Legal Desk
93 87 78 89. Alle hverdage 9 - 17

Familielån

Når der lånes penge mellem familie eller venner, er det en rigtig god idé at lave en skriftlig låneaftale (gældsbrev). En skriftlig låneaftale sikrer faste rammer for begge parter, så I undgår potentielle misforståelser og konflikter.

LEGAL DESK
299 KR.
+
OPRET PÅ
10 - 15 MIN.

I STEDET FOR DEN TRADITIONELLE MÅDE

ADVOKAT
1.200 KR.
Start Nu

Hvad er et familielån?

Et familielån er en type gældsbrev (låneaftale), hvor modtageren af lånet normalt ikke betaler nogen rente eller betaler en meget lav rente. Årsagen til at det hedder et familielån er, at gældsbrevet ofte anvendes til lån mellem forældre og børn, men familielånet kan også bruges til lån mellem venner og bekendte.

Et rentefrit familielån gives typisk for at hjælpe en nærtstående ved at yde et lån over en længere eller kortere periode. Dette er modsat almindelige låneaftaler, hvor långiver er motiveret af et ønske om at få et afkast i form af renter på lånebeløbet.

Når du laver en låneaftale på et familielån med Legal Desk, kan du selv vælge, om tilbagebetalingen skal ske ved meddelelse, afdrag over tid eller med fuld tilbagebetaling på en dato, du angiver i aftalen.

Hvis du ønsker en låneaftale på kommercielle vilkår, hvor långiver eller låntager også kan være en virksomhed, bør du bruge Legal Desks almindelig låneaftale. Med denne udvidede aftale medfølger også en afviklingstabel (amortisationstabel), hvor det fremgår, hvordan lånet bliver afviklet over tid med eventuelle renter og afdrag.

Sådan virker det

Her kan du se en kort video, der forklarer, hvordan du selv kan lave en aftale om familielån med Legal Desk. 

Hvorfor skal jeg lave et familielån?

Netop fordi familielånet som regel ydes mellem nærtstående (familie og nære venner), indgås den slags aftaler ofte mundtligt, uden at der laves en skriftlig låneaftale (et gældsbrev). I de tilfælde ser vi, at parterne kun får aftalt, hvor meget der skal lånes, mens andre væsentlige forhold, såsom hvornår pengene skal betales tilbage og om der skal betales renter, forbliver uklart.

Den slags uafklarede detaljer kan senere lede til uenighed, misforståelser og konflikter mellem parterne, hvilket er særligt problematisk, når parterne er familie eller nærtstående. Den slags konflikter kan være meget ubehagelige og påvirker sjældent kun de to parter, men også den øvrige familie eller omgangskreds.

Den der giver lånet er desuden mere udsat uden en skriftlig låneaftale i forhold til at inddrive gælden, hvis låntager ikke kan eller vil betale lånet tilbage. Hvis der ikke foreligger en skriftlig låneaftale, kan det være meget vanskeligt at bevise, hvad der blev aftalt, da lånet blev givet.

Med en låneaftale sikrer du, at der bliver taget stilling til alle de væsentligste betingelser og vilkår for lånet, samt at disse vilkår bliver dokumenteret juridisk korrekt. Det vil sige spørgsmål som:

  • Hvor meget der lånes?

  • Præcist hvem lånet ydes til?

  • Om der skal betales renter?

  • Skal der betales afdrag?

  • Skal der være en dato for tilbagebetaling af hele lånebeløbet?

  • Hvad er konsekvensen, hvis der ikke sker tilbagebetaling?

  • Hvornår bliver lånet forældet?

Derfor anbefaler vi, at der altid laves en skriftlig låneaftale ved lån over 10.000 kroner.

Skal der betales SKAT af et familielån?

Hvis man yder et rentefrit familielån, så har det ingen skattemæssige konsekvenser for långiver eller låntager. Da der ikke er nogen indtægt på lånet i form af renter, skal långiver ikke indberette nogen indkomst for lånet. På samme måde bliver låntager heller ikke beskattet (selvom låntager får en økonomisk gevinst ved ikke at skulle betale den almindelige markedsrente). Hvis familielånet har renter, skal disse renter indberettes af både långiver og låntager, som henholdsvis renteindtægter og rentefradrag.

