Legal Desk
93 87 78 89. Alle hverdage 9 - 17

Hvad er gaveafgift?

Når du giver eller modtager gaver, kan det i visse tilfælde være forbundet med en skat i form af en gaveafgift, der skal betales til det offentlige. Du kan her læse nærmere om reglerne om gaveafgift, og hvordan du håndterer det i praksis.

Hvornår skal jeg betale gaveafgift?

Når du giver såkaldte ”lejlighedsgaver” af mindre værdi i forbindelse med fødselsdage, bryllupper og lignende, skal der ikke betales gaveafgift af gaven. Hvis du derimod giver eller modtager større gaver, skal du muligvis betale en gaveafgift til det offentlige. Om du skal betale gaveafgift, kommer an på hvor stor gave er og hvem der giver den. 

Hvis du giver gaven til din ægtefælle, skal du ikke betale gaveafgift. Du skal dog være opmærksom på, at gaver mellem ægtefæller kræver gaveægtepagt. Du kan læse mere om gaveægtepagter her. Hvis du er i familie med gavemodtageren, skal der betales en vis procent af den del af gaven, der overstiger det afgiftsfri beløb. Du kan herunder se en oversigt over de afgiftsfri beløb per år for de forskellige grupper af gavemodtagere. Gruppen ”andre” omfatter alle, der ikke er omfattet af de øvrige grupper. 

  

Gavemodtager

Afgiftsfrit beløb pr. år

Afgift resterende beløb

Ægtefælle

Der betales ikke nogen afgift uanset gavens størrelse.

Børn og stedbørn samt deres  afkom, forældre, samt afdødt  barns eller stedbarns ægtefælle.

62.900 kr.

15 %

Stedforældre og  bedsteforældre.

62.900 kr.

36,25 %

Svigerbørn i øvrigt.

22.000 kr.

15 %

Plejebørn med fælles bopæl i 5 år.

62.900 kr.

15 %

Samlevende i mindst to år.

22.000 kr.

15 %

Andre

Almindelig indkomstskat.

Hvordan beregner jeg beløbsgrænsen for afgiftsfri gaver?

Det afgiftsfri beløb er opgjort per år. Det betyder, at der hvert år kan gives gaver indenfor det givne beløb. Hvis der gives flere gaver, der ikke overstiger beløbsgrænsen enkeltvis, skal der således stadig betales gaveafgift, hvis det samlede beløb af alle gaverne samlet overstiger beløbsgrænsen for afgiftsfri gaver.

Beløbsgrænserne for afgiftsfri gaver gælder for hver gavegiver. Det betyder, at hvis I som forældre vil give en gave til jeres fælles barn, kan I hver give en gave på op til 62.900 kr. i 2017, uden at der skal betales gaveafgift, og barnet kan således samlet modtage en afgiftsfri gave på 125.800 kr.

Hvordan beregner jeg gavens værdi?

Hvis du giver en pengegave, i form af kontanter, er det ikke svært at opgøre gavens værdi. Hvis det er en gave i andet end kontanter, kan der derimod være lidt mere kompliceret.

Hvis gaven er værdipapirer, det vil sige aktier, obligationer eller lignende, skal værdien fastsættes efter kursen på dagen gaven blev givet. Værdien af gaven skal altid opgøres som værdien på det tidspunkt gaven blev givet. 

Hvis gaven er en ting, kan værdien fastsættes ved hjælp af for eksempel fakturaen eller andet, der angiver dens værdi. Værdien kan også opgøres til brugsværdien, hvis for eksempel forældre stiller en bil til rådighed for deres barn. Brugsværdien vil i dette tilfælde være de udgifter, der er forbundet med benyttelsen af bilen, såsom registreringsafgift og benzin, der betales af forældrene.

Hvis gaven er en fast ejendom, kan gaven som regel overdrages til ejendomsværdien +/- 15 %. Gavens værdi kan dog også fastsættes som handelsværdien af den fast ejendom. Det vil sige, hvor meget du ville kunne få for ejendommen, hvis du solgte den til en anden.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

Hvordan beregner du gaveafgiften?

Når du ved hvilken afgiftssats, der gælder for din gave, skal du beregne størrelsen af den gaveafgift, du skal betale til det offentlige. Gaveafgiften beregnes af den del af gaven, der overstiger den relevante beløbsgrænse (som beskrevet ovenfor). 

Eksempel: Hvis du giver en pengegave på 150.000 kr. til dit barn, skal du betale en gaveafgift på 15 % af den del af gaven, der overstiger beløbsgrænsen på 62.900 kr. (se oversigten ovenfor). Det vil sige, at du skal betale 15 % af 87.100 kr. (150.000 kr. – 62.900 kr.), der er 13.065 kr.

Hvem er ansvarlig for betaling af gaveafgift?

