Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

16. december 2022

Aftaleret

Aftaleret er betegnelsen for den del af dansk ret, der indeholder regler for aftaleindgåelse, aftalefortolkning, ugyldighed og fuldmagtsforhold. Disse regler findes i aftaleloven og er vigtige at kende, når du skal udarbejde en aftale. Læs mere om aftaleret og dens regler her.

Hvad er aftaleret?

Aftaleret er betegnelsen for den del af dansk ret, der indeholder regler for aftaleindgåelse, aftalefortolkning, ugyldighed og fuldmagtsforhold. Disse regler findes i aftaleloven, der dog ikke indeholder regler for, hvordan problemstillinger vedrørende selve opfyldelsen af aftalen skal løses. Her skal du i stedet kigge på de gældende regler inden for den givne aftales område. Hvis der eksempelvis er tale om en aftale, der opfyldes gennem leveringen af en vare, så vil eventuelle problemstillinger skulle løses gennem købelovens regler.

Aftaleindgåelse

Det følger af reglerne vedrørende aftaleindgåelse, at aftaler kan indgås både skriftligt og mundtligt, da begge dele er lige gyldige. Hertil skal det dog bemærkes, at det kan være vanskeligt at bevise vilkårene i en aftale, som er blevet indgået mundtligt, hvorfor det af bevismæssige årsager altid anbefales at have en aftale på skrift.

Dertil kommer, at reglerne vedrørende aftaleindgåelse siger, at en aftale kommer i stand ved, at en part afgiver et tilbud, som en anden part afgiver sin accept til. Der er først tale om afgivelse af et tilbud, når det pågældende tilbud og dets vilkår er klart beskrevet. Tilbuddet er herefter bindende, så snart modtageren har enten hørt eller set det.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Aftalefortolkning

Reglerne om aftalefortolkning siger, at en aftale kan fortolkes på forskellige måder, når indholdet er uklart eller tvetydigt. En aftale giver derfor plads til fortolkning, hvis parterne har glemt at tage stilling til et forhold, som forårsager en bestemt problemstilling. En aftale kan fortolkes på følgende måder:

  • Subjektiv fortolkning – fortolkningen baseres på parternes fælles opfattelse af et givent forhold eller vilkår.
  • Objektiv fortolkning – fortolkningen baseres på aftalens tekst og ordlyd.
  • Normativ fortolkning – fortolkningen baseres på lovgivningen på området, og hvad der ellers anses som sædvanlig og god aftaleregulering i lignende situationer.

Ugyldighed

Både mundtlige og skriftlige aftaler er som tidligere nævnt bindende – det følger dog af reglerne om ugyldighed, at en aftale i visse tilfælde kan blive erklæret helt eller delvist ugyldig. Aftaler erklæres kun ugyldige, hvis der kan påvises hjemmel herfor i lov. Lovgivningen på området siger blandt andet, at en aftale kan blive erklæret ugyldig, hvis den er åbenlyst urimelig for en af parterne. Derudover kan en aftale også blive erklæret ugyldig, hvis den er lavet under tvang. Der findes dog også andre ugyldighedsgrunde.

Fuldmagtsforhold

Et fuldmagtsforhold opstår, når en person (kaldet fuldmagtsgiver) giver en anden person (kaldet fuldmægtig) en fuldmagt – en fuldmagt er en tilladelse til at indgå aftaler på vegne af andre. Efter afgivelsen af fuldmagten kan den fuldmægtige således handle på fuldmagtsgivers vegne. Der findes forskellige former for fuldmagter, men det der kendetegner alle fuldmagtsforhold er, at den fuldmægtige kan indgå aftaler med tredjemand i fuldmagtsgivers navn og for vedkommendes regning.

Du kan læse mere om fuldmagter og lave din egen med Legal Desk her