Der kan være forskellige grunde til, at I ønsker at ophæve jeres særeje, og i stedet ønsker at få formuefællesskab (delingsformue). Vi forklarer, hvordan I med Legal Desk nemt og sikkert kan ophæve jeres særeje.
Kun 599,-
Inkl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
5 - 10 min.
I reelt tidsforbrug
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur
Ophævelse af særeje
Sikrer den længstlevende ægtefælle
Udfyld og modtag straks
Underskriv digitalt
Inkl. tinglysning
Alle dokumenter samlet ét sted
Mere end 275.000 tilfredse kunder
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 599,-
Inkl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
5 - 10 min.
I reelt tidsforbrug
Ophævelse af særeje
Sikrer den længstlevende ægtefælle
Udfyld og modtag straks
Underskriv digitalt
Inkl. tinglysning
Alle dokumenter samlet ét sted
Mere end 275.000 tilfredse kunder
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
Når I gifter jer, får I automatisk formuefællesskab, der også er kendt som delingsformue. Det betyder, at I skal dele jeres formuer, hvis I bliver skilt eller hvis en af jer går bort. Du kan læse mere om dette i vores artikel om formuefællesskab.
Hvis I ønsker, at der skal gælde andre forhold i jeres ægteskab, kan I lave en ægtepagt om særeje. En ægtepagt om særeje bestemmer, at I ikke skal dele jeres formuer, hvis I bliver skilt, og den bestemmer, hvad der skal ske med jeres formuer, når en af jer går bort. Læs mere om dette i vores artikel om særeje.
Muligheden for at ophæve et særeje afhænger af, hvordan særejet er blevet stiftet. Særeje kan stiftes på to forskellige måder.
I kan selv stifte særeje ved at lave en ægtepagt, der bestemmer, at enten en del eller alt hvad I ejer, skal være særeje.
Andre kan stifte særeje for ejendele eller penge, I eksempelvis modtager i gave eller i arv. Hvis en af jer eksempelvis arver en stor sum penge, kan personen, der efterlader sig arven, bestemme, at denne sum penge skal være særeje.
Hvis I selv har stiftet særeje med en ægtepagt, kan I vælge at ophæve særejet. Det kræver dog, at I begge er enige om det. En ægtepagt kan altså ikke ophæves af kun den ene ægtefælle. Hvis I ønsker at ophæve en ægtepagt om særeje, skal I lave en ny ægtepagt. Den nye ægtepagt bestemmer, at det, der før var særeje, fremover skal være formuefællesskab. I kan selv nemt og hurtigt lave en ægtepagt om ophævelse af særeje.
Hvis særejet er stiftet af andre personer, for eksempel i et testamente eller gavebrev, kan det som udgangspunkt ikke ændres til formuefællesskab. Til tider vil bestemmelsen om særeje dog indeholde en mulighed for at gøre særejet til formuefællesskab. Du skal derfor læse det dokument, hvor særejet er dokumenteret, for at se om du kan ophæve særejet.
Hvis I har en ægtepagt om særeje, som I ønsker at ophæve, skal I som nævnt oprette en ny ægtepagt. I den nye ægtepagt skal det fremgå, hvordan særejet skal ophæves. I kan vælge mellem følgende muligheder:
Fuld afvikling med det samme - I kan vælge, at særejet ophæves så snart ægtepagten er tinglyst og underskrevet og der vil herefter gælde formuefællesskab.
Afvikling med aftrapning - I kan vælge at aftrappe særejet med en valgfri procent per år, indtil der er rent formuefællesskab i jeres ægteskab.
Mulighed for tidsbegrænsning - I kan vælge, at den eksisterende ægtepagt om særeje skal være tidsbegrænset indtil en given dato, som I vælger, hvorefter der vil gælde formuefællesskab.
I kan nemt og sikkert lave en ægtepagt med Legal Desk, hvor I ophæver jeres særeje. Det hele foregår online! I skal blot udfylde en webformular, betale for dokumentet, og herefter modtager I straks jeres nye ægtepagt, der ophæver den gamle ægtepagt.
Når I har modtaget den, skal den underskrives af jer begge og tinglyses for at blive gyldig. I kan enten selv stå for tinglysningen eller lade os ordne det hele ved at bestille Legal Desk Tinglysningsservice i forbindelse med udarbejdelsen af den nye ægtepagt. Uanset hvem der står for tinglysningen, skal I betale en offentlig tinglysningsafgift på 1.850 kr.
Formuefællesskab betyder, at du og din ægtefælle skal dele jeres formuer ligeligt, hvis I bliver skilt, eller hvis en af jer går bort.
Særeje betyder, at I ikke skal dele jeres formuer, hvis I bliver skilt. Der findes forskellige former for særeje, herunder fuldstændigt særeje og kombinationssæreje. Hvis en af jer går bort, har de to typer af særeje forskellige virkninger:
Særeje stiftes ved en ægtepagt mellem dig og din ægtefælle. Særeje kan også bestemmes af andre for visse genstande eller beløb, f.eks. i et testamente eller gavebrev.
Ja. I kan godt ophæve et særeje, I selv har stiftet, hvis I begge er enige. Det sker ved, at du og din ægtefælle opretter en ny ægtepagt, hvor særejet ophæves.
I ophæver et særeje ved at lave en ny ægtepagt, der bestemmer, at der fremover skal være formuefællesskab.
Som udgangspunkt kan et særeje, der er stiftet af andre, ikke ændres til formuefællesskab. Tjek dog det specifikke dokument (f.eks. et testamente eller gavebrev) for at se, om der er mulighed for at ophæve særejet.
Ophævelse af særeje kan ske på tre måder:
Du og din ægtefælle kan nemt og sikkert oprette en ny ægtepagt med Legal Desk og dermed ophæve jeres eksisterende ægtepagt om særeje. Det sker ved, at I udfylder vores online formular. Udover at I begge skal underskrive den nye ægtepagt, skal den nye ægtepagt også tinglyses for at blive gyldig og ophæve den tidligere ægtepagt.
Prisen for ophævelse af særeje med Legal Desk afhænger af, om I ønsker tinglysningsservice. I kan kigge nærmere på vores priser længere oppe på denne side. Uanset hvad skal I betale en offentlig tinglysningsafgift på 1.850 kr.
Ja, den nye ægtepagt skal underskrives af dig og din ægtefælle samt tinglyses for at blive gyldig.