Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

16. december 2022

Vælg firmanavn

Firmanavne udgør en vigtig del af virksomheders identitet på markedet. Det er derfor vigtigt, at du vælger et lovligt navn, som repræsenterer din virksomhed på den rigtige måde.

Hvad er et godt navn?

Et firmanavn er det navn, som en virksomhed fører forretning under og kan betragtes som din virksomheds ansigt udadtil. Det er en god ide, at du gør dig grundige overvejelser, inden du vælger firmanavn. Repræsenterer firmanavnet din virksomhed på den rigtige måde? Er navnet fangende og vil andre kunne huske det? Er det nemt at sige? Hvilke associationer giver navnet?

Udover at navnet skal fremstå og lyde godt, skal det naturligvis også være lovligt. Der er en række regler på området, som du hurtigt kan danne dig overblik i denne artikel.

Hvad siger reglerne om firmanavne?

Reglerne om firmanavne bygger på hensynet om, at der ikke må opstå forvirring i markedet. Det betyder, at privatpersoner skal kunne identificere og skelne virksomhederne fra hinanden. Hensynet gavner også virksomhederne, da det forhindrer konkurrenter i at ‘snylte’ på- eller ødelægge hinandens omdømme, eksempelvis ved at en virksomhed udgiver sig for at være en anden. Reglerne er på den måde med til at sikre, at markedet er overskueligt for alle.

Retten til navnet

Du kan ikke vælge et firmanavn, som andre har rettighederne til. Dit firmanavn skal altså adskille sig fra navne på andre virksomheder registreret i Erhvervsstyrelsens CVR-register.

Undersøg her hvilke firmanavne, der er registreret hos Erhvervsstyrelsen

Dit firmanavn må heller ikke indeholde navne, som du ikke har rettighederne til, herunder slægtsnavne, firmanavne, navn på fast ejendom eller varemærker. Alene det, at dit firmanavn kan forveksles med et navn, som du ikke har rettighederne til, kan være ulovligt.

Se hvordan Legal Desk virker

Risiko for forveksling

Hvorvidt der er tale om forveksling afhænger af de nærmere omstændigheder. Spørg derfor dig selv (eller en anden) om navnene lyder ens, undersøg om navnene bruges inden for samme branche eller om de bruges inden for samme geografiske område.

Ønsker du at starte et bryggeri i Danmark under navnet Karlsberg, vil det være et ulovligt navn. Til gengæld er der flere eksempler på virksomheder med identiske navne, som ikke er ulovlige, da de tilhører forskellige brancher. Der findes for eksempel to virksomheder kaldet “Renault”, hvoraf den ene fremstiller biler, og den anden laver cognac.

Eksempel: I 2014 lagde Jensen’s Bøfhus sag an mod restauranten, der på daværende tidspunkt hed Jensens Fiskerestaurant. Her afgjorde Højesteret, at der var risiko for forveksling, da begge virksomheder var tilknyttet restaurationsbranchen og begge havde efternavnet “Jensens” som en del af firmanavnet. Jensens Fiskerestaurant skulle derfor skifte navn. Havde Jensens Fiskerestaurant i stedet været en konsulentvirksomhed med navnet “Jensens Kurser ApS”, ville Jensens Bøfhus ikke have vundet sagen.

Vildledende firmanavne

Du må ikke vælge et firmanavn, der kan vildlede om virksomhedens foretagende. Dette er typisk kun relevant, hvis foretagendet indgår i navnet som eks. “Flemming VVS”. Vær også opmærksom på, at navnet kan blive vildledende senere hen, hvis virksomheden skifter foretagende. Hvis firmanavnet beskriver det gamle foretagende, skal det ændres.

Eksempel: Jens Jensen ejer en frisørsalon som han kalder “Jensen Forsikringsselskab”.Dette er direkte vildledende og derfor ulovligt, så Jens Jensen ændrer salonens navn til “Jensen Frisørsalon”. Jensen beslutter efter 5 år, at virksomheden ikke længere skal være en frisørsalon, men et advokatkontor. Dermed bliver firmanavnet vildledende, og skal ændres.

Med Legal Desk kan du nemt og hurtigt ændre firmanavn

Du kan også undgå ovenstående problematikker ved at kalde din virksomhed for et opdigtet navn. Hvis Jensen eksempelvis havde kaldt sin salon for “Ronovallé”, ville navnet ikke beskrive virksomhedens foretagende. Han ville derfor også kunne omdanne sin frisørsalon til et advokatkontor uden at skulle skifte firmanavnet.

Hvis din virksomhed er et anpartsselskab eller aktieselskab

Er din virksomhed et anpartsselskab eller et aktieselskab, bestemmer selskabsloven, at forkortelsen for den pågældende selskabsform skal fremgå af virksomhedens navn - eksempelvis Ronovallé ApS.

Hvad er et binavn?

En virksomhed har mulighed for at optage flere navne, som det kan drive virksomhed under. Det kan også bruges hvis din virksomhed skal drive forretning under flere brands. Dette er ikke en forudsætning for at tage et binavn, da binavne også bruges til at ‘reservere’ et firmanavn, som du kan bruge senere. Fordelen her er, at andre ikke kan tage det i mellemtiden.

Lav selskabsændringer med Legal Desk

Uanset om dit selskab skal ændre navn, oprette bestyrelse eller have nye vedtægter, kan du nemt og hurtigt foretage ændringen med Legal Desk. Vi har samlet det hele i én formular, så du frit kan vælge, hvilke selskabsændringer, du vil gennemføre – prisen er den samme, uanset hvor mange ændringer, du vælger at gennemføre på én gang.

Vælg frit mellem følgende selskabsændringer:

Når du har betalt og modtaget dine dokumenter, sørger vi for at registrere ændringerne hos Erhvervsstyrelsen inden for ca. 48 timer på hverdage, så snart at beslutningsreferatet er underskrevet.