Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

08. maj 2024

Hvad er anparter og aktier?

I denne artikel forklarer vi nærmere, hvad begreberne anparter og aktier dækker over. Du kan også læse om, hvordan du selv nemt kan stifte et selskab.

Hvad er anparter?

En anpart er en betegnelse for en ejerandel i et anpartsselskab (ApS). Når et selskab stiftes, så stiftes det med en vis selskabskapital. For et anpartsselskab vil det typisk være 40.000 kr. Denne selskabskapital vil være opdelt i anparter. Anparternes størrelse kan frit fastsættes, men sættes typisk til 1 kr. På den måde kan et anpartsselskab med en selskabskapital på 40.000 kr. bestå af 40.000 anparter af hver 1 kr. Hvis det går godt med selskabet, vil dette generere et overskud, som enten vil udbetales til ejerne som udbytte eller vil blive geninvesteret i selskabet.

Et selskab, som har skabt overskud en periode, vil dermed blive mere værd enten ved at have flere penge på bankkontoen eller ved at have indkøbt eller skabt andre aktiver. På trods af at selskabet bliver mere værd, vil selskabskapitalen forblive uændret. Det vil eksempelvis sige, at et selskab med en selskabskapital på 40.000 kr. vil forblive konstant  - selvom der reelt er værdier i selskabet for mere end 1.000.000 kr. Dette indebærer, at selskabskapitalen krone for krone er blevet mere værd. Hvis selskabet f.eks. værdiansættes til 1.000.000 kr., vil hver anpart med en nominel værdi af 1 kr. have en reel værdi af 20 kr.  

Man bruger også ofte begrebet anparter for den ideelle ejerandel af et iværksætterselskab (IVS), mens det til tider også bliver omtalt som iværksætteranparter.

Hvad er aktier?

Aktier er den ejerandel af et aktieselskab (A/S), som ejerne af aktieselskabet ejer. Aktier og anparter er altså begge ejerandele, men der er bare forskel på, hvilken type selskab, der er tale om. Nogle aktier er noteret på Fondsbørsen, hvor man kan handle med dem, såsom f.eks. Danske Bank A/S, Maersk A/S og Novo Nordisk A/S. Det er kun børsnoterede selskaber, hvis aktier kan handles på børsen, og langt de fleste aktieselskabers aktier handles ikke på børsen.

Hvordan stifter jeg et selskab?

Hvis du vil stifte et selskab - uanset om det er et anpartsselskab (ApS) eller et aktieselskab (A/S) - er der en række juridiske dokumenter, der skal laves. Du skal have et stiftelsesdokument, vedtægter.

Med Legal Desk kan du nemt og hurtigt selv stifte et anpartsselskab (ApS) eller et aktieselskab (A/S) og registrere dette med det samme.