Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk
Gavebrev
dit dokument oprettes...
10 min.
Det tager 10 min. i reelt tidsforbrug, at udfylde gavebrev

Hvor mange penge må man give sin børn?

Det korte svar er, at du må give så mange penge til dine børn, som du har lyst til. Du skal blot være opmærksom på den afgift, der bliver pålagt pengegaver, der overstiger 71.500 kr. (2023). Læs mere om gaveafgift og hvordan du minimerer den, og opret gavebrev, der sikrer modtager over for myndighederne.

Hos LegalDesk

Pris: 349,-

Inkl. moms

Traditionel advokat

Spar 1.500,-

Ift. traditionel advokat

Tidsforbrug

10 min.

I reelt tidsforbrug

Hvad er en afgiftsfri gave?

Som forælder har du ret til årligt at give dit barn op til 71.500 kr. (2023) i gave uden at skulle betale gaveafgift. Skal du give en større gave end dette, skal du som udgangspunkt betale 15 pct. af gavens værdi i gaveafgift. 

Retten til at give en afgiftsfri gave er en personlig ret, som hver forælder har. Det betyder, at du sammen med din ægtefælle/samlever kan give hvert af dine børn op til 143.000 kr. (2023) årligt i gave uden at skulle betale 15 pct. af beløbet i gaveafgift.

Når du giver dit barn en større gave, anbefaler vi, at du opretter et gavebrev, som kan hjælpe dig og dit barn med at dokumentere størrelsen på gaven over for offentlige myndigheder, såsom SKAT. 

Sådan anmelder du og betaler gaveafgift til SKAT

Gavebrev

Et gavebrev er et skriftligt dokument, der dokumenterer, at du har givet en anden person en større gave. Gavebrevet kan indeholde informationer om de vilkår, der gælder for gaven – eksempelvis, hvem der skal betale gaveafgiften. I gavebrevet kan du også bestemme, om gaven skal være særeje for modtageren. Hvis gaven gøres til særeje, betyder det, at gaven ikke skal deles med modtagerens ægtefælle i tilfælde af separation eller skilsmisse senere hen. Du kan læse mere om særeje her.

Opret gavebrev med Legal Desk

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

video

Hvordan kan jeg undgå gaveafgift?

Hvis du gerne vil give en gave til dit barn, som overstiger 71.500 kr. (2023) i værdi, kan du som udgangspunkt ikke komme uden om betalingen af gaveafgift på 15 pct. Alternativt kan du overveje at give et anfordringslån i stedet. 

Hvad er et anfordringslån?

Et anfordringslån er et lån, der typisk gives fra forælder til barn, da det er et lån med meget fordelagtige vilkår. Anfordringslån er som regel rentefrie, og betingelserne for lånet (såsom krav til tilbagebetaling) er oftest meget vagt formuleret eller ikke-eksisterende. 

Du kan derfor benytte anfordringslånet til at give en større pengegave her og nu, hvorefter du årligt nedskriver lånet med et beløb, der ligger lige under grænsen for gaveafgiften. Vær her opmærksom på, at satsen for gaveafgift ændrer sig fra år til år - dog bliver den næsten altid forhøjet.

Opret anfordringslån nemt og hurtigt her

Opret gavebrev med Legal Desk

Du opretter et gavebrev ved at udfylde vores formular. På baggrund af dine svar, bliver gavebrevet udarbejdet automatisk med det samme og du får adgang til det færdige dokument, så snart betaling er gennemført. 

Gavebrevet skal underskrives af giver og modtager for at blive gyldigt, hvilket kan gøres hurtigt og sikkert med NemID.