Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk
Samejeoverenskomst
dit dokument oprettes ...
10 - 15
Det tager 10 - 15 i reelt tidsforbrug

Samejeoverenskomst

Ejer du fast ejendom sammen med din kæreste, en ven eller et familiemedlem, bør I overveje at lave en samejeoverenskomst. En samejeoverenskomst er en skriftlig aftale, der sikrer jer begge ved at skabe klarhed over, hvordan I hver især kan råde over den fælles bolig, herunder også hvordan eventuelle konflikter skal håndteres.

Hos LegalDesk

Pris: 449,-

Inkl. moms

Traditionel advokat

Spar kr. 4.000,-

Ift. traditionel advokat

Tidsforbrug

10 - 15 min.

I reelt tidsforbrug

Indholdsfortegnelse

Hvorfor skal vi lave en samejeoverenskomst?

Samejeoverenskomsten bør bruges, hvis man køber en fast ejendom sammen med en, som man ikke er gift med. Boligkøb er en af de største investeringer, som man foretager i livet og det er derfor vigtigt, at der er afklaring omkring vilkårene for samejet.

Samejeoverenskomsten sikrer, at der er klare regler for ejerskabet over den fælles bolig og hvordan I hver især på bedste vis kommer ud af ejerskabet, hvis dette bliver aktuelt. En samejeoverenskomst overskueliggør dermed konsekvenserne ved at købe en fast ejendom sammen. På den måde kan der undgås konflikter mellem jer, og der skabes en øget sikkerhed omkring den økonomiske investering, I hver især lægger.

Start jeres samejeoverenskomst her

Uden samejeoverenskomst kan det blive dyrt

Det kan få store økonomiske konsekvenser, hvis I ikke får udarbejdet en samejeoverenskomst, der tager højde for de juridiske aspekter af samejet. Det kan virke meget fjernt at indgå en samejeoverenskomst, da man som oftest er på god fod, når man køber en fast ejendom sammen. Erfaringer viser dog, at det kan blive meget dyrt ikke at beskytte sig imod eventuelle fremtidige konflikter.

Eksempel:
Hvis en af jer stopper med at betale afdrag på lån til banken, vil banken typisk kræve betaling af renter og afdrag af den anden, da I som udgangspunkt hæfter solidarisk. Denne situation er selvfølgelig meget alvorlig for den anden ejer, der både kan risikere, at ejendommen kommer på tvangsauktion og en personlig konkurs.

Hvis I imidlertid har udarbejdet en samejeoverenskomst, vil I have faste retningslinjer for, hvordan situationen løses, og hvordan I hver især kommer videre.

Hvem kan bruge en samejeoverenskomst?

Samejeoverenskomsten kan bruges, hvis I er to personer, der ejer fast ejendom sammen. I kan være kærester (altså ugifte samlevende) eller blot venner, men I kan ikke bruge den, hvis I er gift. Samejeoverenskomsten kan bruges til både hus, rækkehus, ejerlejlighed og andelsbolig - uanset om det er en helårsbolig eller et fritidshus.

Hvad indeholder en samejeoverenskomst?

Samejeoverenskomsten indeholder en række bestemmelser om, hvad der skal gælde mellem jer i forhold til jeres fælles ejendom.

Med en samejeoverenskomst fra Legal Desk, sikrer I, at der er faste retningslinjer for følgende væsentlige spørgsmål vedrørende samejet af boligen:

  • Hvordan er ejerforholdet fordelt mellem jer?

  • Har I betalt lige meget af det kontante udbetalingsbeløb samt eventuelle ekstra omkostninger?

  • Vil I oprette en integreret låneaftale (kun muligt hvis I ikke har betalt lige meget)

  • Hvordan fordeles de løbende udgifter til boligen mellem jer?

  • Hvad sker der, hvis en af jer stopper med at betale de løbende udgifter til boligen?

  • Kan den ene af jer optage lån i sin andel af boligen?

  • Kan den ene af jer på eget initiativ udleje boligen til tredjemand?

  • Hvad sker der, hvis I har boet sammen i boligen og flytter fra hinanden? Hvem skal have boligen, og hvordan fungerer et salg fra en af jer til den anden?

  • Hvad sker der, hvis I ikke kan blive enige om salgsprisen på boligen, hvis ejendommen skal sælges?

  • Hvad sker der, hvis en af jer afgår ved døden?

Se hvordan Legal Desk virker

Hvis I ikke har betalt lige meget af den kontante udbetaling

Udover at samejeoverenskomsten tager hånd om at skabe nogle retningslinjer for, hvordan en eventuelt konflikt vedrørende ejendommen skal håndteres, får I også mulighed for at lave en låneaftale (gældsbrev), som vil være en integreret del af samejeoverenskomsten. Dette er aktuelt, hvis den ene af jer har lagt en større del af det kontante udbetalingsbeløb end den anden.

Formålet med en låneaftale er, at hvis I på et tidspunkt ønsker at ophæve samlivet, vil I hver kunne tage det beløb med jer, som I har skudt ind i boligen. En låneaftale betyder formelt set, at den der har betalt mindre, låner det beløb, den anden har betalt ekstra, beregnet ud fra ejerforholdet, og på den måde er de ekstra penge sikret, hvis samejet skal ophæves og boligen sælges.

Eksempel: Anne og Thomas skal købe hus sammen, men for at blive godkendt til lånet af banken, skal de betale et kontantindskud på 600.000. Thomas har ikke råd til at betale sin andel af indskuddet, hvorfor Anne betaler hele indskuddet:

Annes andel (50 %) 300.000 kr.
Thomas’ andel (50 %) 300.000 kr. (lånt fra Anne)
Anne betaler sammenlagt 600.000 kr.
Thomas betaler sammenlagt 0 kr.


Dermed låner Thomas 300.000 kr. af Anne, samtidigt med at de begge ejer 50 % af huset. Hvis de senere går fra hinanden og sælger huset, vil Anne kunne opsige lånet og dermed gøre krav på både de 300.000 kr., hun selv har indskudt, samt de 300.000 kr., som hun har lånt til Thomas.

Udarbejd en samejeoverenskomst online

Hvis I ønsker at udarbejde en samejeoverenskomst, kan I nemt og sikkert gøre det med Legal Desk. Det hele foregår online, ved at I besvare en række spørgsmål i formularen. På baggrund af jeres svar genereres der automatisk en samejeoverenskomst, som I modtager med det samme. For at den bliver gyldig, skal den blot underskrives af jer begge, hvilket I nemt og sikkert kan gøre med hver jeres MitID.

Jeres samejeoverenskomst vil herefter være gyldig, og der er således ikke noget krav om tinglysning, vitterlighedsvidner, advokatassistance eller lignende. Ønsker én af jer det, vil I dog altid kunne tinglyse samejeoverenskomsten på ejendommen, men dette er ikke et gyldighedskrav. Derudover vil jeres samejeoverenskomst blive opbevaret sikkert i hver jeres private Legal Desk arkiv, og på den måde kan I altid tilgå den nemt og ligetil.

Samejeoverenskomst

Sikrer jeres forventninger til det fælles ejerskab

Få styr på papirarbejdet på 10 minutter

Udfyld og modtag straks

Underskriv digitalt

100% tilfredshedsgaranti

Mere end 230.000 tilfredse kunder

Kun 449,-

Inkl. moms

Opret samejeoverenskomst

Spar 4.000,- ift. traditionel advokat