Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

09. januar 2024

Værnepligt

Alle mænd i Danmark har værnepligt. Det betyder, at de får en indkaldelse til Forsvarets Dag (session) i det år, hvor de fylder 18 år. Nogle erklæres egnet til værnepligtstjeneste, andre gør ikke. Vi forklarer her, hvad den danske værnepligt indebærer.

Hvad er værnepligt?

Alle mænd med fast ophold i Danmark får automatisk en indkaldelse til Forsvarets Dag via Digital Post eller brev i det år, de fylder 18 år. At være værnepligtig betyder, at man skal aftjene en tid hos det danske forsvar, hvis man bliver erklæret egnet eller begrænset egnet og trækker et lodnummer, der giver indkaldelse til et tjenestested efter Forsvarets eller Beredskabsstyrelsens behov. Det er dog muligt for den værnepligtige at indgå aftale om værnepligtstjenesten i forhold til tjenestested og tidspunkt.

Værnepligtsuddannelsen kaldes Basisuddannelsen og indeholder blandt andet våbenuddannelse, felttjeneste, førstehjælp, brandbekæmpelse og miljøuddannelse. Når man har gennemført Basisuddannelsen, har man pligt til at stå til rådighed i tre år. Rådighed indebærer løsning af eventuelle totalforsvarsopgaver for det danske samfund.

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

Har kvinder værnepligt?

Danske kvinder har ikke, på samme måde som danske mænd, værnepligt. Men kvinder har ret til at gennemføre værnepligtstjeneste på lige vilkår som mændene, hvis de ønsker. Dog er kvinder ikke bundet af pligten, og kan eksempelvis opsige værnepligtsaftalen undervejs.

Alle danske kvinder, der fylder 18 år får en invitation om at møde op til Forsvarets Dag samt information om de uddannelsesmuligheder forsvaret tilbyder. Da det blot er en invitation, og valget om at aftjene værnepligt er frivillig, kan kvinder ansøge om at komme til Forsvarets Dag på et senere tidspunkt, hvis tidspunktet, hvor de modtager invitationen ikke passer. 

Militærnægter

Det er muligt at søge om at blive militærnægter, hvis det at aftjene værnepligt er uforeneligt med ens samvittighed. Det er dog først muligt at søge om at blive militærnægter, når man har modtaget indkaldelsesordren, det vil sige den endelige indkaldelse til værnepligten. Læs mere om hvad det indebærer at være militærnægter, og hvordan man søger om det her.

Hvad er tjenestetiden?

Tjenestetiden for værnepligtige er typisk fire måneder, dog er der nogle undtagelser, der er følgende:

  • Værnepligten i Den Kongelige Livgarde er 8 måneder.

  • Værnepligten i Gardehusarregimentets Hesteskadron er 12 måneder.

  • Værnepligten på Kongeskibet Dannebrog er 9 måneder.

Løn som værnepligtig

Som værnepligtig får du en månedsløn på 8.492,76 kr. før skat og et skattefrit beløb til kost, der svarer til 249 kr. pr. kalenderdag. Begge takster er senest opdateret i oktober 2023. Derudover får du som værnepligtig også logi og gratis transport med offentligt transport til og fra ens hjem og tjenestestedet.

Hvordan foregår Forsvarets Dag?

Forsvarets Dag, tidligere kaldt session, er den dag, hvor de indkaldte mænd (og kvinder) skal møde op og erklæres egnet, begrænset egnet eller uegnet til at aftjene værnepligt. Forsvarets Dag bliver afholdt næsten hver dag rundt omkring i landet, herunder Høvelte, Slagelse, Fredericia, Herning, Aalborg og i nogle bestemte uger på Bornholm.

For at finde ud af, hvem der er egnet, skal alle igennem:

  1. Information om Forsvaret og de uddannelses- og jobmuligheder, der er i Forsvaret

  2. Skriftlig prøve (Logisk tænkning, matematik, dansk og figursammensætning)

  3. Helbredsundersøgelse

  4. Sessionsbehandling og trækning af lodnummer

  5. Personlig vejledning

Hvordan erklæres man egnet?

Når alle prøverne er gennemført, modtager man en egnethedsvurdering, der afgør om man skal trække et lodnummer eller ej. Der er tre kategorier i forhold til egnethedsvurdering, der er følgende:

  • Egnet - Hvis man bliver vurderet egnet, skal man trække et lodnummer, for at finde ud af om man skal aftjene værnepligt.

  • Begrænset egnet - Hvis man bliver vurderet begrænset egnet, skal man stadig trække et lodnummer, men man bliver kun indkaldt, hvis man ønsker det.

  • Uegnet - Hvis man bliver vurderet til uegnet, kan man ikke aftjene værnepligt. Dog er det muligt at søge om ny sessionsbehandling tidligst et halvt år efter Forsvarets Dag eller søge om en ny egnethedsvurdering via Forsvarets hjemmeside.

Lodtrækning

Hvis man vurderes til at være egnet eller begrænset egnet, skal man trække et nummer, der enten afgør om man skal aftjene værnepligt eller ikke skal. Hvis man trækker et såkaldt frinummer, er man fritaget fra at skulle aftjene værnepligt, men det er dog muligt at melde sig som frivillig, hvis man gerne vil. Når man melder sig frivilligt, kan man selv bestemme indkaldelsestidspunktet (hvornår man skal starte værnepligten) samt stedet (ved ledige pladser) ved at underskrive en aftale om værnepligtstjeneste.

Det er forskelligt fra år til år, hvad lodnummergrænsen er, det vil sige det nummer, der bestemmer om et nummer er et frinummer. Det der afgør lodnummergrænsen, er antallet af frivillige, der har søgt om værnepligt. Hvis man ikke trækker frinummer, får man mulighed for at ønske, hvor man vil aftjene værnepligt i tilfælde af, at man bliver indkaldt på nummeret.

På selve sessiondagen får alle mundligt besked på, hvad lodnummeret betyder.

Som hovedregel vil lodnummergrænsen være lav, hvis der er mange frivillige, hvis der er få frivillige vil lodnummergrænsen være høj.

Hvornår får man svar på om man skal aftjene værnepligt?

Hvis man ikke har trukket frinummer, får man skriftligt svar på om man skal aftjene værnepligt enten i maj eller november, afhængigt af, hvornår man har været til session.

  • Har man været på session fra 1. april til 30. september modtager man skriftligt svar i november.

  • Har man været på session fra 1. oktober til 31. marts modtager man skriftligt svar i maj.

Hvis man bliver indkaldt til at aftjene værnepligt, vil man modtage sin indkaldelsesordre ca. tre måneder inden værnepligten starter. Indkaldelsesordren sendes til ens digitale postkasse.