Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk
Familielån
dit dokument oprettes ...
10 - 15
Det tager 10 - 15 i reelt tidsforbrug

Familielån

Når der lånes penge mellem familie eller venner, er det en rigtig god idé at lave en skriftlig låneaftale. Låneaftalen beskriver vilkårene for lånet, og er derfor I begge parters interesse. Den sikrer faste rammer, så potentielle konflikter og misforståelser undgås.

Hos LegalDesk

Pris: 399,-

Inkl. moms

Traditionel advokat

Spar kr. 1.200,-

Ift. traditionel advokat

Tidsforbrug

10 - 15 min.

I reelt tidsforbrug

Indholdsfortegnelse

Hvad er et familielån?

Et familielån er en type gældsbrev, hvor låntageren typisk enten betaler meget lave renter eller slet ingen renter for lånet. Grunden til, at det hedder et familielån er, at denne lånetype ofte anvendes til lån mellem familiemedlemmer eller blandt venner.

Baggrunden for denne type lån er derfor typisk, at långiver ønsker at hjælpe en ven eller et familiemedlem ved at yde et lån til lave eller ingen renter. Et familielån er altså modsat andre låneaftaler, hvor långivers interesse hovedsageligt er at modtage et renteafkast fra lånet. Et rentefrit familielån kan altså være en god hjælp til eksempelvis dine børn eller børnebørn, hvis de står og skal låne penge.

Hvis du skal yde et lån på kommercielle vilkår, eksempelvis hvis den ene part i låneforholdet er en virksomhed, kan du med fordel oprette en sådan låneaftale her. Den kommercielle låneaftale indeholder en afviklingstabel (amortisationstabel), hvor lånets afdrag og udvikling fremgår med renter osv.

Hvorfor skal jeg lave et familielån?

Når der gives lån mellem familie og venner, er der sjældent lavet skriftlig dokumentation for aftalens indhold. Over tiden glemmer man, hvad der blev aftalt, eller måske får man slet ikke aftalt de præcise vilkår for lånet – såsom hvornår lånet skal tilbagebetales, om der skal betales renter, om lånet kan opsiges osv. Derfor er det desværre heller ikke sjældent, at der opstår misforståelser og konflikter i disse situationer. 

Konflikter mellem familiemedlemmer og/eller venner, kan være meget ubehagelige og påvirker sjældent kun begge parter, altså långiveren og låntageren, men også den øvrige familie eller omgangskreds. Sådanne konflikter kan dog nemt undgås med en skriftlig låneaftale, der afklarer alle detaljer omkring lånet, og hvordan gælden skal afvikles. 

Långiver er mere udsat uden en låneaftale

Ud over ovenstående begrundelser, er långiver mere udsat uden en skriftlig låneaftale. Hvis låntager af en eller anden grund ikke kan eller vil betale lånet tilbage, kan det nemlig være yderst svært at inddrive gælden, fordi der ikke foreligger nogen skriftlig dokumentation for lånet. Det kan derfor være vanskeligt at bevise, hvad der blev aftalt, da lånet blev givet. 

Med en låneaftale sikrer du således, at der bliver taget stilling til alle væsentlige betingelser og vilkår for lånet. Derudover kan du være sikker på, at disse vilkår bliver dokumenteret juridisk korrekt.

Familielånet fra Legal Desk inkluderer:

  • Hvor meget der lånes?

  • Præcist hvem lånet ydes til?

  • Om der skal betales renter?

  • Skal der betales afdrag?

  • Skal der være en dato for tilbagebetaling af hele lånebeløbet?

  • Hvad er konsekvensen, hvis der ikke sker tilbagebetaling?

  • Hvornår bliver lånet forældet?

Opret din aftale om familielån her

Vi anbefaler, at der altid laves en skriftlig låneaftale ved lån, hvor beløbet overstiger 10.000 kr.

Skal der betales SKAT af et familielån?

Et rentefrit familielån har som udgangspunkt ingen skattemæssige konsekvenser for hverken långiver eller låntager. Grunden til det er, at långiver ikke har nogen renteindtægt som følge af lånet, og derfor skal långiver ikke indberette nogen indkomst for lånet. På samme måde bliver låntager heller ikke beskattet, selvom låntager egentlig får en økonomisk gevinst ved ikke at skulle betale den almindelige markedsrente.

Hvis familielånet gives med renter, skal både långiver og låntager derimod indberette disse til SKAT, som henholdsvis renteindtægter og rentefradrag.

Hvad sker der, hvis långiver går bort?

Hvis långiver går bort, inden lånet er indfriet, vil den del af lånet, som ikke er blevet tilbagebetalt, blive taget med som et aktiv i dødsboet. I så fald vil dødsboet kunne forlange øjeblikkelig betaling af restgælden.

Derfor er det vigtigt at dokumentere eventuelle afdrag og nedskrivninger af lånet, så det kun er restgælden, som vil blive medtaget i boopgørelsen og ikke gældens oprindelige størrelse. Hvis dokumentationen ikke er på plads, risikerer du teoretisk set, at hele lånet vil blive medtaget i boopgørelsen, uanset hvor meget du allerede måtte have tilbagebetalt.

Eksempel på familielån

Her kan du se et eksempel på en aftale om et familielån fra Legal Desk. Tryk på billedet for fuld størrelse.

 

  

Hvordan gør jeg familielånet gyldigt?

Du opretter en aftale om familielån ved at udfylde vores formular her på hjemmesiden. Heri stiller vi dig en række spørgsmål. Du kan gå frem og tilbage mellem dine svar, og først når du er tilfreds, bliver du sendt videre til betaling. Så snart betaling er gennemført, modtager du din låneaftale.

Låneaftalen bliver juridisk gyldig ved, at långiver og låntager underskriver og daterer dokumentet. I kan underskrive nemt og sikkert med NemID.

Jeres låneaftale vil herefter være gyldig, og der er således ikke noget krav om tinglysning, vitterlighedsvidner, advokatassistance eller lignende.

Sådan virker dit familielån

Opret dit familielån med Legal Desk og vælg selv, hvorvidt tilbagebetalingen skal ske ved meddelelse, om der skal afdrages over tid eller med om hele lånet skal tilbagebetales på en dato, du angiver i aftalen. 

Familielån

Giv og modtag lån med fordelagtige vilkår

Få styr på papirarbejdet på 10 minutter

Udfyld og modtag straks

Underskriv digitalt

100% tilfredshedsgaranti

+200.000 glade kunder

Kun 399,-

Inkl. moms

Opret låneaftale

Spar 1.200,- ift. traditionel advokat