Legal Desk
93 87 78 89. Alle hverdage 9 - 17

Ægtepagt om deling af pension

De fleste har en pensionsopsparing, men mellem ægtefæller kan der være stor forskel på størrelsen af pensionsopsparingen - eksempelvis på grund af barsel. Som udgangspunkt bliver pensionsopsparinger ikke delt ved skilsmisse eller separation, men det kan I ændre på med en ægtepagt om deling af pension.

LEGAL DESK
699 KR.
+
OPRET PÅ
10 - 15 MIN.

I STEDET FOR DEN TRADITIONELLE MÅDE

ADVOKAT
4.000 KR.
Start Nu

Hvad er en ægtepagt om pensionsordninger?

En ægtepagt er kort fortalt en aftale mellem to ægtefæller om, hvad der skal ske med den samlede formue i ægteskabet. Typisk bruges ægtepagter til at etablere særeje. Særeje betyder, at den ene eller begge ægtefællers formue ikke skal deles i tilfældet af separation, skilsmisse og eventuelt død. På den måde har ægtepagten om pensionsordninger “omvendt fortegn”, fordi denne type ægtepagt sikrer, at pensionsordninger, der ellers ikke ville blive delt, bliver delt ligeligt mellem ægtefællerne.

Hvornår skal pensionsordninger deles?

Hvis der ikke indgås en ægtepagt, skal pensioner som udgangspunkt ikke deles ved separation eller skilsmisse, uanset ægteskabets længde. Det betyder altså, at I hver især beholder jeres egne pensionsopsparinger. Dette gælder dog kun for såkaldte ”rimelige” pensionsordninger og hvis en pensionsordning ikke er “rimelig”, skal den deles.

En “rimelig” pensionsordning forstås som en pension, hvor størrelsen svarer til, hvad andre personer med samme uddannelse, job og løn indbetaler. En arbejdsmarkedspension vil oftest være rimelig, og vil derfor ikke skulle deles. Det er Skifteretten, der fra sag til sag vurderer, om en pension er rimelig eller ej. En pension bliver som regel først ”urimelig” i det tilfælde, hvor den kan betegnes som en ekstra opsparing. Det kræves desuden at ægteskabet har varet i mere end 5 år, før det kan komme på tale, at den overskydende pensionsordning bliver delt.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

Hvilke pensioner kan deles?

Det er ikke alle pensionsordninger, der kan deles med en ægtepagt om pensionsordninger. Kapital- og ratepensioner kan godt deles med en ægtepagt om pensionsordninger, mens rentepensioner ikke kan deles med en ægtepagt om pensionsordninger.

En kapitalpension er en pension, der bliver udbetalt en gang som en samlet sum penge, når du når pensionsalderen, såsom 600.000 kr. når du fylder 65 år. En ratepension er en pension, du får udbetalt i løbende rater, men i en begrænset periode, såsom 25.000 kr. om måneden i 15 år. En rentepension er en pension, du får udbetalt i løbende rater resten af livet, såsom tjenestemandspensioner og livrenter.  

Hvorfor lave en ægtepagt om deling af pensionsordninger?

Denne type ægtepagt er for ægtefæller (og kommende ægtefæller), der har én eller flere pensionsordninger, som de gerne vil dele i tilfælde af skilsmisse. Der er mange årsager til at oprette en ægtepagt om ligedeling af pensioner. De fleste årsager udspringer dog som regel af et ønske om, at den samlede formue deles ligeligt mellem ægtefællerne i tilfældet af eventuel separation eller skilsmisse - og at pensionsordningerne derfor også skal deles. Konkret kan det være, at I har oprettet en fælles pensionsopsparing i den ene ægtefælles navn - det kan der være skattemæssige fordele ved. Hvis det er tilfældet, anbefaler vi, at I opretter en ægtepagt om pensionsordninger til en fair deling af pensionsopsparingen.

Hvilke pensionsordninger skal være omfattet?

Alt efter jeres behov kan I vælge, hvilke pensionsordninger ægtepagten skal omfatte. l kan vælge mellem følgende tre muligheder:

1. Samtlige kapital- og ratepensioner er omfattet

Ægtefællernes kapital- og ratepensioner er omfattet af ægtepagten. Dermed bliver alle pensionerne fælleseje, der skal deles i tilfælde af separation eller skilsmisse. Denne løsning vil være en fordel, hvis I begge kun har kapital og/eller ratepensioner, da alt vil blive delt lige.

Eksempel: Hanne har en kapitalpension på 400.000 kr., mens Søren har en ratepension på 600.000 kr. Den samlede sum er altså på 1.000.000 kr. De opretter ægtepagt om pensioner, hvorefter de i tilfælde af separation eller skilsmisse skal dele og hver modtage 500.000 kr.

2. Overskudsdeling af alle pensionsordninger

Alle pensionsordninger bliver lagt sammen uanset type, hvilket også betyder livrentepensioner. Livrentepensioner kan som nævnt ikke deles, men med denne løsning indgår livrentepensioner i beregningen af ægtefællernes samlede pensionsformue. Det betyder, at ægtefællerne ender med at dele alle pensionsordninger lige, hvis de bliver skilt.  

Eksempel: Søren har en livrentepension på 300.000 kr., mens Hanne har en kapitalpension på 500.000 kr. De opretter ægtepagt om pension med overskudsdeling, som betyder, at de har en samlet pensionsformue på 800.000 kr., der skal deles i tilfælde af separation eller skilsmisse. Søren vil herefter skulle modtage 100.000 kr. fra Hanne, så de begge ender med pensioner for 400.000 kr.

