Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

15. december 2022

Hvornår kan min arbejdsgiver kræve en lægeerklæring?

Det kan ske for os alle, at vi går hen og bliver syge og derfor bliver nødt til at tage en dag under dynen. Én sygedag kan blive til flere, men hvornår kan din arbejdsgiver kræve, at du har dokumentation for dit sygefravær? Få svaret i denne artikel.

Hvornår kan arbejdsgiver kræve dokumentation?

Tidligere var det først på fjerde sygedag, at din arbejdsgiver kunne kræve dokumentation for dit sygefravær, men dette er ikke længere tilfældet. Din arbejdsgiver kan nu fra første sygedag reelt kræve, at du kan dokumentere dit fravær. Det ses dog sjældent, at en arbejdsgiver kræver dokumentation for meget korte sygefravær, men hvis du er syg i længere tid, er det normalt at arbejdsgiveren kræver dokumentation herfor.

Hvilken form for dokumentation kan en arbejdsgiver kræve?

En arbejdsgiver kan kræve forskellige former for dokumentation ved dit sygefravær, herunder:

  • Friattest: En friattest er den form for dokumentation, som minder mest om den traditionelle lægeerklæring. For at få denne dokumentation skal du forbi en læge, som kan konstatere, at du er syg. Dokumentet udgør dit bevis til arbejdsgiveren på, at du rent faktisk fejler det, du siger.

  • Tro- og loveerklæring: En tro- og loveerklæring er et dokument, hvor du selv skriver under på, at du er syg, hvorefter den returneres til arbejdsgiveren. Her er det din egen vurdering af dit helbred, som du bekræfter. Hvis du underskriver en tro- og love erklæring, som herefter viser sig at være falsk, kan det dog få alvorlige konsekvenser. 

  • Mulighedserklæring: En mulighedserklæring er en form for dokumentation, hvor både du, din arbejdsgiver og en læge går sammen om at vurdere dit helbred. En sådan erklæring anvendes typisk i længere fraværsperioder, da formålet med erklæringen er at klarlægge tiltag, som kan få dig tilbage i arbejdet på en hensigtsmæssig måde. Læs mere om hensigtserklæringer her.

  • Varighedserklæring: En varighedserklæring er en erklæring, hvor din arbejdsgiver beder dig om at gå til din læge og få vurderet varigheden af dit sygefravær. Denne form for dokumentation kan din arbejdsgiver dog først kræve efter 14 dages sygefravær. 

Koster det noget at få en lægeerklæring?

Hvis det er din arbejdsgiver, som anmoder om dokumentation for dit sygefravær, er det som udgangspunkt også arbejdsgiveren, som skal betale udgiften hertil. Hvis andet er aftalt mellem dig og din arbejdsgiver, kan det dog være denne aftale, der er gældende. En friattest hos en læge koster typisk mellem 300-500 kr. 

Sådan virker Legal Desk

Sygedagpenge ved længerevarende fravær

Er dit sygefravær så alvorligt, at du ikke er i stand til at varetage dit arbejde inden for den nærmeste fremtid, har du måske muligheden for at modtage sygedagpenge. Som udgangspunkt kan de fleste søge om sygedagpenge, dog ikke hvis fraværet er selvforskyldt, forstået på den måde, at hvis du f.eks. har fået lavet kosmetiske operationer som ikke muliggør dit arbejde, er retten til sygedagpenge begrænset. Du kan maks. modtage 4.355 kr. (2019) pr. uge i sygedagpenge.

Du kan læse mere om sygedagpenge og om hvordan du søger dette her.