cart

27. marts 2019

Hvad er et vidnetestamente?

Vidnetestamente er en bestemt type testamente. I denne artikel vil vi forklare lidt nærmere om, hvad det er og hvad du skal være opmærksom på i forhold til andre typer testamenter.

Hvad er et vidnetestamente?

Grundlæggende kan du gyldigt lave tre forskellige typer af testamenter. Du kan lave et notartestamente, et vidnetestamente eller et nødtestamente. Et vidnetestamente er ikke indholdsmæssigt forskelligt fra de to andre typer af testamenter, men betegnelsen refererer udelukkende til, hvordan testamentet bliver gjort gyldigt.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

video

Hvordan opretter jeg et vidnetestamente?

Først skal du lave et testamente, der bestemmer, hvordan du ønsker at arven efter dig skal fordeles. Du kan her læse mere om testamente for enlig, testamente for samlevende eller testamente for ægtefæller.

Når du har lavet dit testamente, skal du mødes med de – mindst to – personer, som du har valgt skal være vidner til dit testamente. Du skal gøre dem opmærksomme på, at de skal fungere som testamentevidner.

Du skriver herefter under på dit testamente foran dine to testamentevidner. De to testamentevidner skriver derefter under som testamentevidner, hvor de bekræfter at de har set dig skrive under på testamentet, og at du er ved dine ”fulde fem”. Du har herefter oprettet et vidnetestamente.

Hvem kan være testamentevidner?

Der er i loven en række krav til, hvem der kan være testamentevidne. Det betyder, at det ikke er hvem som helst, du kan bruge som vidner til dit testamente.

Personen der skal være vidne, skal være myndig - altså mindst 18 år gammel. Herudover skal personen være tilstede efter dit ønske og være klar over, at de fungerer som testamentevidne.

Endelig skal testamentevidnerne være habile. Det betyder, at de ikke må have nogle personlige interesser i det testamente de bevidner. Hvis du for eksempel har lavet et testamente, hvor din søster arver dig, må din søster ikke være vidne for det testamente, da hun selv har en interesse i det. Det samme gælder, hvis du tilgodeser en organisation, hvorefter vidnet ikke må have nogen interesse i den organisation du tilgodeser med dit testamentet.

Det anbefales at lave et notartestamente

Vi anbefaler, at du laver et notartestamente fremfor et vidnetestamente. Det er fordi, at et vidnetestamente er nemmere kan tilsidesættes som ugyldigt, hvis det anfægtes af en arving. Her er det nemlig vidnerne, der skal bevise rigtigheden af deres vidnepåtegning. Hvis de ikke kan give forklaring, for eksempel på grund af sygdom, død eller andet, kan du risikere at dit testamente bortfalder.

Herudover risikerer du at dit vidnetestamente bliver væk og dermed ikke bliver kendt af dine arvinge, når du går bort. Modsat vil et notartestamente gemmes hos notaren og blive sendt til skifteretten (der behandler dødsboer), når du dør. Hvis du vælger at lave et vidnetestamente, er det derfor vigtigt, at du fortæller dine pårørende at du har lavet et vidnetestamente og hvor de kan finde det.

Business
Borsen
Ekstra Bladet
Politiken
Leder

Dokumenter privat

Dokumenter erhverv