11. juni 2025
Går du på en SU-berettiget uddannelse, er du som udgangspunkt berettiget til at modtage SU i sommerferien. Er din uddannelse opdelt i flere trin, såsom en bachelor og en kandidat, kan du også få SU i sommerferien mellem de to uddannelser, hvis visse betingelser er opfyldt. Få svar på, om du kan få SU i sommerferien her.
Hvis du starter på en ny videregående eller privat SU-godkendt uddannelse den 1. juli 2025 eller senere, vil du være omfattet af de nye SU-regler, der træder i kraft fra 2027. Med de nye regler bliver det maksimale antal SU-klip reduceret fra 70 til 58 klip.
Hvis du er berettiget til at modtage SU på din nuværende uddannelse, vil du også modtage SU i de måneder, hvor du har sommerferie fra uddannelsen. Det afgørende i denne sammenhæng er, at du stadig er indskrevet på uddannelsen i sommerferien, samt at uddannelsesforløbet er uafbrudt. Du modtager ikke SU i den sommerferie, der kommer efter, at du har afsluttet din uddannelse, medmindre du skal læse videre på en overbygning eller lignende.
Går du på en videregående uddannelse, har du ret til 70 SU-klip, som svarer til en samlet studietid på seks år. De 70 SU-klip gælder samlet for bachelordelen og overbygningen. Du skal i denne sammenhæng være opmærksom på, at en bacheloruddannelse og en overbygning er to forskellige uddannelser, men går under betegnelsen “trindelte” uddannelser. Det betyder, at du også vil have mulighed for at modtage SU i perioden mellem de to uddannelser, hvis visse betingelser er opfyldt.
Med de nye regler bliver det særligt vigtigt at overveje dit SU-forbrug, når du læser en videregående uddannelse. SU i sommerferien tæller som almindelige SU-klip, og med det lavere antal klip (58 i stedet for 70), kan det få betydning for dig, der planlægger at tage en overbygning eller risikerer at blive forsinket i studiet. Studerende med varigt handicap eller enlig forsørgerstatus kan dog fortsat få op til 70 klip.
Du kan altid logge ind på minSU for at se, hvor mange SU-klip du har brugt, og hvor mange du har tilbage - både for dine tidligere og nuværende uddannelser.
Når du har afsluttet første del af en trindelt uddannelse, f.eks. en bacheloruddannelse, og skal i gang med overbygningen, har du også mulighed for at modtage SU i sommerferien mellem de to trin, hvis du:
At du skal begynde på overbygningen efter højst to hele kalendermåneders ferie betyder, at du skal gå direkte fra bacheloruddannelsen videre til overbygningen. Holder du således orlov i et år, er du ikke berettiget til at modtage SU i sommerferien efter afslutningen af uddannelsen.
Som det sidste punkt nævner, er det vigtigt, at du selv søger om SU til overbygningen, da din tidligere SU ikke automatisk bliver overført fra bachelorniveau til overbygningen. Hvis du ikke søger SU inden tidsfristen for overbygningen, betragter Uddannelses- og Forskningsstyrelsen det som om, at du har fravalgt SU i månederne mellem uddannelserne.
Hvis du er omfattet af de nye SU-regler, bør du overveje, om det er hensigtsmæssigt at bruge SU-klip i sommerferien mellem din bachelor og kandidat. Du kan eventuelt undlade at søge SU i denne periode og i stedet “opspare” klippene til senere i uddannelsen, hvor du måske har større behov for dem.
Vi har herunder listet en række af de trindelte uddannelser, hvor du har mulighed for at modtage SU i sommerferien mellem uddannelserne:
En ungdomsuddannelse, f.eks. en gymnasial uddannelse, og en videregående uddannelse betragtes ikke som trindelte uddannelser, hvorfor du ikke kan modtage SU i sommerferien efter, at du har afsluttet ungdomsuddannelsen. Det gælder også, selvom du søger direkte ind på en videregående uddannelse, efter du har afsluttet ungdomsuddannelsen. Ligeledes gælder det også for andre uddannelser, der ikke er trindelte, samt hvis du efter en uddannelse tager enkeltfag eller påbegynder supplering.
Hvis du ønsker at tage et SU-lån, kan du læse mere om fordelene og ulemperne her.