Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

16. december 2022

Hvad er RKI?

Hvis du skylder penge til eksempelvis en virksomhed, bank eller udlejer, kan du risikere at blive registreret i RKI. Læs med her og bliver klogere på, hvilke konsekvenser det har at være registreret i RKI og hvordan du kommer ud af RKI.

Kort om RKI

RKI, der også er kendt som Ribers, er Danmarks største register over “dårlige betalere”. Det er virksomheden Experian, der ejer RKI registret og som er den ledende leverandør af kredit informationer. RKI bruges af virksomheder, offentlige myndigheder og den finansielle sektor til at kreditvurdere en kunde, som både kan være en privatperson eller en virksomhed. Hvis du er registeret i RKI, så er det næsten helt udelukket at få kredit eller et lån.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

Sådan ender du i RKI

Har du modtaget adskillige regninger, rykkere og eventuelt opkald fra kreditorer, fordi du ikke kan betale, hvad du skylder, kan kreditorerne til sidst registrere dig i RKI. Dog skal kreditorerne være kunde hos Experian RKI registret, som de fleste danske virksomheder, offentlige myndigheder og den finansielle sektor er. Det betyder også, at de kreditorer, der ikke er kunde hos Experian RKI registre, ikke må true med at sende dig i RKI, hvilket typisk er mindre virksomheder. Derudover er det kun muligt for erhvervsdrivende med et aktivt CVR-nummer, at være kunde hos RKI registret. Det vil sige, at privatpersoner ikke kan registrere en anden person i RKI. Der gælder forskellige krav til, hvornår en kreditor må indberette dig til RKI. Det afhænger af, om der er tale om en virksomhed, offentlige myndigheder eller forsikringsselskaber, penge- og realkreditinstitutter. Dog skal du være fyldt 18 år for, at du kan blive registeret i RKI.

For en virksomhed gælder følgende:

  1. Beløbet skal være på mindst 200 kr.

  1. Virksomheden skal have sendt 3 skriftlige rykkere til skyldneren. I den sidste rykker skal skyldneren være blevet advaret om indberetning til RKI registret.

  2. Der må ikke være strid sagen. Det betyder, at begge parter skal være enige om, at den der er blevet advaret om registrering i RKI skylder penge.

For offentlige myndigheder gælder følgende:

  1. Beløbet skal være på mindst 7.500 kr.

  1. Den offentlige myndighed skal have sendt 3 skriftlige rykkere til skyldneren. I den sidste rykker skal skyldneren være blevet advaret om indberetning til RKI registret.

  1. Der skal gå 4 uger fra advarslen om registrering i RKI er modtaget, til at registreringen rent faktisk må ske.

For forsikringsselskaber, penge- og realkreditinstitutter gælder følgende:

  1. Beløbet skal være på mindst 1.000 kr.

  1. Forsikringsselskaber, penge- og realkreditinstitutter skal have sendt 3 skriftlige rykkere til skyldneren. I den sidste rykker skal skyldneren være blevet advaret om indberetning til RKI registret.

  1. Forsikringsselskaber, penge- og realkreditinstitutter er underlagt Finanstilsynets regler. Det betyder, at de først må indberette en skyldner til RKI, når sagen har været behandlet i civilretten eller fogedretten.

Hvad sker der, hvis jeg bliver registreret i RKI?

Hvis du bliver registreret i RKI, vil du modtage en skrivelse med oplysninger om registreringen. Skylder du mere end 1.000 kr. og kreditor kan dokumentere gælden (f.eks. i form af en regning eller lignende), vil registreringen af dig være tilgængelige for alle Experians kunder. Hvis du skylder under 1.000 kr., vil du være i et lukket registrer, der ikke er tilgængeligt for Experians kunder. Hvis virksomheder finder ud af, at du er registreret i RKI, vil de ofte kræve, at du betaler forud eller kontant. Du kan derfor stadig købe forbrugsgoder såsom bil og rejser, det kræver blot, at du betaler kontant.

Det har dog ret alvorlige konsekvenser, hvis du bliver registreret i RKI og det vil gøre din hverdag mere besværlig. Du kan for det første ikke optage lån, men derudover vil du eksempelvis også få spærret dit benzinkort, blive nægtet i at oprette mobilabonnementer, og købe noget afbetaling.

Er jeg i RKI?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er registreret i RKI, kan du nemt og gratis tjekke det online på dininfo.dk. Du skal blot logge ind med dit NemID.

Hvad hvis jeg er uenig med registrering i RKI

Hvis du mener, at der er tale om en fejl, kan du gøre indsigelse mod registreringen. Du kan sende en klage til Forbrugerservice. Hvis du er utilfredse med behandlingen af sagen eller registreringen bliver fastholdt, kan du derefter klage til Datatilsynet.

Hvor længe er jeg registreret i RKI?

Du kan maksimalt være registreret i RKI i 5 år. Efter de 5 år bliver registreringen slettet, selvom du ikke har betalt din gæld. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at gælden ikke forsvinder efter de 5 år. Du skylder stadig penge, du står bare ikke i RKI for den gæld længere. Kreditor kan altså stadig forsøge at få dig til at betale ved eksempelvis at tage dig i fogedretten. Selvom du ikke har betalt efter de 5 år og registreringen er blevet slettet, kan du ikke registreres for den samme gæld igen.

Hvordan kommer jeg ud af RKI?

Der er to måder at komme ud af RKI på.

1. Du kan betale din gæld

Denne løsning er hensigtsmæssig, hvis du har penge til at betale hele din gæld til en eller flere kreditorer, som du skylder penge. Hvis du har flere kreditorer, som du skylder penge og du kun har råd til at betale den kreditor, der har sendt dig i RKI, er denne løsning ikke en god ide, da de andre kreditorer kan ende med at registrere dig i RKI, fordi de ikke får tilbagebetalt det du skylder dem. Det betyder, at du dermed vil blive stillet endnu dårligere, da der vil gå endnu længere tid, inden du kommer ud af RKI.

2. Du kan lave betalingsaftaler med dine kreditorer

Denne løsning er den mest konstruktive løsning, der gavner dig nu og i fremtiden. Ved at forhandle med dine kreditorer om et realistisk afdrag, kan du på sigt komme ud af RKI og blive ude af RKI. I de fleste tilfælde bliver du først slettet i RKI, når al din gæld er betalt.

Når du har betalt alt, hvad du skylder til din kreditor/kreditorer, kan du blive slettet fra RKI. Det er kreditor, der skal bede RKI om at slette dig. Det betyder, at du skal gøre kreditor opmærksom på, at du har betalt din gæld og at de skal slette dig.

Kan jeg optage et lån, selvom jeg står i RKI?

Formålet med RKI registret er, at give virksomheder mulighed for at kreditvurdere mulige kunder inden de indgår en aftale med dem. Når en virksomhed støder på en “dårlig betaler”, er det næsten umuligt for kunden at låne penge eller købe på afbetaling. Dog er der virksomheder, der tilbyder kviklån og reklamere med, at du kan låne penge, trods du er i RKI. Det er dog en meget dårlig ide, at tage sådan et lån, da der typisk er tale om enormt høje renter og tvivlsomme inddrivelsesmetoder. Et sådan lån resulterer i, at du på kort tid skylder mange flere penge, end hvad du lånte til at starte med og på den måde kommer du aldrig ud af RKI.