Legal Desk
93 87 78 89. Alle hverdage 9 - 17

Fuldstændigt særeje - Ægtepagt

En ægtepagt med fuldstændigt særeje medfører, at jeres ejendele hverken skal deles i tilfælde af skilsmisse eller når I går bort. Fuldstændigt særeje anvendes ofte, når man eksempelvis ønsker at sikre sine børn. Med Legal Desk kan I nemt lave en juridisk gyldig ægtepagt om fuldstændigt særeje online.

LEGAL DESK
699 KR.
+
OPRET PÅ
10 - 15 MIN.

I STEDET FOR DEN TRADITIONELLE MÅDE

ADVOKAT
4.000 KR.
Start Nu

Hvorfor oprette fuldstændigt særeje?

Når I bliver gift, vil jeres respektive aktiver (ejendele) automatisk indgå i det, der hedder formuefællesskab (eller fælleseje). Hvis I senere bliver skilt eller den ene ægtefælle går bort, betyder formuefællesskabet, at I skal dele den samlede formue lige mellem jer. Læs mere i vores artikel om formuefællesskab.

Hvis I ikke ønsker formuefællesskab i jeres ægteskab, skal I oprette en ægtepagt om særeje. Med en ægtepagt om særeje skal I nemlig ikke dele jeres ejendele, hvis I bliver separeret eller skilt.

Sådan får I fuldstændigt særeje

Her kan I se, hvordan I får fuldstændigt særeje med Legal Desk. Under videoen kan I læse mere om, hvad det betyder for jer, at lave en ægtepagt med fuldstændigt særeje og forskellen på de forskellige særejetyper.

Hvornår vælger man typisk fuldstændigt særeje?

Der er en række situationer, hvor det som udgangspunkt er en fordel, at lave en ægtepagt med fuldstændigt særeje frem for en ægtepagt med kombinationssæreje, disse situationer er følgende:

  1. Hvis den ene eller begge af jer har børn fra tidligere forhold (særbørn), og I ønsker, at børnene udelukkende arver fra den biologiske forælder. I så fald skal der oprettes en ægtepagt om fuldstændigt særeje, samt et arveafkald fra begge ægtefæller.

  2. Hvis den ene eller begge af jer ejer specifikke ejendele, som I ikke ønsker indgår i jeres formuefællesskab og skal gå i arv til andre end ægtefællen. Det kan for eksempel være en virksomhed eller fast ejendom.

  3. Hvis den ene af jer har stor gæld, og I ikke ønsker, at arven skal tilfalde den forgældede ægtefælles kreditorer - hverken ved skilsmisse eller død. Her kan det være en fordel at lave fuldstændigt særeje. I kan herudover overveje at supplere ægtepagten med arveafkald fra den forgældede ægtefælle.

Hvis de beskrevne scenarier ikke passer til jeres ønsker, f.eks. fordi I ønsker at sikre hinanden i tilfælde af dødsfald, vil kombinationssæreje ofte være den bedste løsning for jer. Hvis den ene ægtefælle er udlænding kan I også lave en ægtepagt om særeje med engelsk oversættelse her.

Hvad er konsekvensen af fuldstændigt særeje ved dødsfald?

Hvis I får fuldstændigt særeje, vil særejet som nævnt ikke indgå i jeres fælles formue, og skal derfor ikke deles ligeligt mellem jer i tilfælde af skilsmisse. Særejet vil heller ikke skulle deles i tilfælde af, at den ene part går bort før den anden, men den efterlevende ægtefælle vil dog stadig modtage arv. Den afdøde ægtefælles særeje vil blive fordelt ud fra Arveloven eller et testamente, hvis I har oprettet sådan et. Har du ikke et testamente, bestemmer Arveloven, at din ægtefælle arver alt efter dig, med mindre du har børn. Hvis du har børn, vil din arv derimod blive delt med halvdelen til din ægtefælle og halvdelen til dine børn.

Eksempel: Hanne og Jørgen er gift og har sønnen Peter. De har oprettet ægtepagt om fuldstændigt særeje for deres respektive formuer. Da Hanne går bort, efterlader hun en formue på 200.000 kr., mens Jørgen har en formue på 300.000 kr. Ægteparrets formuer skal skiftes (fordeles) i forbindelse med dødsfaldet, men da de har fuldstændigt særeje, kan de hver især beholde hele deres respektive formuer. Hannes efterladte formue på 200.000 kr. (dødsboet) skal derfor fordeles efter Arveloven. Det betyder, at Peter og Jørgen hver arver 100.000 kr. Jørgen ender derfor med en samlet formue på 400.000 kr. ved Hannes dødsfald (egen formue på 300.000 kr. og arv på 100.000 kr., og Peter arver 100.000 kr.).  

Hvis I ikke ønsker at arve efter hinanden, men f.eks. kun ønsker at det er jeres børn, der arver efter jer, skal I supplere jeres ægtepagt om fuldstændigt særeje med et arveafkald fra begge ægtefæller.

