Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

01. december 2020

Moms

Når du har en virksomhed, skal du oftest registrere og indberette moms. I denne artikel forklarer vi om reglerne for moms, og gør dig klogere på, hvornår du er omfattet af reglerne om moms, hvad du skal være opmærksom på og hvordan du beregner momsen i din virksomhed.

Hvad er moms?

Moms er en forkortelse for meromsætningsafgift (også kaldet merværdiafgift) og er en offentlig indirekte skat/afgift, der bliver beregnet af varens eller tjenesteydelsens værdi og opkræves af sælgeren. Det er derfor langt de fleste erhvervsdrivende, der betaler moms i Danmark.

Skal jeg betale moms?

Din virksomhed skal registreres for moms og indberette moms for salg af varer eller tjenesteydelser, hvis følgende to betingelser er opfyldt:

  1. Din virksomhed sælger varer eller tjenesteydelser

  2. Virksomhedens samlede omsætning overstiger 50.000 kr. om året

Du skal dog være opmærksom på, at hvis din virksomhed beskæftiger sig med visse forretninger, eksempelvis lægepraksis, kiropraktor, forfattervirksomhed og bankforretninger, skal der i stedet betales lønsumsafgift. Lønsumsafgift er en anden type afgift, der bliver pålagt momsfrie tjenesteydelser.

Selvom din virksomhed ikke opfylder de to betingelser beskrevet ovenfor, herunder hvis den omsætter for under 50.000 kr. om året, kan du alligevel vælge frivilligt at registrere din virksomhed for moms.

Legaldesk Moms Vs Loensum Vertikal 800 X 1400Px (2)

Hvad er brugtmoms?

Sælger du varer, der allerede er betalt moms af, kan du vælge at bruge en såkaldt “brugtmomsordning” i stedet for almindelig moms. Fordelen ved brugtmoms er, at der kun skal betales moms af fortjenesten og ikke af hele salgsprisen. Køber du en brugt bil til 100.000 kr., som du videresælger til 110.000 kr, skal der altså kun betales moms af 10.000 kr og ikke 110.000 kr.

Pligt til udarbejdelse af momsregnskab

Er du momsregistreret, har du pligt til at udarbejde et momsregnskab. Et momsregnskab er et regnskab over, hvor meget du enten skal have tilbage eller betale i moms. Det er med andre ord et regnskab, der viser, hvor meget du har til gode hos SKAT, eller hvor meget du skylder. Når du udarbejder momsregnskabet, skal du være opmærksom på, at det skal fremgå tydeligt hvilke varer eller ydelser, som er blevet solgt og købt af din virksomhed. Dette kaldes også “købsmoms” og “salgsmoms”.

Hvordan beregnes moms?

Momsen er opgjort som procent (%) og ligger på enten 6,12 eller 25 %, afhængigt af hvilken varer der er tale om. Størstedelen af alle varer er underlagt en momssats på 25 %, hvilket betyder, at det er denne procentsats, som skal tillægges prisen for den vare eller tjenesteydelse, der er blevet solgt.

Eksempel: En vase sælges for 250 kr. inklusiv moms til en kunde. Da der er en moms på 25%, vil vasen eksklusiv moms koste 200 kr. (250 kr. / 1,25).

Du vil som erhvervsdrivende betale moms, når du køber varer og ydelser til virksomheden fra leverandører og andre. Når du sælger varer og/eller tjenesteydelser til kunder, vil kunden på samme måde betale moms for varen eller ydelsen til dig.

Hvordan beregner jeg moms i virksomheden?

Når du skal beregne, hvor meget du skal betale i moms, skal du først opgøre, hvor meget du momspligtigt har solgt for (også kaldet salgsmoms) og herefter fratrække, hvor meget du momspligtigt har købt for (også kaldet købsmoms). Hvis du har solgt for mere end du har købt for, vil der være et overskydende beløb, som er det beløb du skylder i moms.

Eksempel: Virksomheden ApS har i 1. kvartal solgt varer for 10.000 kr. inklusiv moms, hvilket betyder, at virksomheden har salgsmoms for 2.000 kr. (10.000 - (10.000 / 1,25)). Virksomheden ApS har i 1. kvartal købt materialer for 4.000 kr. inklusiv moms, hvilket betyder, at virksomheden har købsmoms for 800 kr. (4.000 - (4.000 / 1,25)). Virksomheden ApS skal derfor betale 1.200 kr. i moms for 1. kvartal (2.000 kr. - 800 kr.).  

