Hvad sker der, når en fremtidsfuldmagt træder i kraft, og hvad har den fuldmægtige egentlig beføjelse til? Gælder der krav til dokumentation, og er den fuldmægtige erstatningsansvarlig, hvis vedkommende misbruger sin bemyndigelse? Læs artiklen og få svarene – du kan oprette din fremtidsfuldmagt med Legal Desk allerede i dag.
Kun 159,-
Inkl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 min.
I reelt tidsforbrug
Fremtidsfuldmagt
Nemt og hurtigt – vi hjælper dig hele vejen
Udfyld og modtag straks
Få hjælp til registreringen
Gyldig hos myndighederne
Skræddersyet til dine behov
+275.000 har allerede valgt Legal Desk
100% tilfredshedsgaranti
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 159,-
Inkl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 min.
I reelt tidsforbrug
Fremtidsfuldmagt
Nemt og hurtigt – vi hjælper dig hele vejen
Udfyld og modtag straks
Få hjælp til registreringen
Gyldig hos myndighederne
Skræddersyet til dine behov
+275.000 har allerede valgt Legal Desk
100% tilfredshedsgaranti
For at en fremtidsfuldmagt kan træde i kraft, kræver det, at fuldmagtsgiveren ikke længere kan varetage sine egne interesser grundet sygdom, nedsat funktionsevne eller lignende. Herefter skal enten fuldmagtsgiveren eller den fuldmægtige anmode Familieretshuset om godkendelse af fuldmagten.
Du kan lave din egen fremtidsfuldmagt med Legal Desk her.
Da Familieretshuset skal være sikre på, at fuldmagtsgiver ikke kan varetage sine egne interesser, kræver de ofte dokumentation i form af lægeerklæring eller lignende. Dokumentationen skal vedlægges anmodningen og kun hvis anmodningen godkendes, er fremtidsfuldmagten sat i kraft.
Du kan anmode Familieretshuset om at sætte din fremtidsfuldmagt i kraft her.
Når fremtidsfuldmagten er trådt i kraft, kan den fuldmægtige træffe beslutninger på vegne af fuldmagtsgiveren. Den fuldmægtige skal som udgangspunkt handle “som fuldmagtsgiver selv ville have gjort”. Den fuldmægtige er hermed blevet repræsentant for fuldmagtsgiveren, hvorfor det også medfører et vist ansvar.
Hvad den fuldmægtige har beføjelse til står beskrevet i fuldmagten. Typisk angives der specifikke områder, hvor den fuldmægtige kan træffe beslutninger på vegne af fuldmagtsgiveren. Disse områder kan variere fra fuldmagt til fuldmagt, hvorfor det er vigtigt at være klar i sproget, hvis der er områder, der ikke gives adgang til. Typiske områder, hvor der gives beføjelse til, er de økonomiske og personlige beslutninger.
Vedrørende økonomiske beslutninger har den fuldmægtige beføjelse til:
at indgå retshandler
at varetage fast ejendom, herunder at sælge
at Indfri lån
at indsætte penge i banken
at investere penge
at ansøge om pengemidler.
Vedrørende personlige beslutninger har den fuldmægtige beføjelse til:
at ansøge kommunen om midler
at klage over afgørelser
at få aktindsigt i dokumenter om fuldmagtsgiver
at få indsigt i personlige dokumenter om helbred.
I praksis fungerer en fuldmagt på den måde, at den fuldmægtige aktivt selv skal foretage de handlinger, som fuldmagtsgiveren ville have gjort. Hvis fuldmagtsgiverens hus skal sælges, er det den fuldmægtige, som skal finde ejendomsmægler og forhandle med købere. Og hvis fuldmagtsgiver skal have betalt regninger, er det den fuldmægtige, som aktivt skal betale disse regninger. Alle udgifter betales naturligvis fra fuldmagtsgiverens konto, hvorfor det ikke koster noget at være fuldmægtig.
Hvad der menes med “som fuldmagtsgiver selv ville have gjort” er en konkret vurderingssag. Dog gives der i visse tilfælde et vist frirum til den fuldmægtige. Dette frirum gælder f.eks. gaver til særlige anledninger såsom fødselsdag og jul. Den fuldmægtige er her berettiget til at købe gaver til de nærmeste, uden at fuldmagtsgiver skal give adgang til dette, da det anses for almindelig adfærd.
Hvis den fuldmægtige har fået beføjelse til at træffe økonomiske beslutninger, så kan den fuldmægtige foretage handlinger, som vedkommende vurderer vil være til gavn for fuldmagtsgiveren. Som fuldmægtig skal du dog være opmærksom på, at din egen økonomi skal holdes adskilt fra fuldmagtsgiverens økonomi, samt at du skal samle dokumentation for de handler, du foretager dig på vegne af fuldmagtsgiveren.
Når den fuldmægtige skal benytte sig af fremtidsfuldmagten, behøver vedkommende som udgangspunkt ikke at kunne dokumentere, at de har fået bemyndigelse hertil. Grunden til dette er, at afgørelsen om ikrafttrædelsen af fremtidsfuldmagten bliver tinglyst i personbogen og derfor er offentlig tilgængelig. Dermed kan tredjeparter, som den fuldmægtige handler med på fuldmagtsgivers vegne, selv undersøge omfanget af fuldmagten og sikre, at den fuldmægtige er legitimeret.
Hvis den fuldmægtige træffer beslutninger, som falder uden for, hvad fuldmagten giver adgang til eller foretager handlinger, som er kraftigt modstridende med, hvad fuldmagtsgiver selv ville have gjort, kan den fuldmægtige blive erstatningsansvarlig. Der er dog et krav om, at fuldmagtsgiver skal have lidt et tab, som skyldes den fuldmægtiges culpøse eller uagtsomme handling.
Læs mere om, hvorfor du bør lave en fremtidsfuldmagt her
Med Legal Desk behøver du ikke bestille tid hos en advokat – du kan gå i gang med det samme. Det er hurtigere, nemmere og 4.000 kr. billigere end advokatprisen. Det eneste, det kræver, er, at du udfylder vores online formular, der stiller dig de samme spørgsmål, som en advokat ville. På baggrund af dine svar vil dit dokument blive udarbejdet, og du vil modtage det straks efter, du har betalt – klar til underskrift.