Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

22. november 2020

Konsulent

En konsulent er en person, der arbejder med rådgivning inden for et bestemt område. Der findes således forskellige former for konsulenter, alt efter hvilket område, rådgivningen vedrører. Læs med her og bliv klogere på, hvad en konsulent er.

Hvad er en konsulent?

En konsulent er en person, der til dagligt arbejder med rådgivning inden for et bestemt ekspertiseområde. Du vælger derfor konsulent ud fra, hvilket område som du ønsker rådgivning omkring. Hvis du eksempelvis søger rådgivning omkring en juridisk problemstilling, skal du bruge en juridisk konsulent, mens du får brug for en økonomisk konsulent, hvis det omhandler finansiel rådgivning osv. 

Hvordan finder jeg den rigtige konsulent?

Du kan som udgangspunkt forvente, at de personer, som benytter konsulenttitlen, har en vis ekspertise på området. Dog skal du være opmærksom på, at konsulenttitlen ikke er beskyttet, hvorfor alle i princippet kan bruge den – også selvom de hverken har den rette uddannelse eller faglige erfaring på området. Det er derfor en rigtig god idé at tjekke op på konsulentens uddannelse og arbejdserfaring, inden du skriver under på en aftale.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

video

Eksempler på konsulenter

Som tidligere nævnt findes der en bred vifte af forskellige former for konsulenter. Hver konsulent har sit eget ekspertiseområde, som de rådgiver om. Konsulenternes uddannelsesmæssige og arbejdsmæssige erfaringer kan variere, men fælles for konsulenterne på et bestemt område er, at de har tilstrækkelig kvalificeret viden til at kunne yde rådgivning. Nedenfor kan du læse om, hvad en juridisk og økonomisk konsulent kan bidrage med.

Juridisk konsulent

Hvis du har behov for rådgivning omkring juridiske forhold, kan du henvende dig til en juridisk konsulent. Du skal dog være opmærksom på, at der er forskel på at være advokat, jurist og juridisk konsulent.

En jurist har en juridisk bachelor- og kandidateksamen, mens en advokat i tillæg hertil har været i juridisk virksomhed i minimum 3 år samt bestået en advokateksamen. Du kan imidlertid kalde dig juridisk konsulent uden at have nogle af de nævnte uddannelsesmæssige eller arbejdsmæssige erfaringer, da konsulenttitlen som tidligere nævnt ikke er beskyttet. Du opnår derfor ikke samme retssikkerhed ved at søge rådgivning hos en juridisk konsulent som hos en jurist eller advokat.

Økonomisk konsulent

En økonomisk konsulent er en finansiel rådgiver, der kan give dig rådgivning omkring forskellige økonomiske forhold. Hvis du eksempelvis vil vejledes i, hvorvidt en investering er fornuftig, eller du vil have konkrete råd til, hvordan du varetager din økonomi, kan du tage fat i en økonomisk konsulent.

På trods af at konsulenttitlen ikke er beskyttet, og at alle i princippet kan kalde sig det, så vil forudsætningen for at kunne udføre arbejdet som økonomisk konsulent være, at vedkommende har viden på området. De fleste økonomiske konsulenter har derfor taget en eller anden form for relevant uddannelse, som du med fordel kan tjekke op på.

Øvrige former for konsulenter

Der findes et utal af forskellige former for konsulenter, herunder følgende inden for den offentlige forvaltning:

  • Socialkonsulent
  • Uddannelseskonsulent
  • HR-konsulent
  • Innovationskonsulent
  • Organisationskonsulent
  • Udviklingskonsulent
  • Personalekonsulent m.v.

Legal Desk i medierne

Business
Borsen
Ekstra Bladet
Politiken
Leder