Legal Desk
93 87 78 89. Alle hverdage 9 - 17

Hvad er et legat?

Når du laver et testamente, kan du vælge, at en person eller velgørende forening skal arve et bestemt beløb eller en bestemt genstand ved at indsætte et såkaldt legat i dit testamente. Du kan her læse om, hvad det betyder at være legatmodtager, hvornår det kan være en fordel for dig at oprette et legat, og hvordan et legat oprettes.

Hvad er et legat?

Et legat kan være et bestemt pengebeløb (kaldet et “sumlegat”) eller en genstand (kaldet et “genstandslegat”). Legatet medfører, at personen som er modtager arver den eller de ting, som indgår i legatet. Legatmodtageren stilles altså ikke på lige fod med de øvrige arvinger, men modtager alene det fastsatte beløb eller den pågældende genstand. Legatmodtageren adskiller sig fra almindelige arvinger, som arver en bestemt brøkdel af din formue.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

Hvem kan modtage et legat?

Der er som udgangspunkt ikke nogen begrænsning i forhold til, hvem du kan tildele et legat. Du kan altså både give det til fysiske personer og til juridiske personer, eksempelvis en velgørende forening.

Hvornår er det en fordel at give et legat?

Der er flere tilfælde, hvor det kan være en fordel at indsætte et legat i dit testamente. Dette er tilfældet:

  1. Hvis du ønsker, at tilgodese andre end dine arvinger med en pengesum, for eksempel et beløb til et fjernere familiemedlem, såsom en nevø eller niece, der ellers ikke ville arve, eller en organisation / velgørende forening, hvis arbejde du ønsker at støtte.

  1. Hvis du ønsker at give større genstande, såsom et hus eller en båd, til en bestemt person, kan du indsætte det som et genstandslegat. Det kræver dog, at dine eventuelle livsarvinger stadig modtager deres tvangsarv. Hvis det er mindre ting, du vil give væk til en bestemt person, såsom smykker, kan dette gøres med et såkaldt indbotestamente.

Hvad hvis modtageren ikke overlever mig?

Hvis legatmodtageren går bort før legatgiveren, kan der opstå tvivl om, hvorvidt legatmodtagerens arvinger, eksempelvis  børn, skal modtage legatet i stedet. Det er derfor en god ide at gøre klart i testamentet, hvem der skal modtage legatet, hvis legatmodtageren går bort før legatgiveren. I Legal Desks testamenter er legaterne personlige. Det betyder, at de ikke videregives til andre, hvis legatmodtageren går bort før legatgiveren. I stedet bliver legatet annulleret og beløbet eller genstanden fordeles mellem arvingerne ud fra testamentet.

Hvordan opretter jeg et legat?

Et legat skal oprettes i et testamente. Hvis du allerede har lavet et testamente og senere beslutter dig for at lave et legat, kan du lave et tillæg til dit eksisterende testamente. Du behøver derfor ikke at lave et helt nyt testamente.

Du kan med Legal Desk lave et testamente, uanset om du er ægtefælle, samlevende eller enlig.

Du kan læse mere om Legal Desks testamenter her:

Testamente for ægtefæller

Testamente for samlevende

Testamente for enlige

Arv

Det siger vores kunder

"Jeg fik lavet en ansættelseskontrakt lynhurtig og meget let. Ansættelseskontrakten beskrev lige præcis det jeg ønskede. Jeg vil helt klart anbefale Legal Desk."


HM Køreskole

"Tak for hjælpen med udarbejdelse af Ægtepagt. Brugervenligheden er i top og alt fra udfyldelse af dokument til vejledningen til efterfølgende at få ægtepagten tinglyst var meget intuitiv."


Anne Have Meyland

"Dejligt nemt og overskueligt site. Ganske brugervenligt og gennemtænkt. Jeg påtænker allerede at bruge jer igen senere idag :) Seriøst og ligetil."


Daniel Niels Nielsen

"Fantastisk nemt og hurtigt. Let overskueligt og dejligt at jeg kunne se/prøve at udfylde det hele før det skulle betales :) Fantastisk at der er standardbegrundelser, men at man også har mulighed for at skrive selv."


Gabrielle Lampl

"Jeg sad og skulle bruge et hurtigt dokument til afgiftfri pengegaver til børn. Jeg må sige, at det var det letteste i verden at oprette dokumen-tet. Let guided vejledning - superlet - siden kan bestemt anbefales."


Ib Olesen

”Nemt, intuitivt og billigt! Man er aldrig i tvivl, om det man gør er rigtigt, og det er samtidigt hurtigt og nemt. Jeg vil helt sikkert vende tilbage, næste gang jeg skal bruge et juridisk dokument.”


Anna Linnet

"Jeg fik lavet en ægtepagt, det er både hurtigt og nemt, samtidig bliver man rådført igennem hele processen på en måde der gør selv jura forståelig. Vil bestemt anbefale Legal Desk til andre."


Christian Lyck

"Det er enkelt og nemt, og da jeg i første omgang havde tastet forkert, skrev jeg blot en mail, hvorefter jeg fik hurtig hjælp til at udfylde korrekt, og fik også krediteret det første testamente uden problemer."


Marie Arendttorp

"Da jeg står overfor at skulle giftes med min kæreste havde vi et ønske om at oprette et særejedokument. Igennem hele processen følte man at der var styr på tingene. Ligeledes er outputtet professionelt udført."


Mikkel Holm Schou

”Det var utrolig nemt og overskueligt at bruge hjemmesiden! Det var dejligt, at man først betalte til sidst, så man kunne prøve at udfylde det, og dermed se, hvad det indeholdt. En super god oplevelse!”


Sidsel Linneberg

”Super service! Følte mig tryg hele vejen og fik endeligt den låneaftale på plads til mit firma. Havde lavet aftalen, printet og underskrevet på under 20 minutter.”


Lennert Stepien

"Overraskende nemt og billigt at bestille en ægtepagt hos legaldesk.dk. Kan klart anbefales, så uden tvivl 5 stjerner fra os."


Søren Jerne

"Jeg har længe overvejet at få lavet børnetestamente og så fandt jeg dette sted og de havde en fantastisk pris. Det var nemt at gå til og nemt at overskue. Dejligt at få styr på testamentet så jeg nu har ro i sjælen."


Dorte Pedersen

Dokumenter Privat

Arv

Samliv & Børn

Fuldmagter

Lån & Gaver

Bolig

Dokumenter Erhverv

Stiftelse af Selskab

Administration af Selskab

Medarbejdere

Diverse aftaler