Hvis ægtepagten derimod omfattede samtlige rate- og kapitalpensioner, og ikke overskudsdeling, ville det kun være Hannes kapitalpension på 500.000 kr. der skulle deles. På den måde ville Søren samlet ende med en pension på 550.000 kr., mens Hanne ville ende med en pension på 250.000 kr., da Sørens livrentepension ikke kan deles.

Denne type ægtepagt er en fordel for jer, hvis den ene eller I begge har livrentepensioner udover kapital- og ratepensioner, og I ønsker, at disse skal indgå i beregningen af, hvor stor en del af kapital- og ratepensioner, der skal deles. I skal dog være opmærksomme på, at denne type ægtepagt ikke medfører ligedeling, hvis livrentepensioner er større end den andens kapital- eller ratepensioner.

3. Specifikke pensionsordninger

Kun specifikke kapital- og ratepensioner, der oplistes i ægtepagten, er omfattet af ægtepagten. Det er altså kun de oplistede kapital- og ratepensioner, der skal deles i tilfælde af separation eller skilsmisse. Denne type ægtepagt om pensionsordninger vil være en fordel for jer, hvis den ene ægtefælle har en kapital- eller ratepension, og I kun ønsker at dele denne konkrete pensionsordning .

Eksempel: Hanne har en livrentepension på 400.000 kr., mens Søren både har en ratepension på 300.000 kr. og en kapitalpension på 400.000 kr. De opretter en ægtepagt om pension for Sørens kapitalpension, hvorefter de i tilfælde af separation og skilsmisse vil skulle dele den, så de hver modtager 200.000 kr. De beholder altså hver især deres øvrige pensioner.

Hvordan gør jeg ægtepagten gyldig?

Så snart I har udfyldt formularen og betalt for jeres ægtepagt, vil I få adgang til dokumentet med det samme. For at ægtepagten bliver gyldig skal dokumentet dateres og underskrives af jer begge.

Dernæst skal dokumentet tinglyses. Vær opmærksom på, at det koster 1.660 kr. i tinglysningsafgift til det offentlige. Dette vil også fremgå af det følgebrev, I modtager med jeres ægtepagt. I kan nemt selv tinglyse jeres ægtepagt med vores udførlige vejledning til tinglysningeller I kan få Legal Desk til at ordne tinglysningen for jer med vores tinglysningsservice.

Start jeres ægtepagt om deling af pensionsordning her.

Start Nu

Det siger vores kunder

"Jeg fik lavet en ansættelseskontrakt lynhurtig og meget let. Ansættelseskontrakten beskrev lige præcis det jeg ønskede. Jeg vil helt klart anbefale Legal Desk."


HM Køreskole

"Tak for hjælpen med udarbejdelse af Ægtepagt. Brugervenligheden er i top og alt fra udfyldelse af dokument til vejledningen til efterfølgende at få ægtepagten tinglyst var meget intuitiv."


Anne Have Meyland

"Dejligt nemt og overskueligt site. Ganske brugervenligt og gennemtænkt. Jeg påtænker allerede at bruge jer igen senere idag :) Seriøst og ligetil."


Daniel Niels Nielsen

"Fantastisk nemt og hurtigt. Let overskueligt og dejligt at jeg kunne se/prøve at udfylde det hele før det skulle betales :) Fantastisk at der er standardbegrundelser, men at man også har mulighed for at skrive selv."


Gabrielle Lampl

"Jeg sad og skulle bruge et hurtigt dokument til afgiftfri pengegaver til børn. Jeg må sige, at det var det letteste i verden at oprette dokumen-tet. Let guided vejledning - superlet - siden kan bestemt anbefales."


Ib Olesen

”Nemt, intuitivt og billigt! Man er aldrig i tvivl, om det man gør er rigtigt, og det er samtidigt hurtigt og nemt. Jeg vil helt sikkert vende tilbage, næste gang jeg skal bruge et juridisk dokument.”


Anna Linnet

"Jeg fik lavet en ægtepagt, det er både hurtigt og nemt, samtidig bliver man rådført igennem hele processen på en måde der gør selv jura forståelig. Vil bestemt anbefale Legal Desk til andre."


Christian Lyck

"Det er enkelt og nemt, og da jeg i første omgang havde tastet forkert, skrev jeg blot en mail, hvorefter jeg fik hurtig hjælp til at udfylde korrekt, og fik også krediteret det første testamente uden problemer."


Marie Arendttorp

"Da jeg står overfor at skulle giftes med min kæreste havde vi et ønske om at oprette et særejedokument. Igennem hele processen følte man at der var styr på tingene. Ligeledes er outputtet professionelt udført."


Mikkel Holm Schou

”Det var utrolig nemt og overskueligt at bruge hjemmesiden! Det var dejligt, at man først betalte til sidst, så man kunne prøve at udfylde det, og dermed se, hvad det indeholdt. En super god oplevelse!”


Sidsel Linneberg

”Super service! Følte mig tryg hele vejen og fik endeligt den låneaftale på plads til mit firma. Havde lavet aftalen, printet og underskrevet på under 20 minutter.”


Lennert Stepien

"Overraskende nemt og billigt at bestille en ægtepagt hos legaldesk.dk. Kan klart anbefales, så uden tvivl 5 stjerner fra os."


Søren Jerne

"Jeg har længe overvejet at få lavet børnetestamente og så fandt jeg dette sted og de havde en fantastisk pris. Det var nemt at gå til og nemt at overskue. Dejligt at få styr på testamentet så jeg nu har ro i sjælen."


Dorte Pedersen

Dokumenter Privat

Arv

Samliv & Børn

Fuldmagter

Lån & Gaver

Bolig

Dokumenter Erhverv

Stiftelse af Selskab

Administration af Selskab

Medarbejdere

Diverse aftaler