Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

04. august 2022

Andelsbolig

Når du køber en andelsbolig, køber du i virkeligheden blot brugsretten til en bestemt bolig i en andelsboligforening. Dette gør dig til andelshaver og medlem i foreningen. Men hvordan adskiller en andelsbolig sig fra en ejerbolig? Og hvad er fordelen ved en andelsbolig? Læs med her og få svarene.

Hvad er en andelsbolig?

En andelsbolig er en boligform, som er kendetegnet ved, at du betaler et engangsbeløb for at blive andelshaver i en andelsboligforening. Til gengæld får du brugsret over en af foreningens boliger. Herefter kommer du formentlig til at skulle betale en månedlig boligydelse for at opretholde retten til at benytte den pågældende bolig.

Når du køber en andelsbolig, ejer du derfor reelt set ikke den bolig, som du benytter. Du ejer derimod en del af ejendommen, som andelsboligforeningen ejer. Som andelshaver og medlem af andelsboligforeningen får du dog et andelsbevis, som giver dig brugsret til en bolig i foreningen.

Boligydelse

Når du køber en andelsbolig, vil din økonomi på mange måder smelte sammen med de øvrige andelshaveres økonomi. Det skyldes, at den boligydelse, som du månedligt betaler, går til dækning af andelsboligforeningens fællesudgifter og afbetaling på andelsboligforeningens gæld. Afhængig af andelsboligforeningens økonomiske situation, kan boligydelsen også bidrage til andelsboligforeningens eventuelle opsparing.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

video

Hvordan adskiller en andelsbolig sig fra en ejerbolig?

En andelsbolig adskiller sig fra en ejerbolig ved, at du som ejer af en ejerbolig ejer en specifik bolig – når du ejer en andelsbolig, ejer du derimod ikke en bestemt bolig, men du har brugsret til at benytte en bestemt bolig. Derudover skal du også betale ejendomsværdiskat, når du bor i en ejerbolig. Det skal du ikke, når du bor i en andelsbolig, men du skal derimod betale boligydelse til dækning af de fælles udgifter.

Afslutningsvist adskiller ejerboligen sig fra andelsboligen ved, at køb af førstnævnte typisk hovedsageligt finansieres gennem optagelsen af et realkreditlån, mens køb af en andelsbolig typisk finansieres med et banklån – derfor vil renten også være højere, når du låner penge til køb af en andelsbolig.

Realkreditlån til andelsbolig

Det er ikke muligt at optage et realkreditlån til at finansiere en andelsbolig ved mindre, at bestyrelsen lader dig optage lånet gennem andelsboligforeningen. Dette vil de færreste bestyrelser sige ja til, da de i så fald vil hæfte for gælden, hvis du ikke kan betale.

Hvad er fordelen ved en andelsbolig?

På trods af at andelsboligpriserne generelt er steget betydeligt i de seneste år, er det som udgangspunkt fortsat billigere at købe en andelsbolig end en ejerbolig, da ejerboliger generelt set er steget endnu mere i pris.

Den månedlige ydelse, som du skal betale for at bo i en andelsbolig, vil også typisk være lavere, end ydelsen for en ejerbolig, da du slipper for at betale ejendomsværdiskat. Månedligt vil det ligeledes også være billigere at bo i en andelsbolig og betale boligydelse, end det vil være at bo i en lejebolig og betale husleje.

Hvilken rolle spiller andelsboligforeningens vedtægter?

Andelsboligforeningens vedtægter spiller en vigtig rolle for dig som andelshaver, da vedtægterne beskriver dine rettigheder og pligter, samt hvilke regler du skal følge ved beboelse, udlejning, vedligeholdelse samt køb og salg af andelsboligen.

Det er andelsboligforeningens medlemmer, der fastlægger vedtægterne, hvilket betyder, at du selv har indflydelse på, hvordan vedtægterne ser ud. Hvis du ikke er enig med flertallet, kan du dog blive bundet af deres beslutning om, hvordan vedtægterne skal udformes.

Opret familielån med Legal Desk

Hvis du skal købe en andelsbolig, vil banken som regel kun kunne tilbyde dig et banklån med en betydelig højere rente end ved et realkreditlån. Hvis du har mulighed for det, bør du derfor overveje, om du har mulighed for at låne pengene gennem et familielån, hvor I eventuelt dropper renten og i stedet blot bliver enige om en plan for tilbagebetaling.

Læs mere og lav familielån her