Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk
Familielån
dit dokument oprettes ...
10 - 15
Det tager 10 - 15 i reelt tidsforbrug

Rentefrit familielån

Et rentefrit familielån er et lån, der oftest gives mellem venner og familiemedlemmer på meget gunstige vilkår. Det indebærer, at der ikke skal betales renter på lånet, samt at afdragsvilkårene og forfaldsdatoen ikke nødvendigvis er afklaret på forhånd. Læs her, hvad det hele betyder. Du kan også nemt og hurtigt oprette den skriftlige låneaftale til et familielån med Legal Desk.

Hos LegalDesk

Pris: 399,-

Inkl. moms

Traditionel advokat

Spar 1.200,-

Ift. traditionel advokat

Tidsforbrug

10 - 15 min.

Indholdsfortegnelse

Hvad er et rentefrit familielån?

Et rentefrit familielån er et lån, der hovedsageligt gives mellem venner og familiemedlemmer, hvor der ikke skal betales renter. Det er generelt kendetegnet ved, at lånet gives på meget gunstige vilkår. Det vil sige, at der typisk ikke er aftalt nogen afdragsordning for tilbagebetaling, og lånet ikke har nogen udløbsfrist (forfaldsdato). 

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Hvorfor give et rentefrit familielån?

Det rentefri familielån gives – modsat andre lån – ikke af kommercielle årsager, da formålet med det ikke er, at långiver skal tjene penge på låntagers betaling af renter. Derimod bruges et rentefrit familielån til at give låntager en hjælpende hånd, så vedkommende ikke behøver betale en mindre formue i renteudgifter til banken. 

Det rentefri familielån anvendes især af forældre, der ønsker at give deres barn et større beløb til køb af bolig, uden at det udløser en gaveafgift. I stedet aftales det, at pengene overdrages til barnet som et rentefrit familielån, der “tilfældigvis” nedskrives årligt med det afgiftsfrie gavebeløb, som hver forælder med rette kan give til sit barn - det bruges derfor ofte som alternativ til forældrekøb.

Hvordan giver jeg mit barn et rentefrit familielån på bedste vilkår?

Som tidligere nævnt kan du give dit barn et rentefrit familielån, hvis du vil overføre et større beløb til barnet, uden at det udløser betaling af gaveafgift. Det skyldes, at du årligt kan give dit barn et afgiftsfrit beløb på 74.100 kr. (2024), mens alle gaver, der overstiger dette beløb, udløser en gaveafgift på 15 pct., der skal betales til staten. Alternativet til denne problemstilling er derfor at yde barnet et rentefrit familielån, der årligt nedskrives med det afgiftsfri beløb, som du kan give dit barn i gave.

Det skal dog bemærkes, at du ikke på forhånd kan aftale, at familielånet skal afdrages årligt med det afdragsfri gavebeløb på 74.100 kr. (2024). Nedskrivning skal ske som følge af “spontan gavmildhed” og må altså ikke planlægges på forhånd.  Derudover skal du være opmærksom på, at et rentefrit familielån forfalder til betaling ved långivers (herunder forælders) dødsfald. For at give lånet på bedst mulige vilkår, bør der derfor tages stilling til denne situation i forælderens testamente.

Skal jeg udarbejde en låneaftale?

På trods af at det som regel ikke er strengt nødvendigt for parterne at afklare lånevilkårene for et rentefrit familielån i en låneaftale, kan det alligevel være en god idé at udarbejde en egentlig låneaftale, der anerkender lånets eksistens. Det skyldes, at låneaftalen kan tjene som dokumentation overfor staten i tilfælde af, at de hævder, at lånet er blevet givet som en gave. I et sådant tilfælde vil det være svært at modbevise statens påstand, hvis I ikke har udarbejdet en låneaftale, da der i så fald ikke findes nogen skriftlig dokumentation for lånets eksistens og vilkår. 

Få udarbejdet den skriftlige låneaftale med Legal Desk

Når der lånes penge mellem familie og venner, er det ikke nødvendigvis den skriftlige dokumentation, du tænker mest over. Du kender trods alt vedkommende og har sandsynligvis fuld tillid til, at de betaler tilbage.

En skriftlig låneaftale tjener dog ikke kun som dokumentation for de involverede parter, men også overfor offentlige myndigheder såsom SKAT, der kan kræve dokumentation på, at der er tale om et lån og ikke en gave – og det kan potentielt udløse en gaveafgift, hvis SKATs krav ikke efterleves.

Derfor er det en god idé at få styr på den skriftlige låneaftale med det samme. Det kan du heldigvis gøre nemt og billigt med Legal Desk ved at trykke ‘Lav skriftlig låneaftale’ nedenfor. Når du har udfyldt formularen og betalt for dokumentet, modtager du låneaftalen straks – klar til underskrift med NemID.

Familielån

Giv og modtag lån med fordelagtige vilkår

Få styr på papirarbejdet på 10 minutter

Udfyld og modtag straks

Underskriv digitalt

100% tilfredshedsgaranti

+200.000 glade kunder

Kun 399,-

Inkl. moms

Opret låneaftale

Spar 1.200,- ift. traditionel advokat