Legal Desk
93 87 78 89. Alle hverdage 9 - 17

Hvad er et vitterlighedsvidne?

Nogle juridiske dokumenter skal underskrives af vitterlighedsvidner - men hvad er vitterlighedsvidner og hvorfor er de nogle gange nødvendige? Læs med og få svarene her.

Hvad er vitterlighedsvidner?

Et vitterlighedsvidne er en person, der ved sin underskrift bekræfter at have overværet, at et dokument er blevet underskrevet af en bestemt person. Der er ikke noget krav om, at vitterlighedsvidner skal underskrive dokumentet for, at det bliver gyldigt (på nær ved visse tinglysningsdokumenter).

Selvom der ikke er nogen generelle krav om brug af vitterlighedsvidner, er det ved visse dokumenter sædvanligt, at vitterlighedsvidner også bør underskrive dem. Det anbefales, at du bruger vitterlighedsvidner, hvis du skal lave en såkaldt ensidig erklæring. Ensidig erklæring betyder, at du laver et dokument, hvor du giver en anden person en ensidig rettighed, såsom en fuldmagt, arveforskud, børnetestamente eller gavebrev. I de tilfælde er det oftest en fordel, at lade vitterlighedsvidner underskrive sammen med underskriveren. Vitterlighedsvidnerne vil dermed nemlig kunne bekræfte, at underskriften er ægte, og man undgår unødvendig mistanke og tvivlsspørgsmål.

Hvis der derimod er tale om en egentlig aftale mellem to parter, såsom en ægtepagt, samværsaftale eller familielån, er der som regel ikke det samme behov for underskrift fra vitterlighedsvidner.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

Hvem kan være vitterlighedsvidner?

Der findes ikke nogen egentlige lovkrav til, hvem der kan være vitterlighedsvidner. For at sikre sig, at vitterlighedsvidnet ikke senere kan anfægtes, bør man dog sikre sig, at de opfylder følgende krav:

  1. Vitterlighedsvidnet skal være mindst 18 år gammel.

  2. Vitterlighedsvidnet må ikke have personlig interesse i det, der underskrives. Dette kan eksempelvis være en kollega eller en nabo, som typisk ikke vil have nogen interesse i dokumentet.

  3. Vitterlighedsvidnet skal have forstået sin opgave som vitterlighedsvidne.

Hvad er vitterlighedsvidnernes opgave?

Vitterlighedsvidnernes opgave er, som nævnt, at bekræfte, at et dokument er underskrevet korrekt. Opgaven omfatter generelt tre specifikke ting, som vitterlighedsvidnet skal sikre sig:

  1. At personen, der skal underskrive dokumentet, rent faktisk også er den, der underskriver dokumentet i praksis.

  2. At dokumentet bliver underskrevet på den dato, der fremgår af dokumentet.

  3. At personen, der underskriver, er fuldt bevidst om, hvad han/hun skriver under på.

Vitterlighedsvidnet behøver ikke at kende til indholdet af det dokument, der bliver underskrevet, eller forstå det. Hvis der senere måtte opstå tvivl om, hvorvidt underskriften er ægte eller selve tidspunktet for underskriften, kan vitterlighedsvidnet blive bedt om bekræfte ægtheden og tidspunktet for underskrift.

Hvordan foregår det i praksis?

Nedenfor kan du se, hvordan det foregår i praksis, når et dokument underskrives sammen med et vitterlighedsvidne.

1. Vitterlighedsvidnerne sikrer sig, at det er den korrekte person, der underskriver

Hvis vitterlighedsvidnerne ikke personligt kender underskriveren, bør vitterlighedsvidnet se en form for identifikation, såsom et kørekort eller pas.

2. De identificerede personer underskriver dokumentet

Den eller de personer, der skal underskrive dokumentet, underskriver dokumentet foran vitterlighedsvidnerne. Underskrift af både underskrivere og vitterlighedsvidner skal foregå med permanent kuglepen. Det kan vælges, at hver underskriver skriver sine initialer i bunden af hver side i dokumentet.

3. Dokumentet dateres

Dokumentet skal dateres med den dato, hvor dokumentet blev underskrevet foran vitterlighedsvidnerne. Det må altså ikke dateres enten tilbage i tiden eller frem i tiden.

