jeg har længe overvejet at få lavet børnetestamente og så fandt jeg dette sted og de havde en fantastisk pris. Det var nemt at gå til og nemt at overskue. Dejligt at få styr på testamentet så jeg nu har ro i sjælen."


Dorte Pedersen

Dokumenter Privat

Arv

Samliv & Børn

Fuldmagter

Lån & Gaver

Bolig

Dokumenter Erhverv

Stiftelse af Selskab

Administration af Selskab

Medarbejdere

Diverse aftaler