Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

16. december 2022

Hvornår skal jeg betale skat af privat salg?

Loppemarkeder, hjemmesider og sociale medier er populære måder at sælge brugte genstande. Mange stikker pengene direkte i lommen, men i visse tilfælde skal der faktisk betales skat. Ønsker du at undgå en pludselig og ubehagelig opkrævning fra SKAT, kan du læse med her, hvor vi forklarer reglerne for skat af privat salg.

Hvad er privat salg?

Et privat salg er, når du personligt og ikke gennem din virksomhed, sælger noget til en anden person. Det kan eksempelvis være din bil, telefon, et ur, gamle møbler osv. Salget sker typisk på loppemarkeder eller på hjemmesider såsom Den Blå Avis, Trendsales og Facebook, hvor du kan indsætte en annonce med det, du sælger. 

Hvornår er privat salg skattepligtigt?

Udgangspunktet i Danmark er, at private salg ikke er skattepligtige. Der gælder dog visse undtagelser, og det er SKAT, der bestemmer, hvorvidt et privat salg er skattepligtigt eller ej. Der findes ikke en konkret oversigt over, hvornår et privat salg er skattepligtigt, da det beror på en individuel helhedsvurdering. I SKATs vurdering lægges der primært vægt på to ting:

  1. Har du købt genstanden(e) med henblik på videresalg?

  2. Har du købt genstanden(e) med spekulationsøjemed?

Kan du svare ja til ét af de to punkter, vil dit private salg næsten altid være skattepligtigt. Det afgørende er, hvorvidt du bevidst har købt genstanden(e) med videresalg eller spekulation for øje. Selvom du kan svare nej til begge punkter, er det dog ikke ensbetydende med, at du ikke skal betale skat af salget. Det afhænger nemlig også af følgende:

  1. Har du selv brugt genstanden(e)?

  2. Hvor tit sælger du genstande ved privat salg (hyppighed)?

Sælger du brugte genstande på ikke-regelmæssig basis, vil du ikke skulle betale skat. Sælger du nye genstande på regelmæssig basis, vil der være en chance for, at SKAT vurderer dine salg som skattepligtige, da det vil være svært at argumentere for, at du ikke køber genstandene med videresalg for øje.

Sælger du brugte genstande på regelmæssig basis, afhænger vurderingen af, om du opsøger køb af brugte genstande med formål om videresalg – fx hvis du køber brugte genstande for at reparere og derefter sælge dem. Hyppigheden af salgene vil i så fald være afgørende.

Eksempel på skattefrit privat salg: Peter har interesse for modetøj, som han i en årrække har brugt mange penge på. Da han ikke har mere plads i sit skab, sælger han ud af sit gamle modetøj, som i mellemtiden er steget i værdi. Peter sælger det gamle tøj til en højere pris, end han selv gav for det. Selvom Peter laver et overskud på sit private salg, er salget skattefrit, da tøjet har været brugt af ham, og han ikke købte det med formål om videresalg.

Eksempel på skattepligtigt privat salg: Mette har også interesse for modetøj og er begyndt at bruge sin fritid på at opsøge forhandlere med gode tilbud, så hun kan videresælge det med fortjeneste. Mette har desuden en social medieprofil, hvor hun lægger billeder op af tøjet, hun sælger. Mette vil være skattepligtig af salget, da hendes formål med købet af de brugte genstande er at videresælge det med økonomisk gevinst.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

Prisen er ikke afgørende for skattepligten! 

Selve prisen for den eller de genstande, som du sælger privat, er ikke afgørende for, hvorvidt salget er skattepligtigt eller ej. Du kan således sagtens sælge din brugte bil for 150.000 kr. eller dit ur til 35.000 kr. uden at skulle betale skat af salget. Det betyder omvendt også, at et privat salg kan være skattepligtigt, uanset beløbets størrelse, så længe du falder inden for ovenstående betingelser.

Når privat salg betragtes som hobby- eller erhvervsvirksomhed

Regelmæssigt salg af private genstande kan i visse tilfælde betragtes som hobbyvirksomhed, og hvis det regelmæssige salg skaber overskud, kan det tilmed betragtes som erhvervsvirksomhed.

Begynder du at sælge genstande privat på regelmæssigt basis uden direkte formål om overskud, kan SKAT vurdere, at du driver hobbyvirksomhed. Det afgørende er, hvorvidt du kun sælger egne genstande, eller om du samtidig køber andres genstande for også at videresælge disse. Hobbyvirksomhed betyder, at du skal betale skat af eventuelt overskud, men ikke behøver at blive momsregistreret. Læs mere om hobbyvirksomhed her.

SKAT kan også vurdere, at du driver erhvervsvirksomhed. Denne vurdering baseres på, om salget af genstanden(e) sker 1) på regelmæssig basis og 2) på en professionelt måde – fx gennem en hjemmeside, sociale medier eller anden markedsføring. Vurderes dine private salg som værende erhvervsvirksomhed, skal du betale skat af overskud, momsregistreres og føre regnskab med dine salg og udgifter.

Kontakt SKAT, hvis du er i tvivl

Som nævnt tidligere er det en usynlig grænse, der afgør, hvornår dine salg er skattepligtige, da det kommer an på den specifikke situation. Hvis du er i tvivl, om du bevæger dig på grænsen til at være skattepligtig, bør du kontakte SKAT, der vil kunne give dig det bedste svar. Det er trods alt SKAT, der i sidste ende laver den endelige vurdering.