Eksempel på familielån

En aftale om familielån kan laves på mange forskellige måder. Har kan du se et eksempel på en familielåneaftale fra Legal Desk: 

“Lånebevis”

Hvordan gør jeg familielånet gyldigt?

Når du har gennemført formularen og betalt, får du adgang til din aftale om familielån med det samme. Herefter skal dokumentet dateres og underskrives af långiver og låntager. Jeres låneaftale vil herefter være gyldig, og der er således ikke noget krav om tinglysning, vitterlighedsvidner, advokatassistance eller lignende.

Start din aftale om familielån her

Start Nu

Det siger vores kunder

"Jeg fik lavet en ansættelseskontrakt lynhurtig og meget let. Ansættelseskontrakten beskrev lige præcis det jeg ønskede. Jeg vil helt klart anbefale Legal Desk."


HM Køreskole

"Tak for hjælpen med udarbejdelse af Ægtepagt. Brugervenligheden er i top og alt fra udfyldelse af dokument til vejledningen til efterfølgende at få ægtepagten tinglyst var meget intuitiv."


Anne Have Meyland

"Dejligt nemt og overskueligt site. Ganske brugervenligt og gennemtænkt. Jeg påtænker allerede at bruge jer igen senere idag :) Seriøst og ligetil."


Daniel Niels Nielsen

"Fantastisk nemt og hurtigt. Let overskueligt og dejligt at jeg kunne se/prøve at udfylde det hele før det skulle betales :) Fantastisk at der er standardbegrundelser, men at man også har mulighed for at skrive selv."


Gabrielle Lampl

"Jeg sad og skulle bruge et hurtigt dokument til afgiftfri pengegaver til børn. Jeg må sige, at det var det letteste i verden at oprette dokumen-tet. Let guided vejledning - superlet - siden kan bestemt anbefales."


Ib Olesen

”Nemt, intuitivt og billigt! Man er aldrig i tvivl, om det man gør er rigtigt, og det er samtidigt hurtigt og nemt. Jeg vil helt sikkert vende tilbage, næste gang jeg skal bruge et juridisk dokument.”


Anna Linnet

"Jeg fik lavet en ægtepagt, det er både hurtigt og nemt, samtidig bliver man rådført igennem hele processen på en måde der gør selv jura forståelig. Vil bestemt anbefale Legal Desk til andre."


Christian Lyck

"Det er enkelt og nemt, og da jeg i første omgang havde tastet forkert, skrev jeg blot en mail, hvorefter jeg fik hurtig hjælp til at udfylde korrekt, og fik også krediteret det første testamente uden problemer."


Marie Arendttorp

"Da jeg står overfor at skulle giftes med min kæreste havde vi et ønske om at oprette et særejedokument. Igennem hele processen følte man at der var styr på tingene. Ligeledes er outputtet professionelt udført."


Mikkel Holm Schou

”Det var utrolig nemt og overskueligt at bruge hjemmesiden! Det var dejligt, at man først betalte til sidst, så man kunne prøve at udfylde det, og dermed se, hvad det indeholdt. En super god oplevelse!”


Sidsel Linneberg

”Super service! Følte mig tryg hele vejen og fik endeligt den låneaftale på plads til mit firma. Havde lavet aftalen, printet og underskrevet på under 20 minutter.”


Lennert Stepien

"Overraskende nemt og billigt at bestille en ægtepagt hos legaldesk.dk. Kan klart anbefales, så uden tvivl 5 stjerner fra os."


Søren Jerne

"Jeg har længe overvejet at få lavet børnetestamente og så fandt jeg dette sted og de havde en fantastisk pris. Det var nemt at gå til og nemt at overskue. Dejligt at få styr på testamentet så jeg nu har ro i sjælen."


Dorte Pedersen

Dokumenter Privat

Arv

Samliv & Børn

Fuldmagter

Lån & Gaver

Bolig

Dokumenter Erhverv

Stiftelse af Selskab

Administration af Selskab

Medarbejdere

Diverse aftaler