Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

16. december 2022

Skadesløsbrev

En af de mange måder hvorpå du kan stille sikkerhed for løbende gæld, er gennem et skadesløsbrev. Med skadesløsbrevet skaber du rum for, at du kan udvide din gæld. Læs mere om fordele og ulemper ved skadesløsbrevet her.

Hvad er et skadesløsbrev?

Hvis du har løbende gæld til en kreditor, kan du med et skadesløsbrev stille sikkerhed for, at vedkommende kan få sine penge igen. At din gæld er løbende betyder, at den endnu ikke er fastlagt, men hele tiden kan stige. Derfor bruges skadesløsbreve til at dække gæld fra fleksible lån som kassekredit eller alskyldserklæringer. 

Det er et krav for at tinglyse et skadesløsbrev, at der er angivet et maksimumbeløb for gældsforholdet. Har du f.eks. en kassekredit, skal du angive beløbsgrænsen for kassekreditten. Hvis skadesløsbrevet ikke bliver tinglyst, er det ikke gyldigt.

Fordelen ved skadesløsbrevet er, at du ikke behøver stifte nye pantebreve, hvis du har behov for at låne flere penge fra kreditor. Det betyder til gengæld også, at skadesløsbrevet kun er tilknyttet gældsforholdet mellem dig og din kreditor - du skal altså lave et nyt skadesløsbrev og tinglyse det igen, hvis du vil bruge skadesløsbrevet overfor en ny kreditor. 

Se hvordan Legal Desk fungerer. Artiklen fortsætter under videoen

Gældsudvidelse

Du kan som udgangspunkt altid udvide gælden i et skadesløsbrev, hvis der er ledig plads. Ledig plads vil sige, at din gæld ikke har ramt maksimumsbeløbet for skadesløsbrevet.

Overstiger din gæld maksimumsbeløbet for skadesløsbrevet, har din kreditor ikke sikkerhed for den del af gælden, som er oversteget.

Hvis du ønsker at udvide din gæld, fordi du ikke er nået maksimumsbeløbet i dit skadesløsbrev, kan du gøre dette ved at tage mere af kassekreditten. 

Du kan også bruge den resterende plads til at oprette et indbrudspantebrev. 

Indbrudspant

Hvis du har ledig plads i dit ejerpantebrev eller dit skadesløsbrev, kan du give pladsen til et almindeligt pantebrev, som også giver pant i din faste ejendom. Det smarte ved indbrudspant er, at det kan ‘snylte’ sig med på skadesløsbrevets plads på prioriteringslisten, hvis du går konkurs. Det betyder kort fortalt, at din kreditor har bedre chancer for at få sine penge tilbage med et indbrudspantebrev, hvis du går konkurs, end hvis I oprettede et nyt almindeligt pantebrev. Det skyldes, at et nyoprettet almindeligt pantebrev ville ryge nederst på prioriteringslisten - altså ville den anden kreditor ryge “bagerst i køen” til at få dækket gælden, hvis du går konkurs. Den garanti, som du stiller for kreditor er dermed højere med et indbrudspantebrev i skadesløsbrevet.

Indbrudspant er teknisk set et nyt pantebrev, og du kan derfor give det til en anden kreditor, end vedkommende som du gav skadesløsbrevet til. Du skal bare huske at meddele den første kreditor, hvis du laver indbrudspant i hans skadesløsbrev.

Hvis der allerede er stiftet indbrudspant på den ledige plads, er udgangspunktet, at indbrudspanten ikke kan blive “skubbet ud” af skadesløsbrevet.