Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

02. april 2024

Lukkeloven

Loven om detailsalg fra butikker, også kaldet lukkeloven, bestemmer reglerne for, hvornår de omfattede butikker må holde åbent. Vil du vide mere om de generelle lukketider og lovens undtagelser, kan du læse med her.

Hvad er lukkeloven?

Lukkeloven er den lov, der bestemmer reglerne for butikkers åbningstider, og hvornår de skal holde lukket. Den gælder for butikker med detailsalg, herunder salg af varer i mindre mængder til privatpersoner. Reglerne vedrører altså ikke salg af tjenesteydelser. 

Hvis der i de omfattede butikker også bliver drevet selvstændig erhvervsvirksomhed med servering af mad- og drikkevarer, så skal butikkerne også følge de gældende regler på dét område.

Lukkeloven gælder ikke for apoteker, selvom der foregår detailsalg i denne type butik. 

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Hvad er de generelle lukketider?

Lukkeloven har siden 2012 været liberaliseret på en sådan måde, at butikker med detailsalg må holde åbent alle ugens dage, dog med undtagelse af helligdage, grundlovsdag og juleaftensdag samt efter kl. 15 på nytårsaftensdag. 

Helligdagene omfatter:

 • Nytårsdag
 • Skærtorsdag
 • Langfredag
 • 1. og 2. påskedag
 • Kristi Himmelfartsdag
 • 1. og 2. pinsedag
 • 1. og 2. juledag. 

Gælder lukketider for mindre dagligvarebutikker?

Reglerne for lukketider på helligdage gælder ikke mindre dagligvarebutikker, som har en årlig omsætning på mindre end 43,4 millioner kroner inklusiv moms og punktafgifter (2024), hvis de har indsendt en revisorerklæring til Erhvervsstyrelsen. 

Mindre dagligvarebutikker kan derfor også holde åbent på de førnævnte helligdage, grundlovsdag og juleaftensdag samt efter kl. 15 på nytårsaftensdag. Væsentligt er, at der skal være tale om butikker, der hovedsageligt sælger dagligvarer.

De mere lempelige regler gælder også for nye butikker, hvis budgetterede omsætning for det første regnskabsår ikke overstiger beløbet på 43,4 millioner kroner. Her er det også et krav, at butikken skal have indsendt en revisorerklæring til Erhvervsstyrelsen.

Dagligvarebutikker, der har en årlig omsætning på under 18,7 millioner kroner inklusiv moms og punktafgifter kan holde åbent på samme vis uden at indsende en revisorerklæring. De skal dog til enhver tid kunne dokumentere, at deres omsætning ikke overstiger beløbskravet.

Hvilke butikker er ikke omfattet af lukkeloven?

Overordnet set er visse butikker undtaget fra reglerne om lukketid. Det gælder blandt andet følgende butikker:

 • Bagerbutikker
 • Butikker i udstillingslokaler, forlystelseshaver, dyreparker og lignende
 • Butikker beliggende i jernbarnestationer og rutebilsstationer, såfremt de ikke overstiger en nærmere bestemt beløbsgrænse
 • Butikker beliggende i lufthavne
 • Byggemarkeder
 • Markeder, udstillinger, messer, dyrskuer, homeparties og lignende

Hvordan bliver en overtrædelse af lukkeloven straffet?

Tilsidesætter du som butik de gældende regler for lukketider, bliver du som udgangspunkt straffet med en bøde. Når bødens størrelse bliver fastsat, bliver der taget særligt hensyn til den økonomiske fordel, som butikken enten har opnået, eller den økonomiske fordel, som butikken forsøgte at opnå.