Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

Gaveægtepagt - hvorfor ikke længere aktuelt?

Gaveægtepagter er fra d. 1. januar 2018 ikke længere nødvendige, når der skal gives gaver mellem ægtefæller. Læs mere om hvad gaveægtepagter er, og hvorfor de ikke længere skal bruges.

Hos LegalDesk

Pris: 249 kr.

Hos Legal Desk

Tidsforbrug

10 min.

I reelt tidsforbrug

Traditionel advokat

Spar 1.500 kr.

Ift. traditionel advokat

Gaveægtepagter

Gaver mellem ægtefæller opdeles i sædvanlige gaver og store gaver:

  • Sædvanlige lejlighedsgaver er gaver, der forventes at blive givet ved særlige lejligheder. Eksempler på sædvanlige lejlighedsgaver er fødselsdagsgaver, julegaver osv.

  • Store gaver er gaver, der har en betydelig størrelse, og som ikke nødvendigvis gives i nogen speciel anledning eller ved særlige lejligheder.

Hvis sædvanlige lejlighedsgaver er store nok, er der tale om store gaver. Det afhænger af, hvad der kan betragtes som en sædvanlig gave - eksempelvis er en bil som fødselsdagsgave ikke en sædvanlig lejlighedsgave, medmindre gavegiver er usædvanligt velhavende. Derimod er det en sædvanlig gave, hvis gavegiver har en høj gennemsnitsindtjening og gaver i den størrelsesorden forekommer normalt.

Tidligere kunne store gaver kræves tilbage af gavegiver, hvis der ikke var lavet en gaveægtepagt. Dette blev typisk anvendt  i forbindelse med skilsmisser. Efter 1. januar 2018 er der trådt regler i kraft, der gør, at der ikke længere er krav om gaveægtepagter ved store gaver. Ægtefæller kan altså i dag ikke kræve store gaver tilbage fra hinanden.

Hvad hvis jeg inden 2018 har givet store gaver uden gaveægtepagt?

Skulle det hænde, at du i forvejen har modtaget store gaver fra din ægtefælle uden en gaveægtepagt, kan du være helt rolig. Din ægtefælle kan nemlig ikke kræve gaverne tilbage længere.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

video

Gavebreve

Skal du enten modtage eller give en stor gave, kan det alligevel være en god idé at lave dokumentation på gaven - såsom et gavebrev, hvor du skriver, hvad der er givet og i hvilken anledning.  Med et gavebrev kan aftales de nærmere vilkår eller forhold for overdragelse af gaven.

Et gavebrev er smart at have, fordi du dermed har skriftlig dokumentation på, at der f.eks. ikke er tale om et lån, men en gave.

Du kan lave et gavebrev nemt, hurtigt og billigt med Legal Desk. Vores gavebrev kan bruges til stort set alle former for store gaver - også pengegaver og aktiver som aktier og smykker.

Sådan anmelder og betaler du gaveafgift til SKAT

OBS! Legal Desks gavebrev kan ikke bruges til at give fast ejendom i gave.

Legal Desk i medierne

Business
Borsen
Ekstra Bladet
Politiken
Leder