Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

15. december 2022

Aldersgrænse alkohol

Der gælder forskellige aldersgrænser ved køb af alkohol, alt afhængig af drikkevarens alkoholprocent. Derudover gælder der også særlige regler for, hvornår unge kan få udskænket alkohol, samt for unges arbejde i lokaler, hvor der serveres alkohol. Læs mere om de forskellige regler her.

Hvad er aldersgrænsen for at købe alkohol?

Aldersgrænsen ved køb af alkohol afhænger af alkoholprocenten og købsstedet. Ved køb i detailhandlen skal man være mindst 16 år for at købe produkter med en alkoholprocent på op til 16,5%, mens man skal være 18 år for at købe alkohol på 16,5% og derover. Ved køb på restaurationer skal man være 18 år for at købe alkohol uanset alkoholprocenten.

Hertil skal det bemærkes, at Danmark er blot ét ud af fem lande i EU, hvor det er tilladt at købe visse former for alkohol som 16-årig – denne aldersgrænse er hævet til 18 år ved køb af alle former for alkohol i langt de fleste europæiske lande.

Alderskontrol ved køb af alkohol

Hvis du køber drikkevarer i en butik, og ekspedienten har mistanke om, at du er under 16 eller 18 år gammel, så kan vedkommende bede om at se legitimation på, at du er gammel nok til at købe de pågældende drikkevarer. Herefter skal du kunne fremvise gyldig billedlegitimation såsom kørekort eller pas.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Hvad er aldersgrænsen for at indtage alkohol?

I Danmark findes der ingen aldersgrænse for privat indtagelse af alkohol. Det betyder, at det er dine forældre, der bestemmer, om du må indtage alkohol, indtil du er myndig og selv kan bestemme.

Hvad er aldersgrænsen for at få udskænket alkohol?

Restauranter og barer må ikke udskænke alkohol til unge, som er under 18 år. Denne regel gælder for udskænkning af drikkevarer, der indeholder en alkoholprocent på over 2,5 pct. – dog 2,8 pct. for øl. Det betyder, at restauranter og barer gerne må udskænke lys øl med en alkoholprocent på under 2,8 til unge under 18 år. 

Hvor gammel skal jeg være for at arbejde med alkoholsalg?

Der gælder særlige regler for unges arbejde i lokaler, hvor der serveres alkohol. Reglerne siger, at unge under 15 år ikke må arbejde i lokaler, hvori der serveres alkohol. Unge mellem 15 og 18 år, der har afsluttet folkeskolen og dermed ikke er omfattet af undervisningspligten, må gerne arbejde i lokaler, hvori der serveres alkohol mellem kl. 06:00 og 22:00.

Forudsætningen for, at den unge må arbejde i sådanne lokaler er imidlertid, at den pågældende virksomheds hovedformål er servering af mad, hvorfor serveringen af alkohol kun sker i den forbindelse. Hvis restaurantens eller barens hovedformål er servering af alkohol, må den unge ikke arbejde i det pågældende lokale.