Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

15. december 2022

Kørekort 17 år

Det har siden januar 2017 været muligt allerede som 17-årig at tage kørekort. Dog er det et krav, at den 17-årige kun må køre bil sammen med en erfaren bilist indtil den 17-årige er fyldt 18 år. Læs mere om kørekort til 17-årige og hvad det indebærer.

Kørekort til 17-årige - hvad indebærer det?

Der er på nuværende tidspunkt en 3-årig forsøgsordning i gang, der giver unge mulighed for at tage kørekort og derefter køre bil allerede som 17-årige, dog med det forbehold, at den 17-årige skal ledsages af en erfaren bilist. Det betyder, at man som 17-årig kan starte på køreskole allerede, når man er 16 år og 9 måneder.

Formålet med denne forsøgsordning er at give unge træning i at køre bil sammen med en erfaren og voksen bilist, som kan rådgive og vejlede undervejs, indtil de unge fylder 18 år, og derefter må køre alene. Kørekortet for 17-årige er præcis det samme som det man normalt tager, når man fylder 18 år. Det betyder også, at kørekortet automatisk overgår til et almindeligt kørekort, når den unge fylder 18 år. Der er derfor ikke behov for at skifte eller få et nyt.

Hvem må tage kørekort som 17-årig?

Alle unge der er 16 år og 9 måneder, kan i princippet vælge at tage kørekortet til 17-årige. Dog gælder følgende krav:

Krav til den 17-årige:

  • Inden den 17-årige starter på køreskolen, skal den 17-åriges forældre (eller dem, der har forældremyndigheden) skrive under på, at den 17-årige har tilladelse til at køre bil som 17-årig. Dette skal gøres på kørekort-ansøgningen.

  • Den unge må tidligst gå til praktisk teoriprøve, når han eller hun er fyldt 17 år.

  • Når både teori- og køreprøve er bestået, må den 17-årige køre bil sammen med en erfaren bilist (ledsager).

  • Ledsageren skal sidde foran på passagersædet, men andre må også gerne køre med og sidde bagi.

  • Den 17-årige må kun køre i Danmark, indtil han eller hun fylder 18 år.

  • Den 17-årig har til enhver tid ansvaret for kørslen

Krav til ledsageren:

  • Ledsageren, der eksempelvis kan være den 17-åriges mor eller far, skal mindst være 30 år og have haft et dansk kørekort til personbil i de seneste 10 år, uden at kørekortet på noget tidspunkt har været frakendt.

  • Ledsageren skal, når han eller hun kører med den 17-årige, altid være lovligt i stand til at køre bil. Det betyder, at ledsageren eksempelvis ikke må være beruset eller for syg og træt til at køre.

  • Ledsageren skal altid medbringe sit gyldige kørekort

  • Bemærk, at det er den 17-åriges ansvar at gøre sin ledsager opmærksom på de krav, der stilles til ledsageren. Derfor er der på færdselsstyrelsen hjemmeside en blanket, som den 17-årige og ledsageren kan udfylde og underskrive. På den måde kan begge være sikre på, at ledsageren er klar over, hvilke krav der stilles til ham eller hende.

  • Det er muligt at den 17-årige har flere forskellige ledsagere, alle bør dog underskrive føromtalte blanket.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

Hvilke køretøjer må den 17-årige køre?

Et kørekort til 17-årige giver den 17-årige lov til sammen med en ledsager at køre:

  • Almindelig personbil

  • Varebil på max 3.500 kg.

  • Personbil eller varebil med trailer på max 750 kg.

  • Lille knallert (max 30 km/t) uden ledsager

  • Traktor uden ledsager

Hvad sker der, hvis den 17-årige overtræder færdselsloven?

Den 17-årige bilist er underlagt de samme regler som en ny bilist i forhold til overtrædelser af færdselsloven, og føreren af bilen har altid ansvaret. Kørekortet er altså på “prøve” de første 3 år, hvilket betyder, at der skal mindre til end for mere erfarne bilister, før kørekortet bliver taget. Læs mere om fartbøder her og klip i kørekortet her. Hvis den 17-årige kører uden ledsager, får den 17-årige en bøde på minimum 3000 kr., der efterfølgende vil forhøjes, hvis det sker igen.