Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

23. november 2021

Hvad er tinglysningsretten?

Tinglysningsretten er den domstol, der står for al tinglysning i landet. Her kan du tinglyse skøde, ægtepagt og fremtidsfuldmagt. Læs mere om tinglysning og tinglysningsrettens opgaver her.

Hvad er tinglysning?

Tinglysning er en offentlig registrering af rettigheder såsom ejerskab, lån og pant. Det er altså en sikringsakt, hvilket kort sagt betyder, at andre ikke kan kræve ejerskab over dine tinglyste rettigheder. Din nabo kan eksempelvis ikke komme og kræve, at vedkommende ejer din bolig, når den er tinglyst. Der findes forskellige måder hvorpå, du kan tinglyse dine dokumenter – en af dem er gennem digital tinglysning. Mere herom nedenfor.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

video

Hvad er tinglysningsretten

Tinglysningsretten er en landsdækkende domstol i Hobro, der blev oprettet i september 2009. Tinglysningsretten består af 110 personer og tager sig af al tinglysning i Danmark. Tinglysningsretten varetager desuden tinglysningssystemet gennem tinglysningsportalen www.tinglysning.dk

Idet tinglysning i dag er digitalt, bliver 80 % af al tinglysning behandlet automatisk, hvor de resterende 20 % behandles af tinglysningsretten.

Tinglysningsrettens opgaver

Tinglysningsrettens hovedopgave er tinglysning af digitale dokumenter vedrørende fast ejendom, biler, andelsboliger, ægtepagter osv. Den sørger desuden for at tinglyse de dokumenter, der ikke kan behandles automatisk. 

Tinglysningsretten yder desuden service i form af vejledning til dens brugere om, hvordan, hvornår og hvad du kan tinglyse.

Tinglysningsretten prøver desuden de rettigheder, der tinglyses. Det betyder, at den undersøger om betingelserne for tinglysning er opfyldt ved de forskellige dokumenter. Eksempelvis prøver Tinglysningsretten pantebreve ved at undersøge, om du har angivet en korrekt prioritetsstilling af de panterettigheder, der tinglyses. Prøvelse af dokumenter kan bl.a. ske på baggrund af, at et pantebrev anmeldes for at stride imod indholdet i tingbogen.

Hvordan får jeg tinglyst mine dokumenter?

Du kan få tinglyst dine dokumenter på forskellige måder såsom at gå til en advokat eller mægler, og få vedkommende til at gøre det for dig. Dernæst kan du også selv tinglyse dokumenter digitalt. Dette kan du i praksis gøre ved at gå ind på Tinglysning.dk og logge på med dit NemID for herefter at udfylde dine tinglysningsdokumenter ved at følge deres guide. Du kan først være sikker på, at dit dokument er blevet tinglyst korrekt, når du har modtaget svar fra tinglysningsrettens tinglysningssystem. Herefter vil dit dokument formentlig fremgå af tingbogen.

Hvad er en tinglysningsafgift?

Du bør være opmærksom på, at tinglysning af dokumenter som regel er forbundet med en tinglysningsafgift. Afgiftens størrelse varierer afhængig af dokumenttypen. 

Pant i fast ejendom m.v. 

Hvis du eksempelvis ønsker at tinglyse pant i en fast ejendom, vil det koste 1.750 kr. + 1,5 % af det pantsikrede beløb. Hvis du ønsker at tinglyse en ægtepagt, koster det dog kun 1.750 kr. osv.

Du kan se de forskellige tinglysningsafgifter her

Legal Desks tinglysningsservice

Med Legal Desk kan du både oprette korrekte juridiske dokumenter og få dem tinglyst med vores tinglysningsservice. På den måde slipper du for besværet, ved selv at stå for tinglysningen. Vi sender dit dokument til tinglysning inden for 24 timer (i hverdage), efter vi har modtaget din bestilling. Når alt er klaret, modtager du en bekræftelse på, at tinglysningen er gennemført.

Opret ægtepagt og få den tinglyst med Legal Desk her

Legal Desk i medierne

Business
Borsen
Ekstra Bladet
Politiken
Leder