Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk
Gavebrev
dit dokument oprettes ...
10
Det tager 10 i reelt tidsforbrug

Gavebrev

Hvis du ønsker at give en stor gave, hvis værdi overstiger, hvad man normalt giver til jul eller på fødselsdage, anbefaler vi at lave et gavebrev. Heri dokumenteres gavens størrelse og vilkårene for gaveoverdragelsen, såsom hvem der skal betale afgiften. Hvordan gavebrevet oprettes, og den eventuelle gaveafgift betales, kan du læse om her.

Hos LegalDesk

Pris: 349,-

Inkl. moms

Traditionel advokat

Spar kr. 1.500,-

Ift. traditionel advokat

Tidsforbrug

10 min.

I reelt tidsforbrug

Indholdsfortegnelse

Hvad er et gavebrev?

Et gavebrev er skriftlig dokumentation for, at en person har givet en anden person en større gave. Gavebrevet beskriver de eventuelle vilkår, der er forbundet med modtagelse af gaven. I gavebrevet kan du eksempelvis bestemme, at gaven skal være særeje for modtageren, og derfor ikke skal deles med vedkommendes ægtefælle, hvis de skulle blive skilt på et senere tidspunkt.

I gavebrevet aftales det også, hvem der skal stå for at anmelde gaven og betale den eventuelle gaveafgift til SKAT.

Hvis du ønsker at give gave til et af dine børn, men ikke ønsker at stille dine børn ulige i forhold til eventuel arv, kan du overveje at lave et arveforskud i stedet for et gavebrev.

Hvad indeholder et gavebrev?

Legal Desks gavebrev indeholder en række forskellige bestemmelser, hvoraf nogle af dem afhænger af dine ønsker og valg. Du kan her se, hvilke bestemmelser Legal Desks gavebrev kan indeholde:

 • Parterne:
  Her beskrives det, hvem der henholdsvis giver og modtager gaven
 • Gaven:
  Her beskrives gaven nærmere, herunder gavens værdi
 • Særeje:
  Her bestemmer gavegiveren, hvorvidt gaven skal være særeje for gavemodtageren
 • Myndighed:
  Her angives det, hvordan gaven skal administreres, hvis gavemodtageren er umyndig (f.eks under 18 år)
 • Gaveafgift:
  Her angives det, hvorvidt der skal betales gaveafgift for gaven, og i så fald hvem der skal betale afgiften
 • Underskrift:
  Her underskrives gavebrevet af gavegiveren

Kan jeg bruge et gavebrev til pengegaver?

Legal Desks gavebrev kan anvendes uanset, om gaven er en pengegave i form af kontanter eller andre aktiver, såsom smykker eller aktier. 

Det betyder, at du kan anvende gavebrevet, hvis du eksempelvis skal give større pengegaver i forbindelse med bryllup, konfirmation og lignende. Mange bruger typisk et gavebrev, når de giver pengegaver til børn.

Gavebrevet fra Legal Desk kan dog ikke anvendes, hvis du ønsker at give fast ejendom, som for eksempel en ejerlejlighed.

Lav dit gavebrev her

Fordele ved at lave et gavebrev

Et skriftligt gavebrev er en fordel for både giver og modtager:

• Gavebrevet fungerer som dokumentation (bevis) for, at det givne rent faktisk er en gave, og altså hverken er et lån eller et salg mod betaling

• Gavebrevet bestemmer de nærmere vilkår for gaven, herunder hvem der skal betale eventuel gaveafgift

• Gavebrevet tillader gavegiver at bestemme, at gaven skal være modtagerens særeje, og altså derfor ikke skal deles med vedkommendes ægtefælle

Hvor meget må man give sine børn?

Mange tror fejlagtigt, at de kan bruge gavebreve til eksempelvis at give afgiftsfrie gaver til deres nærmeste familie eller en skattefri gave til børn. Her er det dog vigtigt at være opmærksom på, at overdragelse af gaver kan være forbundet med en gaveafgift, alt efter størrelsen på gaven og til hvem den gives. 

Gaveafgiften er en vis procentdel af værdien af gaven, der ligger over en given grænseværdi, og den afhænger blandt andet af, hvilken relation, du har til modtageren. Du kan se alle satserne for gaveafgift 2023 i tabellen nedenfor.

Gaver mellem ægtefæller

Ægtefæller kan frit give hinanden større gaver uden at blive beskattet eller pålagt gaveafgift. Tidligere skulle ægtefæller lave en såkaldt gaveægtepagt, hvis modtageren ikke skulle risikere, at giveren krævede gaven tilbage i tilfælde af eksempelvis en skilsmisse. Gaveægtepagter bruges dog ikke længere, da reglen om, at ægtefæller kan kræve gaver tilbage er afskaffet.

Vi anbefaler dog stadig, at du laver et gavebrev, hvis du vil give din ægtefælle en større gave, da du dermed blandt andet har skriftlig dokumentation på, at det er en gave og ikke et lån.

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

Særeje

Som nævnt ovenfor kan du med gavebrevet fastsætte vilkårene for overdragelsen af gaven. I gavebrevet har giveren nemlig mulighed for, at bestemme at gaven skal gøres til særeje (fuldstændigt- eller kombinationssæreje). Dette betyder, at gaven vil forblive modtagerens ejendom, uanset om vedkommende skulle blive skilt senere hen.

Hvordan gør jeg gavebrevet gyldigt?

Når du har gennemført formularen og købt dit gavebrev, modtager du det med det samme. Herefter skal gavebrevet dateres og underskrives af både gavegiver og -modtager, hvilket I nemt og sikkert kan gøre med NemID.

Dit gavebrev vil herefter være gyldigt, og der er altså ikke noget krav om tinglysning, advokatassistance eller lignende.

Gavebrev

Få styr på papirarbejdet på 10 minutter

Udfyld og modtag straks

Alle dokumenter samlet ét sted

Underskriv digitalt

100% tilfredshedsgaranti

+200.000 glade kunder

Kun 349,-

Inkl. moms

Lav gavebrev nu

Spar 1.500,- ift. traditionel advokat