Alle regnskabsprogrammer vil automatisk lave en momsopgørelse for dig, så du nemt og hurtigt kan se, hvor meget du skal betale i moms, eller om du har penge tilgode i moms. Disse momsberegnere gør det meget nemmere at holde styr på din moms.

Du kan prøve det brugervenlige regnskabsprogram e-conomic gratis i 90 dage. Læs mere her. 

Hvordan indberetter jeg moms?

Moms skal indberettes til SKAT. Du skal indberette momsen digitalt på www.skat.dk ved at klikke på knappen “Indberet moms” i menuen. Når du skal indberette moms hos SKAT, skal du oplyse, hvad du har betalt af moms (købsmoms) samt hvad du har solgt med moms (salgsmoms). SKATs system beregner herefter selv momsen, der skal betales (eller modtages).

Når du har indberettet moms på www.skat.dk, vil du modtage en kvittering for indberetningen på hjemmesiden. Kvitteringen vil indeholde et elektronisk indbetalingskort med en FI-kode (som på indbetalingskort), så du kan betale momsen med det samme.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

video

Frister for momsindberetning

Moms kan beregnes for forskellige perioder, herunder enten månedligt, kvartalsmæssigt eller halvårligt.

  • Månedsvis: Hvis du omsætter for mere end 50 mio. kr. årligt.
  • Kvartalsvis: Hvis du omsætter for mellem 5-50 mio. kr. årligt.
  • Halvårligt: Hvis du omsætter for under 5 mio. kr. årligt.

Din virksomhed kan også godt betale moms enten månedsvis eller kvartalsvis, hvis du selv søger om det. Nystartede virksomheder skal dog indberette moms kvartalsmæssigt i minimum 1,5 år.

Hvordan betaler jeg moms?

Når du har indberettet moms på www.skat.dk, vil du modtage en kvittering for indberetningen på hjemmesiden. Kvitteringen vil indeholde et elektronisk indbetalingskort med en FI-kode (som på indbetalingskort), så du kan betale momsen med det samme.

Skal jeg oplyse moms i mine priser?

Du skal som hovedregel altid oplyse prisen inklusiv moms, når du sælger varer til forbrugere, der handler til privatforbrug. Sælger du derimod varer til en erhvervsdrivende, der handler i erhvervsøjemed, kan du godt oplyse prisen eksklusiv moms i markedsføringsmateriale såsom på en hjemmeside eller i et katalog. Sælger du eksempelvis materialer til en VVS’er, må du gerne oplyse prisen eksklusiv moms, men momsen skal dog fremgå af fakturaen, da VVS’eren stadig skal betale momsen.

Hvad er momsfritagelse?

Nogle varer og tjenesteydelser er fritaget for moms såsom sundhedsydelser, undervisnings- og kursusvirksomhed, kunstnerisk virksomhed, fast ejendom, og velgørende aktiver. Til disse ydelser gælder individuelle betingelser, undtagelser og særregler. Det kan derfor anbefales, at du læser op på hvilke regler, der gælder for lige netop den ydelse, du tilbyder på SKATs hjemmeside.

Hvis en vare eller tjenesteydelse opnår momsfritagelse, skal du være opmærksom på, at du typisk i stedet skal betale lønsumsafgift. Du kan læse mere om lønsumsafgift for netop din branche på SKATs hjemmeside.

Hvad er et VAT nummer?

I Danmark kaldes virksomheders momsnummer også for et CVR nummer, hvilket du kan læse mere om her. VAT er det engelske ord for moms, og et VAT nummer er altså det samme som et CVR nummer.

Hvis du har en dansk virksomhed, og du bedes oplyse dit VAT nummer, skal du bare skrive DK- efterfulgt af dit CVR nummer – eksempelvis DK-37890235.

Opret virksomhed med Legal Desk

Husk du nemt og hurtigt kan oprette din virksomhed online med Legal Desk. Det gælder hvad enten, det er en enkeltmandsvirksomhed, et ApS eller et A/S. Hvis du tilvælger vores registreringsservice, står vi også for at bekræfte selskabskapitalen.

Du kan læse mere om de forskellige typer virksomhed her.

Business
Borsen
Ekstra Bladet
Politiken
Leder

Dokumenter Privat

Dokumenter Erhverv