Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

15. december 2022

Tatoveringsloven

En ny tatoveringslov trådte den 1. juli 2018 i kraft. Den væsentligste ændring i loven, omhandler en obligatorisk registreringsordning af alle tatoveringssteder, hvilket betyder, at der fremadrettet skal være langt mere kontrol med tatovører. I denne artikel forklarer vi mere om tatoveringsloven og de nye bestemmelser.

Den nye tatoveringslov - alle skal registreres

Den danske tatoveringslov blev besluttet i 1966 og har indtil for nylig været stort set uændret. Det har betydet, at der ikke har været hverken uddannelses- eller registreringskrav til tatovører, men blot et frivilligt valg om at registrere sig i en brancheforening som et kvalitetsstempel.

Derfor har alle i princippet kunne kalde sig for tatovør og det har øget risikoen for alvorlige skader, kosmetiske fejl og andre uhensigtsmæssige konsekvenser som følge af tatoveringer.

Men dette skal den nye tatoveringslov ændre på. Fremover skal alle tatoveringssteder nemlig registrere sig hos Sikkerhedsstyrelsen på Virk.dk og der vil blive ført tilsyn med det enkelte tatoveringssted, så hygiejnen og oplysning til forbrugerne forbedres.

Hvad gælder i den nye tatoveringslov?

Udover at alle tatoveringssteder skal registreres og føres tilsyn med, gælder følgende i tatoveringsloven:

  • Det er ulovligt at tatovere børn og unge under 18 år

  • Det er ulovligt at tatovere på hals, hænder og i hovedet (med undtagelse fra kosmetiske tatoveringer, også kaldet permanent makeup såsom tatovering af øjenbryn, læber osv., som udføres af særligt uddannede personer)

  • Der stilles krav til lokaleindretning, håndtering af udstyr og tatoveringsfarver.

  • Tatoveringsstedet skal udlevere skriftlig forbrugerinformation til kunden inden tatoveringen laves. Forbrugerinformationen skal beskrive, hvilke sundhedsmæssige risici der er ved at blive tatoveret, såsom hudproblemer og komplikationer.

  • Alle tatovører skal have gennemført et hygiejnekursus, hvor indholdet bliver bestemt af Styrelsen for Patientsikkerhed i samarbejde med Statens Serum Institut.  

  • Derudover skal tatoveringsstedet føre et register over de personer, der har fået en tatovering og hvilke farver der er blevet brugt. Disse oplysninger skal opbevares i 5 år og skal kunne udleveres til kunden efter anmodning.

Se hvordan Legal Desk virker

Frister

Den nye lov er trådt i kraft den 1. juli 2018 med en overgangsordning. Det betyder, at eksisterende tatoveringssteder skal være registreret hos Sikkerhedsstyrelsen inden den 1. januar 2019. Tatoveringssteder oprettet efter d. 1. juli 2018 skal være registreret og overholde alle krav til hygiejnekursus, forbrugerinformation og håndtering af udstyr inden de må begynde at tatovere. Kravene om gennemført hygiejnekursus, forbrugerinformation osv. skal være overholdt pr. den 1. januar 2020 for eksisterende tatoveringssteder.  

Politianmeldelse og forbud mod at tatovere

Det er Sikkerhedsstyrelsen under Erhvervsministeriet, der skal stå for både registrering og tilsyn. Hvis et tatoveringssted ikke lader sig registrere, overtræder bestemmelser i tatoveringsloven, ikke følger et påbud fra Sikkerhedsstyrelsen eller afviser at medvirke til et tilsyn, bliver ejeren politianmeldt, og det kan ende med et forbud mod at tatovere og en bøde.

Alle tatoveringssteder kan forvente et kontrolbesøg fra Sikkerhedsstyrelsen inden for tre år. For at finansiere udgifterne til tilsynet skal alle ejere af tatoveringssteder fremadrettet betale et årligt gebyr på 5.776 kr. for at dække disse udgifter.