Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

15. december 2022

Aftaleloven

Har du indgået en bindende aftale, som ikke er blevet overholdt af modparten, kan der faktisk være tale om et brud på Aftaleloven. I denne artikel kan du blive klogere på, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du indgår aftaler.

Hvad er en aftale?

En aftale er, når en part har afgivet et tilbud, og den anden part accepterer tilbuddet. Tilbuddet skal forstås som en mulighed for at købe eller opnå en gode. Det kan eksempelvis være et tilbud om en bil, en vase eller en behandling hos frisøren.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

Hvad omfatter aftaleloven?

Aftaleloven sætter nogle klare rammer for indgåelsen af aftaler. I dansk ret er udgangspunktet, at aftaler er bindende. Aftaleloven er derfor reguleret på den måde, at begge parter kan dømmes til at realisere deres del af den indgåede aftale, hvis de ikke efterlever deres forpligtelser.

Hvornår bliver en aftale bindende?

Der er tale om en gyldig og bindende aftale mellem to parter, når tilbudsgiveren fremkommer med et tilbud, og tilbudsmodtageren accepterer tilbuddet. 

Eksempel: Hvis Hanne (tilbudsgiver) tilbyder Ole (tilbudsmodtager) at købe en vaskemaskine til 1000 kr., og Ole accepterer tilbuddet, så er aftalen bindende for både Hanne og Ole. Det gælder uanset om Hanne har afgivet tilbuddet skriftligt eller mundtligt og uanset om der er givet hånd på aftalen eller ej.

Hvordan accepterer man et tilbud?

En aftale er først gyldig og bindende, når tilbudsmodtageren tydeligt accepterer tilbuddet.

Hvis tilbudsmodtageren afslår tilbuddet, vil der ikke være nogen bindende aftale mellem parterne. Det er vigtigt at være opmærksom på, at der kan være sat en tidsfrist for, hvornår tilbuddet skal accepteres før, at aftalen er gyldig.

Er mundtlige aftaler bindende?

Mundtlige såvel som skriftlige aftaler er bindende. Det er dog ikke så let at bevise en mundtlig aftale som en skriftlig.

Eksempel: Hvis Ole accepterer Hannes (mundtlige) tilbud om at købe vaskemaskinen til 1.000 kr, og Hanne et par dage efter skifter mening og hellere vil beholde vaskemaskinen selv, er det Ole, der bærer bevisbyrden.

Det betyder, at det er Ole der skal kunne bevise, at aftalen blev indgået, og at den er gyldig. Omvendt er en accept ligeledes bindende - det vil sige - hvis Ole accepterer Hannes aftale i første omgang, er han altså bundet af sin accept.

Det anbefales derfor, at du altid får enhver aftale dokumenteret på papir med dato og underskrift fra begge parter, så der ikke hersker nogen tvivl om, at aftalen er indgået - på trods af, hvad modparten måtte hævde.

Er aftaler altid bindende?

Selvom du har indgået en aftale, er der situationer, hvor du alligevel ikke bliver bundet af aftalen, eller hvor du kun er forpligtet til at opfylde en del af aftalen. Dette er: 

  • Hvis der af aftalen følger en fortrydelsesret, og du benytter dig af den inden den udløber 

  • Hvis du har underskrevet en aftale, der indeholder nogle usædvanlige og byrdefulde vilkår for dig. Det betyder altså, at aftalen er meget urimelig over for en af parterne. Dette ses typisk i forbrugeraftaler, og her regulerer aftaleloven, at hvis der opstår tvivl om forståelsen af en aftale, fortolkes aftalen på den måde, som er mest gunstig for dig som forbruger 

  • Hvis aftalen er i strid med lov og ærbarhed. Det betyder, at du ikke er bundet af en aftale, som du har indgået, hvis aftalen er i strid med regler, som ikke må fraviges. 

Hvad er min retsstilling?

Denne artikel giver en overordnet gennemgang af de mest centrale aspekter ved aftaleretten med særligt fokus på indgåelsen af aftaler. Du skal derfor huske, at der er mange faktorer, der kan spille ind alt afhængigt af den givne situation, og dette kan også have en indflydelse på din retsstilling. Er du havnet i en uheldig situation, anbefaler vi derfor, at du søger rådgivning for at få klarlagt din retsstilling.