Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

14. december 2022

Hobbyvirksomhed

En hobbyvirksomhed er en mindre virksomhed, der er startet af ejerens personlige interesse og som er underlagt færre krav end andre virksomhedsformer. Læs med her og bliv klogere på, hvad der karakteriserer en hobbyvirksomhed.

Hvad er en hobbyvirksomhed?

En hobbyvirksomhed er en virksomhed, hvor det primære formål er ejerens private interesse frem for at skabe økonomisk udbytte. Det er også grunden til, at det hedder en hobbyvirksomhed, da virksomheden udspringer fra den personlige hobby. Det væsentligste ved en hobbyvirksomhed er de skattemæssige konsekvenser, som blandt andet medfører, at du ikke kan trække et underskud fra din personlig indkomst.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

SKAT afgør, om det er en hobbyvirksomhed

Du kan ikke selv bestemme, om din virksomhed er en hobbyvirksomhed. Det er SKAT, der ud fra en konkret vurdering, afgør om virksomheden skal anses for en hobbyvirksomhed eller en erhvervsvirksomhed. SKAT vil bl.a. lægge vægt på følgende forhold i deres vurdering: 

1. Formålet med virksomheden

Der lægges vægt på, om virksomhedens primære formål er at skabe et økonomisk overskud eller om formålet primært udspringer af ejerens personlige interesse, såsom billedkunst eller lignende.

2. Omfanget af virksomheden

Omfanget af virksomheden vurderes ud fra forskellige forhold, såsom om ejeren er fuldtidsbeskæftiget i virksomheden eller om det er noget ejeren  beskæftiger sig med ved siden af et fuldtidsarbejde. Herudover vil forhold som ansatte og omsætning også blive vurderet. 

3. Økonomien i virksomheden

Økonomien i virksomheden vil blive vurderet, da et løbende underskud vil pege i retning af en hobbyvirksomhed. Hvis virksomheden derimod har underskud over flere år, men dette er en følge af opstart eller indkøringsvanskeligheder, vil dette ikke pege i retning af hobbyvirksomhed.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at det vil være en samlet vurdering, der foretages af SKAT, og det derfor ikke er tilstrækkeligt at opfylde en af betingelserne. Det samme vil gælde ift., hvorvidt en hobbyvirksomhed er omfattet af momsreglerne

Hvordan starter jeg en hobbyvirksomhed?

Det er nemt at starte en hobbyvirksomhed, da det hverken kræver juridisk dokumentation eller registreringer. Derfor kan du gå i gang med det samme, hvis du ønsker at sælge noget af ren interesse. Det vigtigste er, at du gemmer alle kvitteringer og dokumentation både i forhold til det du sælger og det du køber til din hobbyvirksomhed. Derfra kan du nemt udregne overskuddet og betale SKAT af det. Hvis du er i tvivl om, hvilken virksomhedsform du ønsker at starte, kan du læse mere om virksomhedsformer og selskabstyper her.

Selskabstyper -inkl _startomkostninger _enkeltmandsvirsomhed _1000x 689 (1)