Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk
Forening
dit dokument oprettes ...
15
Det tager 15 i reelt tidsforbrug

Opret forening

Opret forening i Danmark hurtigt og nemt med Legal Desk. Det kræver hverken godkendelse fra staten eller indskydelse af et bestemt beløb. De to mest udbredte foreningstyper er frivillig forening og almindelig forening. Du kan oprette begge med Legal Desk – på den måde sikrer du også, at papirarbejdet er i orden, hvis du skal søge økonomisk støtte fra det offentlige.

Hos LegalDesk

Pris: 2.499,-

Ekskl. moms

Traditionel advokat

Spar kr. 15.000,-

Ift. traditionel advokat

Tidsforbrug

15 min.

I reelt tidsforbrug

Indholdsfortegnelse

Hvad er en forening?

En forening er en sammenslutning mellem flere personer, virksomheder, institutioner eller organisationer, der i fællesskab går sammen om at dyrke, fremme eller beskytte ét fælles formål. Så længe, at foreningens formål er inden for lovens rammer, kan enhver oprette en forening og dermed danne sit eget fællesskab omkring et formål, de brænder for.

Størstedelen af alle foreninger er ‘selvstændige juridiske personer’, hvilket betyder, at foreningen kan optage lån, stifte gæld, eje genstande og indgå aftaler i sit eget navn og på lige fod med personer og virksomheder. Kravet til at være en juridisk person er, at der skal udarbejdes et sæt vedtægter.

Når du opretter din forening med Legal Desk, modtager du også et sæt vedtægter, du blandt andet kan bruge til at søge økonomisk støtte fra det offentlige.

Hvad er forskellen på en almindelig og frivillig forening?

Der findes fem forskellige foreningstyper i Danmark, hvoraf de to mest udbredte er frivillige foreninger og almindelige foreninger. Dette er også de to typer af forening, du kan oprette med Legal Desk.

Frivillig forening

Frivillige foreninger kan have mange forskellige formål. Nogle af de mest almindelige formål er idrætsforeninger, almennyttige boligforeninger og kulturforeninger, der hver især beskæftiger sig med noget specifikt inden for deres område.  

En frivillig forening er kendetegnet ved, at den selv kan bestemme, hvorvidt den vil lade sig registrere hos Erhvervsstyrelsen og modtage et CVR-nummer eller ej. En frivillig forening har som udgangspunkt heller ikke en afgifts- eller oplysningspligt over for det offentlige. Hvis en frivillig forening ønsker at ansøge om økonomisk tilskud, er det dog et krav, at foreningen opretter et CVR-nummer og en selvstændig bankkonto. 

Når du opretter din frivillige forening hos Legal Desk, sørger vi altid for, at du også får et CVR-nummer. Så kan du altid søge om tilskud, hvis det skulle blive aktuelt. Frivillige foreningers CVR-nummer skal fornys hvert 3. år, men dette vil du automatisk modtage en påmindelse om per mail. Hvis du senere hen har behov for, at din frivillige forening bliver momsregistreret eller ansætter medarbejdere, har du også mulighed for at omregistrere den til en almindelig forening.

Hvis en forenings omsætning er over 50.000 kroner eller har skatte- eller afgiftsmæssige pligter, kan den ikke længere betegnes som værende en frivillig forening.

Opret frivillig forening med Legal Desk her. 

Almindelig forening

En almindelig forening kendes også som en “ikke-erhvervsdrivende forening”, da formålet med denne type forening ikke må være at fremme medlemmernes økonomiske interesser. Typisk vil almindelige foreninger have almennyttige formål såsom nødhjælpsorganisationer, non-profit organisationer og idrætsforeninger, hvis foreningens omsætning overstiger 50.000 kr., da det i så fald ikke længere kan klassificeres som en frivillig forening.

Den indtjening, som foreningen måtte have, skal bruges til at fremme foreningens formål og ikke udbetales som udbytte til medlemmerne. Hvis foreningen har skatte- og/eller afgiftsmæssige pligter – hvilket alle almindelige foreninger vil have – er den tvunget til at lade sig registrere og få et CVR-nummer. Hvis foreningen ikke har disse pligter, er det en frivillig forening.

Opret almindelig forening med Legal Desk her.

Formålet med en forening

Hvis du beslutter dig for at oprette en forening, er det som oftest på baggrund af nogle fælles interesser eller aktiviteter, du deler med de øvrige medlemmer. Det præcise formål med en forening afhænger af medlemmerne, men det kan være en god idé at fastlægge ét bestemt, så alle har samme udgangspunkt for at tilmelde sig. Hvad er det eksempelvis, I grundlæggende vil med foreningen? Hvilke værdier er foreningen bygget på, og hvad er det, I vil arbejde for?

Det er en fordel for din forening at have et konkret formål, hvis du ønsker at registrere din forening hos eller søge tilskud fra kommunen.

Hvordan opretter jeg en forening?

Da der ikke findes en foreningslov i Danmark, er der kun begrænsede regler for foreninger, og hvordan de oprettes. For at skabe de bedste omstændigheder for din forening fremadrettet, er der dog nogle formelle krav, som det anbefales, at du opfylder. Det vigtigste krav er, at der udarbejdes et sæt vedtægter for foreningen. Vedtægterne skal beskrive følgende:

 • Foreningens type
 • Foreningens formål
 • Hvem der kan blive medlem
 • Indmeldelse og udmeldelse 
 • Generalforsamling
 • Foreningens bestyrelse
 • Regnskabsår
 • Tegningsregel
 • Vedtægtsændringer
 • Opløsning af foreningen
 • Foreningens oplysninger (adresse m.m.)

Når foreningens stiftere har taget stilling til ovenstående, er foreningen klar til at blive oprettet. Den endelige oprettelse af foreningen sker ved, at alle de stiftende medlemmer – samt potentielt mulige medlemmer – samles til en stiftende generalforsamling, hvor vedtægterne vedtages.

Når du opretter din forening med Legal Desk, modtager du også et generalforsamlingsreferat, som du skal bruge til den stiftende generalforsamling.

Efter den stiftende generalforsamling er afholdt, og de fremmødte personer er enige om vedtægternes indhold og har underskrevet generalforsamlingsreferatet, er foreningen officielt oprettet. Foreningens vedtægter skal dog indskrives i et dokument før, at de juridisk set er gældende. Dette sker ligeledes automatisk, når du opretter din forening med Legal Desk.

Sådan virker Legal Desk

Opret forening med Legal Desk

Hos Legal Desk er det nemt at oprette en forening, uanset om det er en frivillig eller almindelig forening. Vi udarbejder både vedtægter og generalforsamlingsreferat for dig, så det eneste, du og dine medstiftere behøver, er at underskrive dokumenterne.

For at oprette din forening med Legal Desk, skal du blot udfylde vores formular. På baggrund af dine svar vil foreningens vedtægter og generalforsamlingsreferat blive udarbejdet, så de er skræddersyet til jeres behov.

Kom i gang allerede i dag ved at trykke ‘Opret forening nu’ nedenfor.

Forening

Få styr på papirarbejdet på 15 minutter

Nem oprettelse

Alle dokumenter samlet ét sted

Inkl. registrering

Digital alt-i-en løsning

Benyttet af mere end 50.000 selvstændige

Kun 2.499,-

Ekskl. moms

Opret forening nu

Spar 15.000,- ift. traditionel advokat