Legal Desk
93 87 78 89. Alle hverdage 9 - 17

Arveforskud

Med en aftale om arveforskud (også kaldet arveforskudskontrakt) kan man give en arving et forskud på dennes arv. Dette adskiller sig fra en almindelig gave ved, at beløbet vil blive fratrukket modtagerens arv ved giverens død.

LEGAL DESK
299 KR.
+
OPRET PÅ
10 - 15 MIN.

I STEDET FOR DEN TRADITIONELLE MÅDE

ADVOKAT
1.500 KR.
Start Nu

Hvad er et arveforskud?

Et arveforskud giver dig mulighed for at give en eller flere af dine arvinger forskud på deres arv. Det vil sige, at arvingen modtager en del af sin arv, før den der arves efter er død (arveladeren). Et arveforskud kan kun gives til ens arvinger. Det betyder, at du for eksempel ikke kan give arveforskud til dine børnebørn, hvis dine børn stadig lever, medmindre du har indsat dine børnebørn i et testamente, og de derfor er arvinger efter dig.

Et arveforskud bliver typisk anvendt, hvis du for eksempel har flere børn, og der opstår behov for at hjælpe ét af dem økonomisk, men du samtidigt ikke ønsker, at der skal gøres forskel på børnene.

Eksempel: Hanne har to børn - Søren og Anders. I forbindelse med køb af lejlighed ønsker Hanne at hjælpe Anders, men vil samtidig ikke gøre forskel på hendes børn. Hun opretter derfor en aftale om arveforskud på 100.000 kr. til Anders. Da Hanne dør efterlader hun sig en arv på 300.000 kr.

Arveforskuddet på 100.000 kr. til Anders lægges herefter oven i arven, så arven samlet bliver på 400.000 kr. Søren og Anders vil herefter arve 200.000 kr. hver, men da Anders allerede har modtaget de 100.000 kr. i arveforskud fratrækkes de hans arv. Det betyder derfor, at arven efter Hanne på 300.000 kr. skal fordeles med 200.000 kr. til Søren, mens Anders kun skal modtage 100.000 kr. i arv. På denne måde vil de begge samlet have modtaget 200.000 kr. i arv.  

Selvom der ikke i Arveloven er nogen formkrav forbundet med at give et arveforskud, anbefales det generelt, at der udarbejdes en skriftlig aftale om arveforskud (arveforskudskontrakt). Dette skyldes, at der ellers nemt kan opstå tvivl om, hvorvidt der er tale om et arveforskud eller en gave. Ved sådanne tvivlsspørgsmål vil en dommer uden beviser for det modsatte antage, at der er tale om en gave.

Se hvordan Legal Desk virker. 

Hvad er forskellen på et arveforskud og en gave?

Den væsentligste forskel mellem en gave og et arveforskud er, at arveforskuddet vil blive fratrukket den arv, som modtageren af arveforskuddet ville være berettiget til. På den måde kan du stille alle dine arvinger lige i sidste ende, da de alle vil modtage lige meget arv efter dig. Hvis du ønsker at give en gave, vil det være en fordel at lave et gavebrev. Du kan her læse mere om vores gavebrev.

Hvad kan gives som arveforskud?

Arveforskud kan gives i forskellige værdier. Udover kontanter, der oftest bliver brugt, kan du også give arveforskud i andre genstande, som for eksempel møbler, antikviteter, smykker, malerier, biler, aktier, pantebreve og eftergivelse af gæld. Du kan dog ikke bruge dette arveforskud til at give en fast ejendom.

Hvorfor skal jeg lave en aftale om arveforskud?

Hvis du skal give et arveforskud til en person, giver en skriftlig aftale om arveforskud en række fordele for både arvelader (den person, der efterlader arven) og arvingen:

  • Den fungerer som dokumentation (bevis) for, at det er et arveforskud, og eksempelvis ikke en gave, der er givet

  • Den bestemmer de nærmere vilkår for arveforskuddet, herunder hvem der skal betale en eventuel gaveafgift (se nedenfor).

  • Den giver arvelader (den person, der efterlader arven) mulighed for at bestemme, at arveforskuddet skal være modtagerens særeje. Det betyder, at hvis modtageren er - eller senere bliver - gift, skal arveforskuddet ikke deles med en eventuel ægtefælle ved separation eller skilsmisse.