Eksempel på fuldstændigt særeje

Fuldstændigt særeje oprettes som nævnt ved en ægtepagt. Du kan her se et eksempel på fuldstændigt særeje, som det ser ud med Legal Desks ægtepagt:

“fuldstændigsæreje”

Omfanget af det fuldstændige særeje

Når I udfylder formularen, skal I tage stilling til, hvad særejet skal omfatte. Særejets omfang kan se ud som følgende:

  1. Alt er omfattet af særejet: Alle ejendele, uanset hvornår de er erhvervet (både før og efter ægteskabets indgåelse), bliver dækket af særejet.

  2. Alt før ægteskabet er omfattet af særejet: Alle ejendele, der er erhvervet før ægteskabets indgåelse, samt alt hvad der modtages som arv eller gave efter ægteskabets indgåelse, vil tilhøre de respektive ægtefæller som særeje. Derimod vil alt erhvervet efter ægteskabets indgåelse være formuefællesskab og altså skulle deles i tilfælde af skilsmisse eller død (undtagen modtaget arv og gaver).

  3. Kun bestemte aktiver er omfattet af særejet: Kun de ejendele, I har beskrevet i ægtepagten, vil være omfattet af særejet. Det kan for eksempel dreje sig om en virksomhed, en bankkonto eller en ejendom.

Hvordan gør jeg ægtepagten med fuldstændigt særeje gyldigt?

Når I har udfyldt formularen og betalt for ægtepagten, får i straks adgang til dokumentet. Ægtepagten med fuldstændigt særeje bliver gyldig, når I begge har underskrevet og tinglyst ægtepagten. I kan enten selv stå for tinglysningen med vores vejledning til tinglysning af ægtepagt, eller I kan bruge vores tinglysningsservicehvor vi tinglyser ægtepagten for jer. Uanset om I selv tinglyser eller ej, så er der et tinglysningsgebyr til det offentlige på 1.660 kr.

Start jeres ægtepagt om fuldstændigt særeje her.

Start Nu

Det siger vores kunder

"Jeg fik lavet en ansættelseskontrakt lynhurtig og meget let. Ansættelseskontrakten beskrev lige præcis det jeg ønskede. Jeg vil helt klart anbefale Legal Desk."


HM Køreskole

"Tak for hjælpen med udarbejdelse af Ægtepagt. Brugervenligheden er i top og alt fra udfyldelse af dokument til vejledningen til efterfølgende at få ægtepagten tinglyst var meget intuitiv."


Anne Have Meyland

"Dejligt nemt og overskueligt site. Ganske brugervenligt og gennemtænkt. Jeg påtænker allerede at bruge jer igen senere idag :) Seriøst og ligetil."


Daniel Niels Nielsen

"Fantastisk nemt og hurtigt. Let overskueligt og dejligt at jeg kunne se/prøve at udfylde det hele før det skulle betales :) Fantastisk at der er standardbegrundelser, men at man også har mulighed for at skrive selv."


Gabrielle Lampl

"Jeg sad og skulle bruge et hurtigt dokument til afgiftfri pengegaver til børn. Jeg må sige, at det var det letteste i verden at oprette dokumen-tet. Let guided vejledning - superlet - siden kan bestemt anbefales."


Ib Olesen

”Nemt, intuitivt og billigt! Man er aldrig i tvivl, om det man gør er rigtigt, og det er samtidigt hurtigt og nemt. Jeg vil helt sikkert vende tilbage, næste gang jeg skal bruge et juridisk dokument.”


Anna Linnet

"Jeg fik lavet en ægtepagt, det er både hurtigt og nemt, samtidig bliver man rådført igennem hele processen på en måde der gør selv jura forståelig. Vil bestemt anbefale Legal Desk til andre."


Christian Lyck

"Det er enkelt og nemt, og da jeg i første omgang havde tastet forkert, skrev jeg blot en mail, hvorefter jeg fik hurtig hjælp til at udfylde korrekt, og fik også krediteret det første testamente uden problemer."


Marie Arendttorp

"Da jeg står overfor at skulle giftes med min kæreste havde vi et ønske om at oprette et særejedokument. Igennem hele processen følte man at der var styr på tingene. Ligeledes er outputtet professionelt udført."


Mikkel Holm Schou

”Det var utrolig nemt og overskueligt at bruge hjemmesiden! Det var dejligt, at man først betalte til sidst, så man kunne prøve at udfylde det, og dermed se, hvad det indeholdt. En super god oplevelse!”


Sidsel Linneberg

”Super service! Følte mig tryg hele vejen og fik endeligt den låneaftale på plads til mit firma. Havde lavet aftalen, printet og underskrevet på under 20 minutter.”


Lennert Stepien

"Overraskende nemt og billigt at bestille en ægtepagt hos legaldesk.dk. Kan klart anbefales, så uden tvivl 5 stjerner fra os."


Søren Jerne

"Jeg har længe overvejet at få lavet børnetestamente og så fandt jeg dette sted og de havde en fantastisk pris. Det var nemt at gå til og nemt at overskue. Dejligt at få styr på testamentet så jeg nu har ro i sjælen."


Dorte Pedersen

Dokumenter Privat

Arv

Samliv & Børn

Fuldmagter

Lån & Gaver

Bolig

Dokumenter Erhverv

Stiftelse af Selskab

Administration af Selskab

Medarbejdere

Diverse aftaler