Modtageren hæfter for gaveafgiften overfor SKAT, men hvis modtageren ikke betaler, hæfter giveren af gaven også. Du skal derudover betale renter af gaveafgiften, hvis du betaler den for sent. Det vil ofte være en god ide, at aftale, hvem der er ansvarlig for at betale gaveafgiften. Ofte plejer det at være giveren, der betaler, da det er billigst i afgift. Du kan læse mere om, hvordan du anmelder og indbetaler gaveafgift her.

Hvordan gør jeg i praksis?

Du bør udarbejde et gavebrev, så dokumentationen er på plads vedrørende gaven. Det kan også i gavebrevet aftales, at det skal være modtageren, der skal betale gaveafgiften. Gavebrevet tjener også som dokumentation af værdien af gaven over for myndighederne. Med Legal Desk kan du nemt selv lave dit gavebrev.

Når du har givet gaven, skal gaveafgiften betales inden den 1. maj. Det betyder, at hvis du modtager en gave den 1. november 2014, skal gaveafgiften betales senest den 1. maj 2015.

Du skal udfylde en gaveanmeldelse fra SKAT, der skal sendes ind til SKAT på den adresse, der fremgår af gaveanmeldelsen. Du kan finde gaveanmeldelsen hos SKAT. Du skal betale gaveafgiften samtidigt med, at du indsender gaveanmeldelsen. Betalingen kan ske enten via netbank eller i et pengeinstitut. Betalingsoplysningerne fremgår af gaveanmeldelsen. 

 

Det siger vores kunder

"Jeg fik lavet en ansættelseskontrakt lynhurtig og meget let. Ansættelseskontrakten beskrev lige præcis det jeg ønskede. Jeg vil helt klart anbefale Legal Desk."


HM Køreskole

"Tak for hjælpen med udarbejdelse af Ægtepagt. Brugervenligheden er i top og alt fra udfyldelse af dokument til vejledningen til efterfølgende at få ægtepagten tinglyst var meget intuitiv."


Anne Have Meyland

"Dejligt nemt og overskueligt site. Ganske brugervenligt og gennemtænkt. Jeg påtænker allerede at bruge jer igen senere idag :) Seriøst og ligetil."


Daniel Niels Nielsen

"Fantastisk nemt og hurtigt. Let overskueligt og dejligt at jeg kunne se/prøve at udfylde det hele før det skulle betales :) Fantastisk at der er standardbegrundelser, men at man også har mulighed for at skrive selv."


Gabrielle Lampl

"Jeg sad og skulle bruge et hurtigt dokument til afgiftfri pengegaver til børn. Jeg må sige, at det var det letteste i verden at oprette dokumen-tet. Let guided vejledning - superlet - siden kan bestemt anbefales."


Ib Olesen

”Nemt, intuitivt og billigt! Man er aldrig i tvivl, om det man gør er rigtigt, og det er samtidigt hurtigt og nemt. Jeg vil helt sikkert vende tilbage, næste gang jeg skal bruge et juridisk dokument.”


Anna Linnet

"Jeg fik lavet en ægtepagt, det er både hurtigt og nemt, samtidig bliver man rådført igennem hele processen på en måde der gør selv jura forståelig. Vil bestemt anbefale Legal Desk til andre."


Christian Lyck

"Det er enkelt og nemt, og da jeg i første omgang havde tastet forkert, skrev jeg blot en mail, hvorefter jeg fik hurtig hjælp til at udfylde korrekt, og fik også krediteret det første testamente uden problemer."


Marie Arendttorp

"Da jeg står overfor at skulle giftes med min kæreste havde vi et ønske om at oprette et særejedokument. Igennem hele processen følte man at der var styr på tingene. Ligeledes er outputtet professionelt udført."


Mikkel Holm Schou

”Det var utrolig nemt og overskueligt at bruge hjemmesiden! Det var dejligt, at man først betalte til sidst, så man kunne prøve at udfylde det, og dermed se, hvad det indeholdt. En super god oplevelse!”


Sidsel Linneberg

”Super service! Følte mig tryg hele vejen og fik endeligt den låneaftale på plads til mit firma. Havde lavet aftalen, printet og underskrevet på under 20 minutter.”


Lennert Stepien

"Overraskende nemt og billigt at bestille en ægtepagt hos legaldesk.dk. Kan klart anbefales, så uden tvivl 5 stjerner fra os."


Søren Jerne

"Jeg har længe overvejet at få lavet børnetestamente og så fandt jeg dette sted og de havde en fantastisk pris. Det var nemt at gå til og nemt at overskue. Dejligt at få styr på testamentet så jeg nu har ro i sjælen."


Dorte Pedersen

Dokumenter Privat

Arv

Samliv & Børn

Fuldmagter

Lån & Gaver

Bolig

Dokumenter Erhverv

Stiftelse af Selskab

Administration af Selskab

Medarbejdere

Diverse aftaler