Gaveafgift

Det er vigtigt at være opmærksom på, at det at give et arveforskud kan være forbundet med en gaveafgift. Du kan dog give arveforskud uden at betale afgift, hvis arveforskuddet er under en vis værdi. Hvis arveforskuddet derimod er over denne værdi, skal der betales gaveafgift. Gaveafgiften er en vis procentdel af det beløb, der ligger over grænseværdien. Du kan læse mere om dette i vores artikel om gaveafgift.

Arveforskud mellem ægtefæller

Du skal være opmærksom på, at hvis der gives større genstande eller beløb som arveforskud mellem ægtefæller, kan det kræve en gaveægtepagt for at være gyldigt. Du kan her læse mere om vores gaveægtepagter.

Hvordan gør jeg arveforskuddet gyldigt?

Når du har gennemført formularen og købt din aftale om arveforskud, modtager du straks dokumentet. Herefter skal den dateres og underskrives af arvelader (den person, der efterlader arven) og arvingen. Din aftale om arveforskud vil herefter være gyldig, og der er således ikke krav om tinglysning, advokat-assistance eller lignende. For aftaler om arveforskud vil det ofte være en fordel, men ikke krav, at bruge vitterlighedsvidner.

Du kan nu starte din Aftale om arveforskud.

Start Nu

Det siger vores kunder

"Jeg fik lavet en ansættelseskontrakt lynhurtig og meget let. Ansættelseskontrakten beskrev lige præcis det jeg ønskede. Jeg vil helt klart anbefale Legal Desk."


HM Køreskole

"Tak for hjælpen med udarbejdelse af Ægtepagt. Brugervenligheden er i top og alt fra udfyldelse af dokument til vejledningen til efterfølgende at få ægtepagten tinglyst var meget intuitiv."


Anne Have Meyland

"Dejligt nemt og overskueligt site. Ganske brugervenligt og gennemtænkt. Jeg påtænker allerede at bruge jer igen senere idag :) Seriøst og ligetil."


Daniel Niels Nielsen

"Fantastisk nemt og hurtigt. Let overskueligt og dejligt at jeg kunne se/prøve at udfylde det hele før det skulle betales :) Fantastisk at der er standardbegrundelser, men at man også har mulighed for at skrive selv."


Gabrielle Lampl

"Jeg sad og skulle bruge et hurtigt dokument til afgiftfri pengegaver til børn. Jeg må sige, at det var det letteste i verden at oprette dokumen-tet. Let guided vejledning - superlet - siden kan bestemt anbefales."


Ib Olesen

”Nemt, intuitivt og billigt! Man er aldrig i tvivl, om det man gør er rigtigt, og det er samtidigt hurtigt og nemt. Jeg vil helt sikkert vende tilbage, næste gang jeg skal bruge et juridisk dokument.”


Anna Linnet

"Jeg fik lavet en ægtepagt, det er både hurtigt og nemt, samtidig bliver man rådført igennem hele processen på en måde der gør selv jura forståelig. Vil bestemt anbefale Legal Desk til andre."


Christian Lyck

"Det er enkelt og nemt, og da jeg i første omgang havde tastet forkert, skrev jeg blot en mail, hvorefter jeg fik hurtig hjælp til at udfylde korrekt, og fik også krediteret det første testamente uden problemer."


Marie Arendttorp

"Da jeg står overfor at skulle giftes med min kæreste havde vi et ønske om at oprette et særejedokument. Igennem hele processen følte man at der var styr på tingene. Ligeledes er outputtet professionelt udført."


Mikkel Holm Schou

”Det var utrolig nemt og overskueligt at bruge hjemmesiden! Det var dejligt, at man først betalte til sidst, så man kunne prøve at udfylde det, og dermed se, hvad det indeholdt. En super god oplevelse!”


Sidsel Linneberg

”Super service! Følte mig tryg hele vejen og fik endeligt den låneaftale på plads til mit firma. Havde lavet aftalen, printet og underskrevet på under 20 minutter.”


Lennert Stepien

"Overraskende nemt og billigt at bestille en ægtepagt hos legaldesk.dk. Kan klart anbefales, så uden tvivl 5 stjerner fra os."


Søren Jerne

"Jeg har længe overvejet at få lavet børnetestamente og så fandt jeg dette sted og de havde en fantastisk pris. Det var nemt at gå til og nemt at overskue. Dejligt at få styr på testamentet så jeg nu har ro i sjælen."


Dorte Pedersen

Dokumenter Privat

Arv

Samliv & Børn

Fuldmagter

Lån & Gaver

Bolig

Dokumenter Erhverv

Stiftelse af Selskab

Administration af Selskab

Medarbejdere

Diverse aftaler