Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

15. december 2022

Udmeldelse af folkekirken

I Danmark er det sådan, at du bliver meldt ind i Den Danske Folkekirke, når du bliver døbt. Det er altså ofte dine forældres valg, og kræver derfor en aktiv indsats fra dig, hvis du ikke længere ønsker at være medlem. Men hvad er konsekvenserne af en udmeldelse? Læs med og få svaret her.

Hvad betyder det, at være medlem af folkekirken?

Som medlem af Den Danske Folkekirke, er du medlem af den kristne kirke. Medlemmer betaler et medlemsbidrag, som også kaldes kirkeskat. Kirkeskatten er med til at finansiere vedligeholdelsen af danske kirker, og sociale tiltag og arrangementer afholdt af kirker rundt om i landet. Du kan kun blive medlem ved at blive døbt - uanset om du er barn, ung eller voksen. Du kan ikke være medlem af andre trossamfund samtidig med, at du er medlem af folkekirken.

Se hvordan Legal Desk virker

Hvad sker der, hvis jeg melder mig ud af folkekirken?

Melder du dig ud af folkekirken, mister du retten til kirkelige handlinger. Det betyder, at du mister retten til konfirmation, kirkelige vielser og en kirkelig begravelse eller bisættelse. Hvis du ikke er medlem af folkekirken, har du dog fortsat ret til en gravplads på en kirkegård. For medlemmer af folkekirken, er det som regel præsten, der står for højtideligheden omkring begravelsen eller bisættelsen. For ikke-medlemmer vil det i stedet være de nærmeste pårørende, der sørger for arrangementet. Derudover er en gravplads ofte dyrere for ikke-medlemmer, fordi kirkegårdsdriften delvist finansieres gennem kirkeskatten. Melder du dig ud, er det derfor en god idé at snakke med dine nærmeste om, hvordan du ønsker, at din begravelse eller bisættelse skal foregå, og derudover forholde dig til de eventuelle økonomiske omkostninger, de efterladte muligvis vil stå med i den forbindelse.

Hvis du ikke er medlem af folkekirken, men din kommende ægtefælle er, kan I stadig blive kirkeligt viet. Du kan også få dit barn døbt i kirken, selvom du ikke er medlem.

Hvordan melder jeg mig ud?

Ønsker du at melde dig ud af folkekirken, kan du vælge enten selv at stå for det, eller du kan benytte forskellige udbydere, der mod betaling ordner det for dig. I sig selv koster en udmelding af folkekirken ikke noget.

Hvis du selv står for udmeldingen, skal du henvende dig hos din sognepræst eller på kirkekontoret i dit sogn. Det kan du gøre mundtligt eller skriftligt. Du skal oplyse dit navn, samt hvor og hvornår du er født og døbt. Disse oplysninger fremgår af din fødsels- og dåbsattest. Sognepræsten registrerer din udmeldelse i kirkebogen, som automatisk bliver registreret i CPR-registret. Herefter modtager du en ny dåbs- og fødselsattest, hvor det er noteret, at du trådt ud af folkekirken. Når registreringen er gået igennem i CPR-registret, vil du ikke længere blive opkrævet kirkeskat.

Find dit sogn her

Hvis du er under 18 år, skal du have dine forældres (eller den/dem med forældremyndigheden) tilladelse til at melde dig ud. Er du mellem 15 og 18 år kan du kun blive meldt ud, hvis du giver dit samtykke til udmeldelsen.

Præsten er forpligtet til at respektere og tage imod din udmeldelse.