Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

04. januar 2024

Aktiebeskatning

Har du tjent penge på at handle med danske eller udenlandske aktier, skal SKAT have en bid af kagen. Har du derimod tabt penge på dine handler, kan du modregne tabet i andre positive aktieindkomster. Hvor meget, du skal betale i skat, afhænger af størrelsen på din gevinst. Bliv klogere på reglerne for aktiebeskatning her.

Hvad er aktieskat?

Når du sælger gevinstgivende aktier eller modtager aktieudbytte, skal du betale skat af indtjeningen. Den skat, du bliver pålagt at betale, kaldes for aktieskat og er lovpligtig at betale, på samme måde som med almindelig indkomstskat.

Aktieskat og indkomstskat er dog ikke det samme, da trækprocenten er forskellig. Det kan du læse mere om i det kommende afsnit.

Den skattepligtige indtjening bliver kaldt for aktieindkomst og består af forskellen mellem afståelsessummen og anskaffelsessummen for aktier og det fulde beløb for udbetalt aktieudbytte.

Aktieindkomst er dermed kun gevinsten og ikke hele det beløb, som du får ind på kontoen, når du sælger en aktie. Ved udbetaling af udbytte er det dog hele beløbet, der bliver betragtet som aktieindkomst.

Eksempel: Andrea købte aktier i Legal A/S i 2018 til en samlet værdi på 50.000 kr. Efter to års optur er aktierne steget til en samlet værdi på 85.000 kr., og Andrea vil nu sælge aktierne. Andreas aktieindkomst og dermed den skattepligtige indtjening udgør 35.000 kr., da dette er forskellen mellem anskaffelsessummen og afståelsessummen.

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Hvor meget skal jeg betale i aktieskat?

Hvor meget du skal betale i aktieskat, afhænger af størrelsen på din aktieindkomst. Jo større din aktieindkomst er, jo flere penge skal du betale i skat. Selve trækprocenten – altså, den procentdel du skal betale i skat – er dog ens for alle. Bemærk, at trækprocenten ikke er den samme procentsats som den, der gælder for din almindelige lønindkomst.

Ved aktieindkomst skal du forholde dig til to trækprocenter: 27 procent og 42 procent.

Har du optjent en aktieindkomst på under 61.000 kr. (2024), bliver denne aktieindkomst beskattet med 27 procent. Overstiger din aktieindkomst grænsen på 61.000 kr., skal du betale 42 procent i skat af det beløb, der overstiger grænsen, mens de første 61.000 kr. stadig kun beskattes med 27 procent. Aktieskat fungerer dermed på samme måde som topskat.

Eksempel: Andrea har solgt aktier i Legal A/S, hvor hun har opnået en aktieindkomst på 75.000 kr. Af disse 75.000 kr. skal Andrea betale 27 procent i skat af de første 61.000 kr. (2024), hvilket er 16.470 kr. til skat. Af den resterende aktieindkomst på 14.000 kr. (75.000 – 57.200), skal Andrea betale 42 procent i aktieskat, hvilket er 5.880 kr. til skat. Samlet set skal Andrea altså betale 22.350 kr. til skat af hendes aktieindkomst. 

Hvis du har en ægtefælle, så bliver beløbsgrænsen på 61.000 kr. fordoblet til 122.00 kr. (2024). Det betyder, at du kan nøjes med at betale 27 procent af din aktieindkomst, så længe indkomsten ikke overstiger 122.00 kr. Overstigende aktieindkomst beskattes med 42 procent. 

Hvornår skal jeg betale aktieskat?

Du skal først betale aktieskat af din aktieindkomst, når du realiserer gevinsten – det vil sige, når du sælger aktierne. Når du har solgt dine aktier med gevinst, bliver aktieskatten som udgangspunkt opkrævet i forbindelse med offentliggørelsen af din årsopgørelse i løbet af marts måned.

For at undgå et skattesmæk kan det derfor være en fordel selv at holde styr på, hvor meget du skal betale i skat af din aktieindkomst, så du kan lægge beløbet til side, når du sælger aktierne.

Fradrag for tab på aktier

Hvis du har tabt penge på din investering i en eller flere aktier, kan du modregne tabet i en eventuel gevinst fra en eller flere andre aktier eller udbytter.

Har du eksempelvis tabt penge på én aktie, mens du har tjent penge på en anden eller modtaget udbytte, kan du modregne tabet i denne gevinst. Ved at modregne tabet, mindsker du det beløb, som du ellers ville have betalt i skat af din aktieindkomst.

For at kunne udnytte et tab på aktier, skal det indberettes på din årsopgørelse. Når du har indberettet et tab, fratrækker SKAT automatisk tabet i anden positiv aktieindkomst. Har du ikke anden positiv aktieindkomst, eller overstiger tabet din positive aktieindkomst, bliver det gemt til fremtidige år. Er du gift, og har din ægtefælle en positiv aktieindkomst, bliver dit tab modregnet i din ægtefælles aktieindkomst.

Vil du vide mere om aktier, kan du blive klogere her