Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

15. december 2022

Registreret partnerskab

Efter ændringer i Ægteskabsloven er det ikke længere muligt at indgå registreret partnerskab. Til gengæld har par af samme køn nu ret til at indgå ægteskab. I denne artikel forklarer vi, hvad ændringen i Ægteskabsloven betyder for folk, der allerede er i registreret partnerskab, og hvordan de kan omdanne deres registrerede partnerskab til et ægteskab.

Hvad betyder registreret partnerskab?

Registreret partnerskab var tidligere en juridisk definition for to personer af samme køn, der lod deres partnerskab registrere hos kommunen, da Ægteskabsloven (lov om ægteskabs indgåelse og opløsning) bestemte, at de ikke kunne blive gift på traditionel vis. I 2012 blev Ægteskabsloven ændret, hvilket blandt andet betyder, at par af samme køn kan indgå ægteskab på samme vilkår som par af forskelligt køn. Med denne ændring blev loven om registreret partnerskab ophævet og det er altså ikke længere muligt at indgå registreret partnerskab i Danmark.

Hvis I er i registreret partnerskab

Selvom loven om registreret partnerskab er ophævet, er den fortsat gældende for de par, der har indgået registreret partnerskab. Det betyder, at I kan fortsætte uændret i jeres registrerede partnerskab og ikke er forpligtede til at gøre noget. Det er dog også muligt at omdanne et registreret partnerskab til et ægteskab.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

Sådan omdanner I registreret partnerskab til ægteskab

Hvis I vil omdanne jeres registrerede partnerskab til ægteskab, skal I udfylde en digital blanket på borger.dk, som I skal indsende til den kommune, hvor det registrerede partnerskab er indgået. Herefter ændrer kommunen partnerskabet til et ægteskab og sender en vielsesattest til jer. Hvis I ikke har mulighed for at udfylde blanketten digitalt, fordi I eksempelvis er fritaget fra NemID, skal I kontakte kommunen.

Arveregler for registreret partnerskab

Arvereglerne for et registreret partnerskab er de samme som ved ægteskab. Det betyder blandt andet, at den længstlevende i det registrerede partnerskab kan sidde i uskiftet bo efter samme regler, som gælder for ægtefæller. Læs mere om arveregler i vores artikel om arveregler for ægteskab.