4. Vitterlighedsvidnerne underskriver

Vitterlighedsvidnerne underskriver dokumentet. Under vitterlighedsvidnernes underskrift skal vitterlighedvidnets fulde navn fremgå med blokbogstaver, samt adresse for vitterlighedsvidnet. Så kan vitterlighedsvidnet senere identificeres, hvis der opstår tvivl om underskriftens ægthed. Det bør altid være mindst to vitterlighedsvidner.

Det hænder, at vitterlighedsvidner underskriver efter, at underskriverne har underskrevet og at underskriverne så blot bekræfter, at det er dem, der har skrevet under. Det frarådes at gøre det på denne måde, da vitterlighedsvidnerne ikke kan bekræfte datoens korrekthed på denne måde.

Det siger vores kunder

"Jeg fik lavet en ansættelseskontrakt lynhurtig og meget let. Ansættelseskontrakten beskrev lige præcis det jeg ønskede. Jeg vil helt klart anbefale Legal Desk."


HM Køreskole

"Tak for hjælpen med udarbejdelse af Ægtepagt. Brugervenligheden er i top og alt fra udfyldelse af dokument til vejledningen til efterfølgende at få ægtepagten tinglyst var meget intuitiv."


Anne Have Meyland

"Dejligt nemt og overskueligt site. Ganske brugervenligt og gennemtænkt. Jeg påtænker allerede at bruge jer igen senere idag :) Seriøst og ligetil."


Daniel Niels Nielsen

"Fantastisk nemt og hurtigt. Let overskueligt og dejligt at jeg kunne se/prøve at udfylde det hele før det skulle betales :) Fantastisk at der er standardbegrundelser, men at man også har mulighed for at skrive selv."


Gabrielle Lampl

"Jeg sad og skulle bruge et hurtigt dokument til afgiftfri pengegaver til børn. Jeg må sige, at det var det letteste i verden at oprette dokumen-tet. Let guided vejledning - superlet - siden kan bestemt anbefales."


Ib Olesen

”Nemt, intuitivt og billigt! Man er aldrig i tvivl, om det man gør er rigtigt, og det er samtidigt hurtigt og nemt. Jeg vil helt sikkert vende tilbage, næste gang jeg skal bruge et juridisk dokument.”


Anna Linnet

"Jeg fik lavet en ægtepagt, det er både hurtigt og nemt, samtidig bliver man rådført igennem hele processen på en måde der gør selv jura forståelig. Vil bestemt anbefale Legal Desk til andre."


Christian Lyck

"Det er enkelt og nemt, og da jeg i første omgang havde tastet forkert, skrev jeg blot en mail, hvorefter jeg fik hurtig hjælp til at udfylde korrekt, og fik også krediteret det første testamente uden problemer."


Marie Arendttorp

"Da jeg står overfor at skulle giftes med min kæreste havde vi et ønske om at oprette et særejedokument. Igennem hele processen følte man at der var styr på tingene. Ligeledes er outputtet professionelt udført."


Mikkel Holm Schou

”Det var utrolig nemt og overskueligt at bruge hjemmesiden! Det var dejligt, at man først betalte til sidst, så man kunne prøve at udfylde det, og dermed se, hvad det indeholdt. En super god oplevelse!”


Sidsel Linneberg

”Super service! Følte mig tryg hele vejen og fik endeligt den låneaftale på plads til mit firma. Havde lavet aftalen, printet og underskrevet på under 20 minutter.”


Lennert Stepien

"Overraskende nemt og billigt at bestille en ægtepagt hos legaldesk.dk. Kan klart anbefales, så uden tvivl 5 stjerner fra os."


Søren Jerne

"Jeg har længe overvejet at få lavet børnetestamente og så fandt jeg dette sted og de havde en fantastisk pris. Det var nemt at gå til og nemt at overskue. Dejligt at få styr på testamentet så jeg nu har ro i sjælen."


Dorte Pedersen

Dokumenter Privat

Arv

Samliv & Børn

Fuldmagter

Lån & Gaver

Bolig

Dokumenter Erhverv

Stiftelse af Selskab

Administration af Selskab

Medarbejdere

Diverse aftaler